IT

Nå kan du oppgradere til Windows 8.1

Startknappen er tilbake.

Bilde: Skjermdump
18. okt. 2013 - 08:52

Nå kan alle brukere av Windows 8.0 oppgradere gratis til neste utgave Windows 8.1.

Fra klokken 13 torsdag ble oppgraderingen gjort klar for nedlastning i Windows Store. De andre som skal oppgradere fra en tidligere versjon må finne seg i å betale, og det kan de gjøre fra fredag.

Opgradering hvert år

Dette er ikke noe man gjør over mobilnettet. Oppgraderingen er på over 3 GB.

– Dette er den nye oppdateringstakten dere vi se fra oss. Det er snaut et år siden vi lanserte versjon 8.0. Fra nå vil vi ikke bruke mer enn rundt året på hver gang vi oppgraderer. Det samme gjelder også maskinvare som Surface som nå kommer i en ny versjon 2, sier Microsofts direktør for Windows og Surface i Norge, Christian Almskog.

– Dette er først og fremst en skikkelig oppgradering basert på tilbakemeldinger vi har fått fra brukerne det siste året. Den nye utgaven byr på mye større muligheter til å tilpasse grensesnittet slik den enkelte vi ha det. Det mest synlige er at flisene nå kan konfigureres i fire ulike størrelser. Fra små som gir plass til veldig mange på startskjermen og til store som viser dynamisk innhold som eposter, oppdateringer fra sosiale nett og liknende, sier han.

Les også: Microsoft lanserer nye Surface-brett

Startknappen tilbake

Knapt noen ting i Windows 8.0 har fått mer tyn enn at startknappen ble borte. Nå er den på plass igjen, selv om den ikke er helt lik forgjengerne. Med et vanlig klikk flytter startknappen grensesnittet fra skrivebordet til den nye flisbelagte startskjermen.

Men høyreklikker du på den så kommer det opp en meny hvor det meste av det man savnet er på plass. De som fremdeles ikke er fornøyd kan trøste seg med at det finnes en masse tredjepart startknapper som bringer den gode gamle opplevelsen tilbake.

En kritikk mot Windows 8 har vært at Microsoft har skrellet bort for mye innstillinger i appene i jakten på å gjøre dem enkle og brukervennlige.

Resultatet var at man måtte inn i skrivebordsmodus for å gjøre ferdig jobben, og det var neppe brukervennlig. Nå er det blitt mulig å gjøre mye mer av jobben i appene direkte.

Mange vil også sette pris på at man selv kan bestemme hva som skal skje når man beveger seg til et av hjørnene. Tidligere var det faste funksjoner, når er det brukerbestemt.

Startknappen er tilbake i Windows 8.1. Men ikke helt i den formen vi kjenner fra tidligere.
Startknappen er tilbake i Windows 8.1. Men ikke helt i den formen vi kjenner fra tidligere.

To grensesnitt

Med Windows 8.0 tok Microsoft skrittet over i app-verdenen. Det var de nødt til siden operativsystemet også skulle være fundamentet for nettbrett. De ville jo ikke at Apple og Google skulle plyndre butikken deres.

Men to grensesnitt på det samme operativsystemet er også en utfordring for brukerne. Et de kjenner fra før; skrivebordet, og et presentert som en startskjerm som er best for nettbrett.

Ikke alle likte at man måtte gå inn i startskjermen og deretter til skrivebordet. Nå gjør Microsoft det enklere å boote rett til skrivebordet, slik at de som vil kan holde seg i den gamle verden.

Samtidig gjør de også tiltak for å trekke folk over i den nye appbaserte verden til startskjermen. Med Win 8.1 kan man ha fire apper oppe samtidig om oppløsningen er tilstrekkelig, og man kan velge hvor mye plass de skal ta.

Det er litt som å ha fire vinduer oppe på skrivebordet. De som har to skjermer kan ha startskjermen på den ene og skrivebordet på den andre.

Som alle nye operativsystemer kommer det støtte for nye moderne periferienheter. I Win 8.1 er nå støtte for både trådløse skrivere og 3D-printere på plass.

