OLJE OG GASS

Nå har Enova inngått sin første kontrakt med oljebransjen

Gir en million kroner til energiledelse på Oseberg-feltet.

Som en del av et Enova-prosjekt skal Statoil vurdere tiltak for å forbedre faklingen på Oseberg.
Som en del av et Enova-prosjekt skal Statoil vurdere tiltak for å forbedre faklingen på Oseberg. Bilde: Roald Ramsdal
Øyvind LieØyvind LieJournalist
3. apr. 2014 - 10:23

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, ønsker Enova å støtte energieffektivisering og teknologiutvikling i oljebransjen.

Nå har Enova inngått sin første kontrakt med denne sektoren.

De gir 1 million kroner til Statoils prosjekt for energiledelse på Oseberg-feltet. Målet i kontrakten er å redusere energibruken med 19,9 GWh årlig.

Oseberg bruker gassturbiner og dampturbiner til å produsere egen kraft og varme til drift av installasjonene. Statoil ønsker å optimalisere bruken av anleggene og produsere energi med høyest mulig virkningsgrad.

10 prosent forbedring

Gjennom prosjektet vil Statoil vurdere tiltak både på hovedprosesser og støtteprosesser, i tillegg til fakling. Avtalen innebærer at energiledelsen forbedres, og at det jobbes systematisk for å utvikle energibruken i en positiv retning.

Statoil har ifølge Enovas direktør for strategi og kommunikasjon, Geir Nysetvold, som mål at energiledelsen på Oseberg skal følge beste praksis i henhold til internasjonale standarder. Gevinsten vil være lavere kostnader og bedre miljøprofil.

Ifølge Nysetvold har man i andre industrier gjennom energiledelse typisk oppnådd 10 prosent energieffektivisering i prosesser med innslag av manuell styring.

Les også: – Effektive gassturbiner er bedre enn elektrifisering

Åpen for store prosjekter

Han sier arbeidet med energiledelse ofte fører til at større prosjekter vedtas.

– Man blir oppmerksom på hva som kan gjøres, og så kommer det gjerne investeringsprosjekter i etterkant. Så her er det ikke bare kostnaden per kWh spart som er avgjørende for hvilke prosjekter vi støtter. Det vi nå er opptatt av, er å så kornet, sier Nysetvold.

Han sier det ikke er noe i veien for at Enova støtter prosjekter i hundremillionersklassen i petroleumssektoren, så lenge de oppfyller støttevilkårene.

Les også: Lien: Tviler ikke på oljeselskapene når de sier det koster minst 20 ganger så mye

– Stort potensial

– Hvor stort anser dere potensialet for å være i petroleumssektoren?

– Vi ser et stort potensial. Årlig energibruk i olje- og gassektoren er ca. 55 TWh, som tilsvarer 20 prosent av energibruken i Norge. Med dette følger utslipp av ca. 13 millioner tonn CO2-ekvivalenter årlig, som utgjør 25 prosent av de samlede utslippene i Norge.  Ifølge Miljødirektoratets nylige rapport om nødvendige reduksjoner for at Norge skal nå sine utslippsmål for 2020, må petroleumssektoren bidra med utslippskutt i størrelsesorden 1 til 2 millioner tonn CO2-ekvivalenter, sier Nysetvold.

– Men kan du tallfeste hva dere ser på som potensialet for å spare på energibruken?

– Vi har hentet inn og analysert data for energibruk og utslipp fra alle offshore installasjoner i norsk sone. Vår oppfatning er at det er mulig å oppnå gevinster i den størrelsesorden Miljødirektoratet peker på. Enova søker investeringer for å utløse  energi- og klimatiltak som kan gi umiddelbare reduksjoner, og ser også etter prosjekter som kan introdusere og prøve ut av nye  tekniske løsninger som gir gevinster på lengre sikt, sier Nysetvold.

Les også:

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Dette er verdens største subsea-utbygging

Statoil bytter ikke «skitten» Gina Krog-turbin  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.