HANNOVER: I dag betaler de aller fleste av oss med kort minst en gang om dagen.
Sikkerheten er blitt bedre ved at nye mikrochip-er har erstattet de skimming-åpne magnetstripene, men fortsatt er det relativt enkelt å få penger ut av noen andres kort om du vil.
Les også: Snart kan du se saldo direkte på bankkortet
Biometri
Nå har forskere ved tyske Fraunhofer Institute, en av verdens største forskningsinstitusjoner med over 22000 ansatte, utviklet en metode som baserer seg på biometrien i signaturen din.
– Vi tror at biometri kan hjelpe oss med å sikre finansielle transaksjoner. Du setter i kortet, og vanligvis gjør du en av to ting: Du taster inn PIN-koden eller du signerer på en kvittering. I det siste tilfellet skal egentlig den som tar imot betalingen sjekke at signaturen din er lik signaturen på kortet, men det gjøres sjelden, og uansett blir det en veldig subjektiv sjekk, sier Fraunhofer-forsker Alexander Nouak til Teknisk Ukeblad.
Med Fraunhofers metode drar du kortet og signerer digitalt. Så blir dynamikken i signaturen din - hvordan du fører pennen og hvor du setter trykket - sammenliknet med en signatur du lagret i kortet da du fikk det.
– Hvor enkelt er det å falsifisere noen andres signatur?
– Du må ha kortet, først og fremst. Uheldigvis er du tvunget til å signere på baksiden av kortet, så du kunne trent deg opp til å gjengi signaturen på en måte som ville lurt det utrente øyet bak kassa. Men du kan ikke lure biometrien - alle bevegelser med pennen logges og sammenliknes mot en algoritme som ligger i selve bankkortet ditt, sier Nouak.
Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant
Kan fungere i dag
Teknologien vil fungere med stort sett alle eksisterende kredittkort, ettersom den følger standarder for lagring av informasjon i kortene. Det er bare for VISA og Mastercard å ringe, ler Fraunhofer-forskeren.
– Med dette ønsker vi også å vise at biometri er beleilig og enkelt, ikke bare sikkert. Det gjør livet ditt enklere. Jeg har så mange kort og så mange PIN-koder å huske, men signaturen min glemmer jeg ikke like lett.
Større transaksjoner vil kunne kreve PIN-kode som tilleggsautentisering, presiserer Nouak.
Kortselskap avventer
Hos Eurocard har de ingen umiddelbare planer om å ta i bruk biometri i sine betalingsløsninger.
– Biometri er et fantastisk verktøy, men utfordrende å ta i bruk i praksis, sier Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig hos Eurocard.
– Vi følger med på utviklingen, men per nå er ikke løsninger som tar i bruk biometri aktuelle, sier hun.
Utfordringene er først og fremst kravet til sikkerhet og at teknologien må være moden før den kan rulles ut.
– En løsning må være helt gjennomtestet, før vi eventuelt kan ta den i bruk. Å skifte ut teknologien i et internasjonalt betalingsnettverk som MasterCard er en kjempeinvestering. Da Visa og MasterCard for eksempel tok i bruk chip (EMV-teknologi) istedenfor magnetstripe, så var det et kjempeløft for sikkerheten, men det var også veldig krevende å gjennomføre, sier Høgberg.
Les også: