SOLENERGI

Nå kommer de store hybridanleggene med vind- og solkraft

Vil levere grunnlast med gigantanlegg.

Planlegger gigantanlegg: Det finnes eksempler på hytter som både har solcellepanel og en liten vindturbin koblet opp mot et batteri. I Australia planlegger de å ta den helt ut gjennom å plassere en ny solpark og en ny vindpark sammen, koblet opp til et batteri. På sikt satser Windlab mot en utbygging som tilsvarer grunnlast-nivå i kapasitet.
Planlegger gigantanlegg: Det finnes eksempler på hytter som både har solcellepanel og en liten vindturbin koblet opp mot et batteri. I Australia planlegger de å ta den helt ut gjennom å plassere en ny solpark og en ny vindpark sammen, koblet opp til et batteri. På sikt satser Windlab mot en utbygging som tilsvarer grunnlast-nivå i kapasitet. Bilde: Kennedy Energy Park
20. aug. 2016 - 19:22

Byggingen av det som blir et av verdens første og største hybridkraftverk for solenergi og vindkraft, og starter tidlig neste år 20 kilometer sørøst for Hughenden, Queensland i det nordlige Australia.

Hybridparken skal bestå av mellom 9 og 12 vindturbiner og opp mot 200.000 solcellepaneler.

Kraftanlegget skal levere elektrisitet døgnet rundt, sommer som vinter, selv om både sol- og vindkraft som kjent ikke alltid produserer kraft når el-behovet er på topp.

Problemet skal løses ved et litiumione-batterisystem med en kapasitet på tilsammen 2 MW/4 MWh på en størrelse tilsvarende fire containere.

Første utbyggingstrinn fikk i sommer alle byggetillatelser godkjent, og får en totaleffekt på 50 megawatt, hvor 30 MW utgjør vind og 20 MW sol.

Prislappen for første byggetrinn blir på drøye 980 millioner norske kroner. 

Flere hybridkraftverk

– De realiserer noe som vi lenge har visst har vært mulig, å utnytte synergieffektene mellom vindkraft og solkraft. Det har vært satt opp hybridkraftverk som forener sol- og vindkraft med batterilagring tidligere, men ikke i denne størrelsen. Dette er stort, sier Bjørn Thorud i Multiconsult.

Kennedy Energy Farm utvikles av australske Windlab Limited og japanske Eurus Energy Holdings Corporation, også kjent i norsk sammenheng, blant annet som medeier i Høg-Jæren Energipark.

Svenske Vattenfall er et annet selskap som satser på hybridkraftverk. I våres startet de testingen av Parc Cynog Solar farm (5 MW) i tilknytning til en 14 år gammel vindpark i Wales (8,4 MW). 

Målet er å utforske hvordan de to forskjellige energikildene utfyller hverandre, og tilsammen kan sikre mer stabil elforsyning.

Også britiske Ecotricity har planer om tre solcelleparker (5 MW) i tilknytning til eksisterende vindparker i Storbritannia. 

Gigantanlegg

Både Vattenfalls og Ecotricitys planlagte anlegg er imidlertid langt mindre enn den kommende australske hybridparken som får en installert effekt på 50 megawatt. De planlegger tilsynelatende heller ikke å ta i bruk batteri.

På sikt har den australske utbyggeren også langt større ambisjoner. Andre byggetrinn involverer hybridanlegg med en installert effekt på tilsammen hele 1,2 GW (600 MW solkraft og 600 MW vindkraft). 

Så hva er det som gjør at solenergi og vindkraft tilsynelatende fungerer bra i et og samme kraftanlegg?

Norske planer

Thorud ber oss ta en titt på et par grafer i en Windlab-presentasjon fra 2013 for beregninger av kraftproduksjonen ved Kennedy energy park:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

 – Vindkraftproduksjonen fra desember til februar er høy på natten og lav om dagen, mens solkraftproduksjonen er høy på dagen og lav om natten. Vi pleier å si at vind- og sol er i motfase. Dette samspillet mellom ulike fornybare energikilder er tilstede mange steder rundt om i verden, også i Norge, sier Thorud. 

Grafene viser blant annet at produksjonen av solkraft og vindkraft utfyller hverandre godt gjennom døgnet i perioden desember-februar. <i>Foto: Windlab</i>
Grafene viser blant annet at produksjonen av solkraft og vindkraft utfyller hverandre godt gjennom døgnet i perioden desember-februar. Foto: Windlab

Han sikter til tidligere planer om et solcelleanlegg i forbindelse med Rekåa kraftanlegg på Notodden, eiet av Tinfos. Anlegget er ikke bygget, men Multiconsult gjorde en beregninger av vannføring og solinnstråling som viste at energikildene kunne utfylle hverandre godt.

– Rekåa er et vannkraftverk uten reguleringsdam, kun en inntaksdam. Når det regner renner det fort over, og på solrike dager var vannføringen liten, sier Thorud.

En vesentlig fordel med å plassere solcelleanlegg mellom eller i nærheten av vindturbiner er at kombinasjonen gir langt bedre arealutnyttelse. I tillegg kan man ofte bruke felles infrastruktur, som kan gi redusere totalprisen på anlegget betydelig.

Her skal den ligge: Hybridparken vil ligge i et jordbruksområdet rundt 17 kilometer sørøst for sentrale Hughenden og 290 kilometer sørvest for Townsville i det nordøstlige Australia. Foto: Google Maps <i>Bilde: Google Maps</i>
Her skal den ligge: Hybridparken vil ligge i et jordbruksområdet rundt 17 kilometer sørøst for sentrale Hughenden og 290 kilometer sørvest for Townsville i det nordøstlige Australia. Foto: Google Maps Bilde: Google Maps

Sol, vind og batteri som grunnlast

Windlab har tidligere uttalt at hybridkraftverket Kennedy Energy Park vil kunne dekke 70 prosent av kapasitetsbehovet i regionen.

Et slikt anlegg ville i så fall overstige den eksisterende grunnlastkapasiteten i området, som er basert på kullkraft.

– Hughenden er nesten unik fordi området har en av de beste vindressursene i Australia samlokalisert med noen av de beste solressursene. I tillegg er ressursene komplementære; når solen går ned øker vinden og fortsetter til etter soloppgang. Disse unike egenskapene gir Kennedy en profil som ligger opp mot grunnlast-nivå, sier prosjektdirektør Geoff Burns i en pressemelding.

Varsler ny tendens

Hybridparken i Australia er bare den første av mange slike hybridparker med batterilagring, hvor solkraft og vindkraft - eller vannkraft og solkraft - blir kombinert, tror Thorud.

– Vi vil få en tendens hvor forskjellige teknologier blir inkludert i ett og samme kraftverk for å kunne produsere elektrisitet mer jevnt, samtidig som man sparer byggekostnader. Spesielt solkraft og vindkraft, men også solkraft og vannkraft, om enn ikke mye i Norge, ettersom flytende solkraftanlegg fryser fast om vinteren, påpeker Thorud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.