BYGG

Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus

Søker forsøkskaniner.

I dette huset skal mellom ti og tyve familier bo slik at forskerne ved NTNU kan se hvordan det er å bo i et nullhus.
I dette huset skal mellom ti og tyve familier bo slik at forskerne ved NTNU kan se hvordan det er å bo i et nullhus. Bilde: NTNU
28. nov. 2014 - 19:31
Vis mer

I januar flytter professor Thomas Berker ved NTNU og familien hans inn i et nyoppført bygg på Gløshaugen.

I mellom seks og åtte uker skal familien på fire leve hverdagslivet sitt med god hjelp fra solceller, solfangere, varmepumpe og en rekke annen ny teknologi. 

Målet med prosjektet, som er finansiert av Norges Forskningsråd og The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB), er å finne ut hva som skjer når folk tar i bruk et nullutslippshus.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Søker familier

Huset Berker skal bo i er egentlig et laboratorium.

Når innkjøringsperioden av huset er ferdig, og Berker flytter ut, er målet at mellom ti og tyve andre familier skal flytte inn og teste hverdagslivet i nullhuset.

– Vi ønsker å finne informasjon om forhold ved huset som påvirker de som bor i det. Ved å invitere såpass mange ulike familier til å bo der kan vi sammenlikne energibruken til de ulike familiene og se variasjonene i energibruk sammenliknet med ulike brukere, sier Berker.

Det er ikke bestemt hvilke familier som skal få muligheten til å bo i huset. Berker oppfordrer alle som kunne tenke seg opplevelsen til å melde seg.

– Vi har fått henvendelser fra en rekke folk som kunne tenke seg å bo der, men foreløpig er ingenting bestemt, sier han.

Les også: Her kan lyktestolpene lade elbilene

Nullhuset har solceller på de delen av taket som er skrå.
Nullhuset har solceller på de delen av taket som er skrå.

Kjøp og salg av strøm

Huset som snart er ferdig bygget skal i løpet av sin levetid produsere like mye energi som det forbruker.

Det betyr i prinsippet at huset må produsere mer energi enn det de som bor i det forbruker, for å veie opp for energien som er lagt inn i produksjon og transport av byggematerialer.

– For å få til dette er skråtaket til huset dekket med solceller, i tillegg har huset solfangere til varmtvann og varmepumpe, forteller Berker.

Han regner med at huset vil produsere mer strøm enn det bruker om sommeren, og at det vil ha behov for strømtilførsel om vinteren.

– Overskuddsstrømmen om sommeren vil kunne bli solgt på det åpne markedet og veie opp for strømmen som kjøpes i vinterhalvåret, sier professoren.

Les også: Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne

Krever opplæring

Selv om folk flytter inn og bor i huset, skal forskerne styre de tekniske anleggene. De skal blant annet studere hvordan forandring av innetemperaturen påvirker beboerne.

– Vi vil se på hvordan ulike brukere utnytter teknologien i huset, og hvordan de lar seg påvirke av teknologien. Derfor vil vi styre anleggene når enkelte brukere bor der, og la brukerne selv styre anleggene andre ganger, sier Arild Gustavsen, direktør for The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB) ved NTNU.

Hvordan brukerne setter seg inn i og bruker nullhusets teknologiske løsninger har nemlig stor betydning for om huset virkelig blir et nullhus.

– Vi ønsker å finne ut av hvor følsomt et nullhus er for ulike brukermønster. Det er ikke gitt at et planlagt nullhus blir et nullhus om det ikke brukes som det skal, sier han.

Les også:

Rapport: Alle nybygg bør bygges 100 prosent «energifleksible»  

Fra nyttår kan du få enøk-fradrag

Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.