IT

Nå får supplybåtene mobildekning

Kan ringe hjem: Folkene ombord på tre av Gulfs supplybåter i Nordsjøen kan nå bruke mobilen som om de var på land. Norske MCP vil selge mobilteknologi til flest mulig av verdens 9000 slike fartøyer.
Kan ringe hjem: Folkene ombord på tre av Gulfs supplybåter i Nordsjøen kan nå bruke mobilen som om de var på land. Norske MCP vil selge mobilteknologi til flest mulig av verdens 9000 slike fartøyer. Bilde: Gulf
15. okt. 2013 - 17:55

Telenoreide MCP - Maritime Communication Partner - har levert mobilkommunikasjon til skip i årevis. Cruiseflåter over hele verden har vært partnere.

Teknologien har gitt passasjerene mulighet til å ringe som om de var i et annet land og roamet på et fremmed nett. For å gi dekning om bord i båtene har MCP benyttet en del av satellittforbindelsen som alle slike båter har i dag.

Så har de satt opp et system av antenner og lekkasjekabler om bord for å gi dekning til rundt om på skipet.

Offshore

Med brorparten av verdens cruiseflåte på kundelisten har MCP kastet sine øyne på neste marked.

Det har funnet de så å si rett utenfor fjæresteinene i Arendal. Nå skal mannskap og andre om bord i supplybåter få den samme tjenesten som cruisepassasjerer.

Men den blir litt forskjellig fra teknologien cruisebåtene har benyttet. Disse båtene skal også kunne benytte satellittforbindelse når det trengs, men bare når de er utenfor rekkevidde av det landbaserte nettverket.

– Mange av disse båtene opererer innenfor rekkevidde av landbaserte mobilnett. Da er jo satellittforbindelse litt som å gå over bekken etter vann. Vi kommer til å bruke Telenors mobilnett på tale og data og ICE på data for å skape forbindelse til land, sier MCPs direktør for offshore, Tom Løwehr.

I tillegg kobler de seg til Telenors basestasjoner på plattformene. 22 plattformer i Nordsjøen har basestasjoner fra Telenor.

– I båtene installerer vi repeatere om bord som i praksis strekker det landbaserte nettet ut til båten. Når folk om bord bruker mobilene vil de være på Telenor sitt nett og ikke på vårt. Slik de er om bord i cruisebåtene. Her er det rederen som betaler for tjenesten. Det betyr at folkene om bord betaler bare det de er vant til med det abonnementet de har, sier Løwehr.

Les også: – Kapasiteten var på 52 samtidige samtaler. Det var nok

Lang rekkevidde

Med repeatere om bord når det landbaserte nettet opptil 50 nautiske mil fra land, eller over 90 km som en landkrabbe ville uttrykke det.

ICE-nettet har enda lenger rekkevidde, men er begrenset til data. Når båtene er lenger fra land kan de enten benytte satellittforbindelsen eller en forbindelse til en av plattformene hvis de er i nærheten av en av disse.

Allerede i dag, med et fåtall båter i drift, kommer det rapporter om at de har dekning fra land eller plattformdekning hele veien ut til plattformene.

– Det er viktig å kunne bruke mobiltelefonen i Nordsjøen på samme måte som på land, både i privat og profesjonell sammenheng. Gulf har installert systemet om bord i tre av sine båter, men langt flere skal få det. Selskapet er svært opptatt av velferdsaspektet om bord. Mannskapet er borte fra venner og familie i lange perioder og det å kunne bruke mobilen gjør det mye lettere å håndtere fraværet. Selv om tjenesten bare fungerer med Telenor og ICE i dag ønsker vi å inkludere andre. Det er viktig for oss å kunne tilby dekning til Netcom-kunder og andre også, sier Løwehr.

Les også: Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Vil vokse

MCP har ambisjoner for den nye telekomteknologien som 11 båter i Nordsjøen nå bruker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

De vil utstyre supplybåter over hele verden med landbasert telefoni og internett.

Totalt er det rundt 9000 båter i dette markedet hvorav 700 er under norsk kontroll.

– Vi skal bli størst i verden på dette akkurat som vi er verdens største mobilnettoperatør på cruisebåter og ferger. Når norske redere er førende i markedet må jo vi som norsk telekomoperatør bli ledende også. Spesielt er offshorefeltene utenfor Brasil, Afrika og i Asia spennende, sier Løwehr.

– Vi synes det er storartet at selskaper som MCP klarer å ta frem slik teknologi i Norge og gjøre det så bra på verdensmarkedet. Det er jo interessant at dette skjer her på Sørlandet hvor vi også er lokalisert. Det sier litt om livskraften i det gamle ingeniørmiljøet som var etablert rundt Ericsson, selv om den store kjempen er borte for godt, sier sjefen for Post- og teletilsynet, Torstein Olsen.

Les også:

Snart får vi 10 Gbit/s fra tv-kabelen

Vil merke telefoner med dårlige antenner

Endelig blir det bredbånd på t-banen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.