Microsoft: – Vi trenger ikke 80-90 prosent markedsandel for å leve godt

Bedre RT

Selv om Microsoft og partnerne ikke har solgt så mange nettbrett med ARM-prosessor, det vil si den såkalte RT-utgaven, kommer den også i en ny versjon. Fordelen med RT var at Microsoft hadde lagt med en skikkelig utgave av Office, men uten Outlook.

Til erstatning fikk man en temmelig blodfattig mailklient. Det angrer de på, og de som oppgraderer får nå en ordentlig utgave av Outlook.

– I det siste har det kommet masse nye apper i Windows Store og hele butikken har fått en ansiktsløfting og er blitt mer brukervennlig. Når man laster ned en app får man også forslag på andre apper som kanskje passer. sier Almskog.

Dette er jo ikke noe nytt, det har Google og andre, men Microsoft har skjent at dette er noe brukerne vil ha.

Bedre søk

Bing Smart Search er blitt bedre. Den søker igjennom alt på PC-en på SkyDrive og på nettet. Søkene presenteres sammen med bilder som gjør det enklere å finne frem.

Her gjelder det å finte ut Google. En morsom egenskap er at bilder som lagres på SkyDrive, og som inneholder tekst, blir OCR-et. Det vil si at teksten blir gjenkjent og indeksert slik at den er søkbar.

Det er ikke bare Apple og Google Microsoft sloss med i markedet. Alle som tilbyr nettlagring, som Dropbox, er også konkurrenter. Derfor gjør de store anstrengelser for å få sin egen nettskylagring frem i rampelyset.

SkyDrive er blitt sterkt forbedret siden Microsoft lanserte lagringstjenesten og den er tett integrert i Windows 8.1. Nytt er at alle innstilliger til PC-en og programmer ligger på SkyDrive.

Det betyr at det er svært enkelt å sette opp nye PC-er slik man vi ha dem. Det er ikke nødvendig å gjøre alt på SkyDrive tilgjengelig på PC-en.

Det kan godt ligge bare i nettskyen. Søkemotoren fungerer likevel fordi informasjonen om hva som lagres i nettskyen er tilgjengelig på PC-en.

Filer du bruker ofte sørger SkyDrive for er tilgjengelig lokalt også. Elles kan du velge hvor du vil lagre filene.

Les også: Folk vil ha norsk lagring for å unngå amerikansk overvåking

Profesjonell interesse

– Vi har brukt mye tid det siste året til å lytte til kundene og opplever veldig stor interesse fra det profesjonelle markedet. Bedrifter ser nå muligheter til å utnytte operativsystemet på nye måter både i PC-er og nettbrett. Sikkerhet, samhandling og nye muligheter i tillegg til støtte for de applikasjonene de allerede har, er det svært mange som liker. Det vi kaller profesjonelle apper øker nå veldig, sier teknologidirektør i Microsoft Børge Hansen.

Han peker på en ny funksjon i 8.1, som er en mellomting mellom en PC koblet til bedriftens nett og en hjemme-PC.

Det betyr at folk kan koble seg til deler av bedriftens nett som IT-sjefen gir dem tilgang til.

– De siste årene har trusselbildet mot digitale enheter blitt mye mer alvorlig. Vi har hengt på for å holde følge med skurkene og spesielt Windows Vista, uansett hva man ellers mener om denne varianten, var et stort skritt framover på sikkerhet. I Windows 8 og 8.1 har vi flyttet det såkalte smartscreenfilteret, som avslører over 99 prosent av alle utrygge nettsider, fra Explorer til selve operativsystemet. Det betyr at man er mye tryggere når man surfer, uansett nettleser, sier sikkerhetssjef i Microsoft Ole Tom Seierstad.

– Windows 8 og 8.1 bruker også mye mer av den sikkerhetselektronikk som mange moderne enheter er utstyrt med. Med Windows 8.0 og videreutviklet i Windows 8.1 har vi lagt inn en såkalt early malware scanner som sjekker koden en laster inn på et så tidlig tidspunkt at den til og med kan ta ut såkalte rootkits. Det er også verdt å merke seg at alle apper kjører i sin egen sandkasse, og alle som gjøres tilgjengelige i vår Store er digitalt signert av oss. Ellers fungerer de ikke, sier Seierstad.

Les også:

Ett passord gir tilgang til alle andre

Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen

Her er IT-sjefen som er glad for PRISM-avsløringen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.