OLJE OG GASS

Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

Og Rønnevik og Lundin tror på flere funn i området rundt Alta-prospektet.

Letedirektør Hans Christen Rønnevik i Lundin Norway sier til Teknisk Ukeblad at de har brukt samme strategi i Barentshavet som de gjorde på Utsirahøyden.
Letedirektør Hans Christen Rønnevik i Lundin Norway sier til Teknisk Ukeblad at de har brukt samme strategi i Barentshavet som de gjorde på Utsirahøyden. Bilde: Håkon Jacobsen
14. okt. 2014 - 10:21

Lundin offentliggjorde i dag nok et storfunn. Denne gangen i Alta-prospektet i Barentshavet, ikke langt unna der selskapet gjorde Gotha-funnet i fjor.

Helt siden Lundin kjøpte opp leteportefølje og mannskap fra DNO i 2004, har letedirektør Hans Christen Rønnevik bygd opp et team som har funnet olje i områder der det tidligere er boret tørt og andre oljeselskaper har gitt opp.

Armert med en rekke ringrever med erfaring fra blant annet Statoil, har selskapet stått for elefantfunnet Johan Sverdrup på Utsirahøyden, et funn som i stor grad sørger for at norsk oljeproduksjon kommer til å holde koken i flere tiår fremover.

I tillegg har selskapet funnet Edvard Grieg, forløperen til Sverdrup, og Luno 2, som også ligger på Utsirahøyden.

Les også: Sverdrup blir 8 ganger så tung som Gudrun og får flere senger enn Stavangers største hotell

Ligger tett på hverandre

Gotha-funnet kan inneholde opptil 232 millioner fat oljeekvivalenter. I dag kom nyheten om at selskapet har truffet blink med et gigantfunn i Alta-prospektet, et funn som i beste fall kan være inneholde over 400 millioner fat oljeekvivalenter.

Det kan dermed være over dobbelt så stort som Enis Goliat-funn, som snart er i produksjon.

Funnet ligger ikke langt fra verken Snøhvit-feltet eller Lundins tidligere funn Gotha, noe som kan styrke mulighetene for å bygge sårt tiltrengt infrastruktur i området.

Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen

Ligner Utsirahøyden

Letedirektør Hans Christen Rønnevik i Lundin Norway sier til Teknisk Ukeblad at de har brukt samme strategi i Barentshavet som de gjorde på Utsirahøyden.  

– Dette er en videreføring av det arbeidet vi har gjort med Gohta-funnet. Vi har benyttet litt av den samme helhetstenkingen som vi brukte på Utsirahøyden, der vi sikret oss et område og var i en situasjon der vi kunne følge det opp med tilleggsfunn. Vi definerte dette området i Barentshavet som en god mulighet, og det har nå gitt suksess, sier han.

Les også: Lundin finner olje der andre gir opp

Gir bedre utbyggingsmuligheter

Rønnevik sier det er en bevisst strategi å gjøre funn som ikke ligger langt fra hverandre.

– Dette funnet er viktig å se sammen med Gohta-funnet og andre prospekter. Vi har en clustertankegang som senker terskelen for å bygge ut kommersielle funn som er mindre av størrelse. Dette er en bevisst del av strategien vår, sier han.

– Har dere tro på enda flere funn i området?

– Ja, det har vi. Vi skal videre med flere avgrensningsbrønner til neste år, men vi skal bore minst ett letehull til i denne lisensen, sier han.

– Og nå blir det feiring hos dere i dag?

– Vi har så mye å gjøre at vi ikke rekker det nå, men herr Sanness (administrerende direktør Torstein Sanness, journ.anm.) har lovet oss kaker og champagne på fredag, ler Rønnevik.

Les også: Derfor er oljeprisen i fritt fall

Analytiker: Klart for selvstendig utbygging

Espen Erlingsen, analytiker i Rystad Energy, sier til Teknisk Ukeblad at Gotha-funnet og Alta-funnet nå kan løses som en selvstendig utbygging.

– Funnet ser veldig bra ut. Gotha og Alta kan nå bli en selvstendig utbygging med en FPSO, sier Erlingsen til Teknisk Ukeblad.

FPSO vil si en flytende produksjons- og lagringsenhet – samme løsning som Eni Norge har gått for på Goliat-feltet.

– Det er rundt 20 kilometer fra Gohta til Alta. Dette er tieback-avstand, sier Erlingsen.

Han sier at det nå vil gå en del tid med på å gjøre mer leting og avgrensning for å finne ut hvor stort funnet faktisk er.

Partnerne i lisens 609 er operatør Lundin med 40 prosent, samt RWE Dea Norge og Idemitsu Petroleum med 30 prosent hver.

Les også:

25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten

– 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.