IT

Nå kan du hjelpe Cern

Nå kan du simulere partikkelkollisjonene i Large Hadron Collider på egen PC. Simuleringene vil forskerne bruke til å sammenlikne med sine egne målinger.
Nå kan du simulere partikkelkollisjonene i Large Hadron Collider på egen PC. Simuleringene vil forskerne bruke til å sammenlikne med sine egne målinger. Bilde: Cern
Stein Jarle Olsen
9. aug. 2011 - 10:00

Large Hadron Collider-prosjektet ved det europeiske senteret for atomforskning (Cern) søker nå etter frivilliges datakraft, blant annet til å finne den såkalte "gudepartikkelen" Higgs boson.

Hjemme

Prosjektet kalles LHC@home2.0, og baserer seg på at frivillige "gir bort" overflødig prosesseringskapasitet på hjemme-pc-ene sine når de ikke er i bruk.

Med mange nok pc-er i sving, gir dette en enorm prosesseringskapasitet som Cern-forskerne vil bruke til å simulere kollisjoner mellom protonstråler i partikkelakseleratoren.

Sammenliknes

Disse simulasjonene, kalt Test4Theory, er basert på forskernes egne teoretiske modeller, og skal underveis sammenliknes med faktiske målinger fra kollisjonene.

– LHC@home2.0 er en forlengelse av LHC@home-plattformen, som ble lansert i 2004 for å hjelpe fysikere med å simulere dynamikken i protonstråler i LHC. På den tiden var fullskalasimulasjoner av partikkelkollisjoner utenfor rekkevidden til frivillig datakraft. Men utviklingen i dataprogrammer og maskinvare, og i særdeleshet bruken av teknologi for virtuelle maskiner, har gitt muligheten for et gjennombrudd...LHC@home2.0, skriver Cern på sine hjemmesider.

Proteinbretting

Prosjektet har vært under testing helt siden oktober 2010, og er nå åpent for alle som ønsker å delta.

Konseptet er mye av det samme som brukes i Folding@home, et simuleringsprosjekt som studerer hvordan proteiner bretter seg, noe man håper skal gi større innsikt i sykdommer og kurer for disse.

LHC@home organiseres av Citizen Cyberscience Centre, et samarbeid mellom Cern, FNs institutt for opplæring og forskning (UNITAR) og universitetet i Geneve.

Citizen Cyberscience Centre jobber også med andre distribuerte prosjekter, blant annet Computing for clean water, som hjelper forskere med å lage effektive og billige filtre for drikkevann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.