I 2000 kjøpte svenske Södra Cell cellulosefabrikken til Norske Skog på Tofte i Hurum. Sommeren 2013 var det imidlertid slutt ettersom treforedlingsfabrikken i lang tid tjente for lite penger.
Hele 295 ansatte mistet jobben, men det har blitt sagt at så mange som 6000 arbeidsplasser ble rammet ettersom flere bedrifter har vært avhengige av å levere til Tofte.
Fabrikken tok på det meste i mot drøye 25 prosent av norsk tømmer.
Les også: Her skal trærne bli diesel
Skal lage biodrivstoff
Nå kan det imidlertid bli liv igjen på industritomten.
Norske Statkraft og Södra Cell har nemlig inngått en intensjonsavtale om å starte fremtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvarer.
Det er ikke kjent når produksjonen vil starte, men avtalen er at Statkraft kjøper industriområdet og får 51 prosent av aksjene i et nytt biodrivstoffselskap. Södra Cell har de resterende prosentene.
Viktig satsing
Selskapene skriver i en pressemelding i dag at biodrivstoff er et viktig bidrag for å oppnå nasjonale og internasjonale mål om lavere utslipp fra transportsektoren.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen tror samarbeidet med det svenske selskapet blir fruktbart.
– Statkraft ser på biodrivstoff som et interessant område innen fornybar energi. Jeg tror samarbeidet med Södra vil bli et bra fundament for utvikling av dette prosjektet, sier han.
Les også: Dette er Norges smarteste industribedrift
Følger med stor interesse
Södra-sjef Lars Idermark sier i den samme pressmeldingen at utviklingen av biodrivstoff er spennende.
– Södra følger teknologiutviklingen og mulighetene som ligger i produksjon av skogsråvarer for industriell produksjon av klimanøytralt brensel med stor interesse. Vi har god erfaring med tidligere samarbeid med Statkraft og ser fram mot å samle de to selskapenes kompetanse og erfaring i dette prosjektet, sier han.
Bra plassering
Selskapene fremhever også at industriområdet i Tofte ligger bra til for en framtidig satsing på biodrivstoff.
De viser til at det eksisterer infrastruktur for håndtering av store mengder trevirke, at industriområdet ligger sentralt til på Østlandet og at det har en bra dypvannskai.
Les også:
Nå vil de reise en ny type treindustri i Follums ruiner