I dag ble det kjent at BankID inngår avtale med staten, slik at du kan bruke kodebrikken til nettbanken når du skal sjekke skatteoppgjøret og bruke andre offentlige tjenester på nettet.
Dermed er det duket for et skred av nye tjenester og dertil økt trafikk mellom stat og innbygger de kommende årene. Se tallene nedenfor.
Her skal Altinn være hovedplattformen for nye tjenester, og etaten ruster seg i disse dager.
BankID vil være klar for bruk i den felles offentlige innloggingsløsningen ID-porten fra 27. november. Her kan du fra før benytte Min ID, Buypass og Commfides.
Bare statens egen Min ID er ikke godkjent for tjenester som håndterer personsensitive opplysninger, såkalt nivå 4.
Les mer: Disse kom gjennom eID-nåløyet
Her er pressemeldingene fra Difi og FAD.
Kritikk
Staten har fått kritikk for ikke å ha tatt med Bank ID fra dag 1.
Denne påloggingsløsningen brukes av de fleste nettbankkunder og har mer trafikk enn de andre til sammen.
Kritikken går på at nettbaserte offentlige tjenester kunne vært langt mer utbredt hvis også BankID hadde vært brukt fra starten da ID-porten ble tatt i bruk.
En årsak til at BankID ikke kom med var kritikk mot den digitale infrastrukturen hos BankID, såkalt Public key infrastructure (PKI), mens hovedgrunnen var mangelen på mulighet for kryptering av meldinger. Her har partene avklart at den skal utvikles når det blir behov for en slik funksjon.
- Post- og teletilsynet gjennomførte en revisjon av Bank ID høsten 2010, ogher ble det bekreftet at sikkerhetskravene er oppfylt, sier direktør Hans Christian Holte hos Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi), som er oppdragsgiver.
Les også: – Flere løsninger hindrer angrep
Kake bestilt
Hos BankID er kaken allerede bestilt og ankommet lokalene.
– Og vi har stått klare med champagnen inntil kunngjøringen i dag, sier informasjonssjef Hege Steinsland til Teknisk Ukeblad.
For dette kan bety en stor trafikkøkning og dermed inntekter for Bank ID, selv om virksomheten ikke vil antyde hvor mye penger de har anslått kommer til å rulle inn de neste årene.
– Trafikkprognosene vi har fått fra staten tyder ikke på store økninger i forhold til dagens banktrafikk. Og det var egentlig ikke det store økonomiske utkomme vi var ute etter, sier Steinsland.
Virksomhetes største mål var å få innpass i det offentlige, slik at folk får øynene opp for at denne løsningen kan brukes andre steder enn i nettbanken.
– Hvilke grep gjør dere i organisasjonen nå?
– Vi kommer til å oppskalere staben bittelitt. Det offentlige har blant annet flere krav til rapportering, og da må det flere folk til for å håndtere en så stor kunde, sier Steinsland.
Les også:
Snart kan du se saldo direkte på bankkortet
Slik er dataskurkenes nye metode
Ukjent verdi
Når BankID sammen med de andre leverandørene signerer kontrakt med Difi torsdag ettermiddag, betyr det en grunnleggende årlig sum.
– I tillegg får BankID og Buypass betalt for hver transaksjon som folk og bedrifter foretar, forklarer Difi-direktør Holte.
Commfides er mindre utbredt og har en trappetrinnsmodell for betaling, som er noe mindre lukrativ.
Verken stat eller leverandør vil foreløpig oppgi verdien på kontrakten eller størrelsen på transaksjonsavgiften.
Boost
Holte regner med en "boost" av nye tjenester i løpet av de neste par årene, siden stat og kommune ikke lenger kan skylde på at de mangler en felles sentral infrastruktur for innlogging.
– Nå er det deres evne og vilje til digitalisering det står på. Nå forventer jeg en boost i slike tjenester på høyt sikkerhetsnivå i løpet av et par år, sier Holte til Teknisk Ukeblad.
Ved utgangen av oktober var det 273 offentlige virksomheter som benytter tjenester gjennom ID-porten.
Disse har generert drøyt 24 millioner innlogginger så langt i år.
- Det er vansjelig å beregne eksakt, men vi anslår at antall innlogginger neste år vil ende på opp mot 37 millioner, sier Difi-sjefen.
Les også:
Slik tar superhackeren kontroll over telefonen din
Denne Nato-styrken skal stoppe dataangrep
Opptur for bransjen
Interesseorganisasjonen IKT Norge oppfatter Bank ID-kontrakten som at Difi har valgt å lytte til bransjen.
Her har Heidi Austlid lenge ivret for at Norge skulle følge Danmarks eksempel om en felles elektronisk ID-løsning.
– Dette er en katalysator for å digitalisering av offentlig sektor og derfor svært viktig, sier Heidi Austlid, direktør for myndighetskontakt
I neste omgang er hun spent på om kommunene får gode vilkår, slik at også de tar i bruk Bank ID.
Her er i tillegg Altinn et hinder, siden selve denne hovedplattformen for tjenester til nå ikke har kapasitet til kommunene.
Les også:
Altinn må takle alle data fra offentlig sektor
Søknader, skjemaer og rapporter på papir skal vekk