KARRIERE

Nå kan alle bli eksperter på dette supermaterialet

EUs største forskningssatsing.

 I dag forskes på bruk av grafeni alt fra bøyelige elektroniske produkter til lettere fly og kunstige netthinner. Nå kan alle studere supermaterialet.
I dag forskes på bruk av grafeni alt fra bøyelige elektroniske produkter til lettere fly og kunstige netthinner. Nå kan alle studere supermaterialet. Bilde: Ji Hye Hong
29. nov. 2014 - 07:00

Studieformen MOOC (Massive Open and Online Courses) har nådd anerkjente Chalmers University of Technology.

I starten av 2015 åpner Chalmers deres første MOOC, et nettstudie som er helt gratis og åpent for hvem som helst over hele verden.

Temaet universitetet har valgt er grafén, det supertynne og tøyelige materialet som er blitt utpekt til å være verdens sterkeste.

Les også: Sivilingeniør-studenter stryker med vilje

Milliardsatsing

Grafén er svært tynt lag med karbon, på folkemunne kalt «kullatom». Selv om materialet bare er ett atom tykt, er det hardere enn en diamant og leder varme og elektrisitet raskere enn noe annet. De lovende materialegenskapene har utløst EUs største forskningssatsing noensinne.

I fjor fikk Chalmers University of Technology i oppdrag i å lede Graphene flagship, som nå organiserer langt over hundre akademiske og industrielle forskningsgrupper over hele Europa.

Budsjettet på svimlende 7,5 milliarder kroner er en av årsakene til at Chalmers nå vil dele kunnskapen de har opparbeidet seg på grafén så langt.

– Vi har en hel del forskning på grafén her på Chalmers. Når EU bruker så mye skattepenger på dette, lurer nok folk på hvorfor man bruker så mye penger på bare ett materiale. Vi føler et behov for å fortelle folk hva dette er, hva det kan brukes til og hvorfor det er så spesielt, sier viserektor for grunnutdanning, Maria Knutson Wedel til Teknisk Ukeblad.

MOOC-kurset starter 23. mars neste år, varer i ti uker med seks timers undervisning per uke.

Les også: Forskere klør seg i hodet over mystisk kumlokk-fenomen

Populærvitenskap

Kursleder er Jie Sun, professor II og grafén-forsker ved Chalmers' fakultet for mikroteknologi og nanovitenskap.

Grafen-forskeren håper å gi kursdeltagerne grunnleggende kjennskap til grafen på en forståelig og interessevekkende måte.

Kursdeltagerne loves innføring i "den spennende verdenen av grafen-vitenskap og teknologi". De skal lære det fundamentale ved grafén,  og hvordan materialet åpenbarer en ny side ved nanoteknologi og kvantefysikk.

Ingeniører som fullfører kurset skal i etterkant kunne avgjøre om grafén er et materiale som passer til selskapets produkter. En student skal på sin side være i stand til å vurdere om dette er noe han eller hun bør fortsette å studere.

Aller helst ønsker Sun å rekruttere talentfulle studenter til hans eget forskningsteam.

Les også: Se video av skateboardet som svever i løse luften

– Mest lovende materialet

Sun er opprinnelig fra Kina, og forteller at hjemlandet har kommet mye lenger i å ta i bruk grafén enn europeiske land.

– I Kina er det allerede mulig å kjøpe mobiltelefoner med grafén-skjerm, forteller Sun i en artikkel på Chalmers hjemmesider.

Grafén passer blant annet til bruk i touch-skjermer ettersom materialet både er gjennomsiktig og leder elektrisitet, noe som er en uvanlig kombinasjon.

I tillegg forskes det på bruk av grafén i alt fra bøyelige elektroniske produkter, lettere og mer energieffektive fly, kunstige netthinner og langt mer avanserte batterier. Allsidigheten er årsaken til at Sun er fascinert av materialet.

– Av all nanomaterialene er grafen det mest lovende, etter min mening. Det har bare eksistert i ti år, og det finnes allerede produkter på markedet som har tatt det i bruk, sier Sun.

Les også: Det har aldri hastet mer å bygge en norsk bru

Forkunnskaper

Selv om kurset ikke krever forkunnskaper advarer imidlertid Wedel om at det kan lønne seg med en viss ballast før man melder seg på.

– Studenter bør ha begynt på grunnutdanning innen naturvitenskap eller tekniske fag. Dette dreier seg om fysikk, sier Wedel, som forventer at det blir en del frafall fra kurset underveis.

Studieformen MOOC tok av i USA for noen år tilbake, godt ledet an av eliteuniversiteter som Harvard, MIT og Stanford. Her i Norge er NTNU blant studieinstitusjonene som tilbyr online-kurs.

En stund trodde mange at den nettbaserte utdanningsformen sendte verden inn i en utdanningsrevolusjon. Den siste tiden er det imidlertid kritiske overskrifter som har preger omtaler av MOOC.

– Det er stort frafall fra disse studiene, viser erfaringene fra USA. Det er mindre enn 10 prosent som sluttfører og tar ut sertifikat. Men vi må samtidig huske på at denne studieformen har en snittdeltagelse på 25.000 deltagere. Det kan ikke sammenlignes med vanlige kurs, sier Wedel til Teknisk Ukeblad.

Les også:

«Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»

Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale

Vil lage hjernens CERN

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.