Direktoratet for Byggkvalitet, DiBK, har kalt inn byggenæringen til idémøte for å forenkle regelverket og saksgangen.
Kommunalminister Liv Signe Navarsete bejubler arbeidet, og lover byggenæringen enklere regler.
30 timers innsats
Morten Lie, direktør i Direktoratet for Byggkvalitet, samlet 53 sentrale personer i byggenæringen til lukket idéseminar fra morgenen mandag 24. september til arbeidsdagens slutt dagen etter.
Oppdraget var klart: Kom opp med forslag til hvordan offentlige prosesser og regelverket for byggesaker kan forenkles.
– Jeg er spent, jeg vet ikke riktig hva vi får men jeg regner med at det blir alt fra helt enkle ting til forhold som krever lovendringer, sa Morten Lie til Teknisk Ukeblad før det hele startet.
– Vi fikk det jeg forventet, dette var gøy, sa en fornøyd Lie da nær 30 timers innsats var over.
Etter endt gruppearbeid i seks grupper ble forslagene lagt frem i plenum med kommunalminister Liv Signe Navarsete til stede.
Les også:
Moderne hus tar livet av vedovnene
Digitalisert byggesak
Først ute var Janne Aas-Jakobsen, dagllig leder i Consigli. Hun ville kjøre alle byggesaker gjennom et datafilter.
Så sant alle formaliteter og regler er overholdt vil det føre til automatisk godkjenning og dermed også byggetillatelse. Systemet skal også ha gule og røde varsellamper for mindre og større mangler.
– Mindre feil kan utbygger selv rette opp og så få byggetillatelsen, hvis det er større mangler eller usikkerhet vil det utløse manuell saksgang, sa Aas-Jakobsen.
– Er nødvendig programvare tilgjengelig i dag?
– Nei. Men noe ligger klart i bunn, blant annet som DiBK eier. I tillegg finnes det en god del kommersielle delløsninger som kan benyttes, så må det gjøres noe utviklingsarbeid, det er fullt overkommelig.
Les også: Ingen kontroll med kontroll av bygg
Gammeldagse arbeidsformer
Aas-Jakobsen er mer bekymret over hvordan kommunene håndterer moderne datahåndtering i sin saksbehandling.
– Det er ikke mer enn 250 kommuner som er tilknyttet Byggsøk. Av disse er det kun et fåtall som benytter Byggsøk, og da hovedsakelig til å printe ut og deretter scanne. Programvaren blir ikke benyttet i henhold til intensjonene.
Consigli-lederen ser dette som et ledelsesansvar.
– Kommunene har ikke endret arbeidsprosessene selv om de har investert i programvaren. Det kan gå raskt å innføre et slikt system, men det er avhengig av ledelse, i denne sammenhengen betyr det kommunalminister Liv Signe Navarsete, Morten Lie i DiBK og ledelsen i kommunene.
Les også:
Energikrav endrer arkitekturen
Nullhus skal danke ut passivhus
Kjempespennende
Hos Navarsete møter Aas-Jakobsen entusiasme.
– Dette er kjempespennende, en slik idé ligger jo i Slik vil regjeringen ha bygningspolitikken . Det høres ut som om de har svaret på hvordan dette kan gjøres. Vi er i dialog med KS (kommunesketorens interesseroganisasjon, red.anm.) om en samordning av IKT-tjenester. Der bør vi diskutere dette, sier kommunalministeren.
Størst var likevel entusiasmen for et forslag om å opprette egen teknisk forskrift (TEK) for eksisterende bygg.
Arbeidsgruppen som trakk frem det hevdet at dagens TEK helt og holdent er laget for nybygg, mens en stadig større del av byggevirksomheten dreier seg om endringer og oppgraderinger.
– Det er et veldig godt innspill. Morten Lie har fått et klart "go" fra meg, nå er det bare å sette i gang, sier Navarsete.
Hun lover å invitere representanter for byggenæringen og Lie til et møte i departementet for å drøfte forslaget nærmere.
– Jeg vil ha fullt trøkk på dette fremover.
Navarsete: – Byggenæringen må tilpasse seg et klima i endring
Mer verdiskaping
Også Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF, var til stede på idémøtet. Hun likte flere av ideene som skulle forenkle saksgangen.
– Målet må være at vi kan legge inn informasjonen et sted og ikke i ulike formater på forskjelle steder hele tiden, som i dag, sier Hansteen.
Hansteen deltok i en gruppe som jobbet med noe av de samme tankene som Aas-Jakobsen, og hun liker tanken på en digitalisert byggesaksbehandling.
– Det vil forskyve tidsbruken fra byråkrati over mot verdiskaping.
Hun frykter ikke at den manglende kontrollen vil åpne for snarveier og annet juks.
– Nei, det vi ønsker innført har en innebygd selvjustis i seg. Selv kompetente selskaper som skal gjennomføre et prosjekt, vil myndighetene ha mulighet til å ta stikkprøvekontroll av.
Hansteen peker på at hvis en slik kontroll avdekker at regelverket ikke er fulgt, må prosjektet tilbake til start og faller av det attraktive fast-track-løpet.
– Det vil gjøre at seriøse selskaper ser seg best tjent med å følge spillereglene fordi konsekvensene er store, med tap av anseelse, kostnader og tid.
Fikk du med deg disse sakene?
Ny leilighet til ti millioner har 22 feil
– Alle burde ha råd til å bo slik!