TV-produsentene lengter intenst noen år tilbake, da alle skulle ha ny flat-TV. Først var det bare flat som talte, så skulle den være i Full HD. Produsentene ville strekke TV-euforien enda lengre ved å tilby 3D og Smart-TV. Ingen av delene etablerte den store bølgen i markedet.
Nå prøver de igjen, denne gangen med 4K, eller UHD-TV som navnet er blitt.
Ultra Høy Definisjon altså. Rettere sagt dobbelt så høy som Full HD både vertikalt og horisontalt. Det blir 3840 ganger 2160 punkter som multipliserer seg til 8.294.400 piksler, eller 8 MP for enkelhets skyld.
Hvor mange som ser stor forskjell på en liten skjerm får vi se på, og i denne forbindelse er 55 og 65 tommer små skjermer. Når vi snakker 84 tommer og over så er UDH en utvilsom forskjell. Men som produsentene vet, så er det ikke her det store markedet er. Skal det bli antall av dette, trengs det suksess blant «småskjerm»-kjøperne.
Les også: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse
UHD kommer
Mens verken 3D- eller smart-TV vakte noen entusiasme blant programskapere og kringkastere, ser de UHD som et ledd i en naturlig utvikling. I løpet av en tiårsperiode har de utviklet seg fra analog TV med svært lav oppløsning til HD-TV. UHD er nok et skritt opp langs denne aksen.
På samme måte som utviklingen av høyere oppløsning har kompresjonsteknologien gått hånd i hånd. Det var MPEG 2 som for alvor fikk det til å ta for digital TV og DVD-formatet. Når HD-TV kom på Blu-ray og i kringkastingsnettene var det neste generasjon, MPEG 4, som reddet showet. Uten heftigere kompresjon hadde bitratebehovet blitt for stort.
Nå er det UHD som får den samme assistansen fra kompresjonsteknologiene. HEVC - High Efficiency Video Coding gjør UHD til noe som er praktisk.
Den europeiske kringkastingsunionen EBU har kjørt forsøk som viser svært god kvalitet i UHD på bare 12 Mbit/s.
Det har programprodusentene skjønt og svært mange gjør nå opptakene i 4K. Selv om det sikkert vil ta år før sendingene starter vil de at materialet de tar opp skal være fremtidssikkert. De aller fleste spillefilmene i Hollywood produseres i 4K.
Både Sony, LG og Samsung har hatt enorme modeller på markedet en stund. De har både vært litt for store for de flestes smak og dyrere enn det flertallet vil betale. Nå er det 55 og 65 som kommer for fullt.
TEST: TV-er mellom 55 og 65 tommer
Oppskalering
Vel vitende om at det vil ta år og dag før sendinger og materiale på Blu-ray blir klar, er det oppskalering som gjelder.
For selv om TV-bildet «bare» er i HD, kan de nye TV-ene skalere opp bildet til UHD gjennom svært avansert interpolasjon.
Vi har med selvsyn sett at dette virker svært bra. Men om du bytter ut 55 tommer HD-TV-en med en tilsvarende UHD-modell, uten å sitte temmelig nært den, er det tvilsomt hvor stor forbedringen er.
Les også: Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen
Sony først ute
Sony var først ute, både med å lansere, noe de gjorde på CES i Las Vegas i januar, og med å få dem på markedet.
Bravia X9 i 55 og 65 tommer koster henholdsvis 40.000 og 60.000 kroner og de finnes i butikkene nå.
I motsetning til konkurrentene har Sony bygget UHD-TV-ene med skikkelige høyttalere som peker mot seerne. Det gjør TV-ene kanskje litt mindre minimalistisk enn det som har blitt trenden, men du verden så god lyd de ga når vi fikk demonstrert dem på CES i Vegas.
Les også: Dette blir nytt på Netflix
Samsung lanserer
Samsung er den store aktøren i TV-markedet og når de sier hopp så hoppes det. Den nye toppserien som nå kommer er selvfølgelig i UHD. F9000 som den kalles, vil koste det samme som Sonys i 55 tommer, men en tusenlapp mer i 65-tommers utgave.
I fjor lanserte Samsung det de kaller et Evolution Kit og det kommer også i den nye serien. Dette er en liten boks som henger på baksiden av TV-en og som inneholder en del av de vitale funksjonene i apparatet.
Når fremtidens TV-er kommer med nye og oppgraderte funksjoner, slik som nye grensesnitt og prosessorer for å kjøre smart-TV, kan man enkelt bytte Evolution Kit for en rimelig penge og få de fremtidige funksjonene inn i sin gamle TV. De nye TV-ene kommer på markedet i slutten av måneden.
Les også:
LG
LG har også lansert sine «små»-UHD-TV-er, men de har ikke sagt noe om når de kommer i butikkene. Det blir forhåpentligvis klart under IFA i Berlin i september.
LG har lenge vært forkjemperen for passiv 3D selv om mange har rynket på nesen og sagt at det reduserer oppløsningen. Med UHD forsvinner dette problemet. Nå kan passiv 3D i det minste adressere Full HD vertikalt ved at annethvert bilde kan disponere 1080 av de tilgjengelige 2160 linjene.
Vår erfaring med passiv 3D er at det er svært behagelig, men vi har vært skeptiske til oppløsningen. Vi tror de nye UHD-TV-ene vil fikse dette for LG. Så håper de sikkert at kundenes interesse for 3D holder seg lenge nok til at dette blir et kjøpskriterium.
I motsetning til konkurrentene kan også LG skilte med ekte bakbelysning og ikke den billigere kantbelysningen. Teoretisk burde det gi sortere sort selv om kantbelysning har utviklet seg betydning de siste årene og kan vise til imponerende sortnivå.
LG har også utviklet et høyttalersystem som kan senkes ned under TV-en og som, etter det LG påstår, skal være et 4:1-system med ypperlig lys. Vi får se om det er noe som kan konkurrere med Sony.
TEST AV LG 84LM960: Rå 84-tommer med ultra-HD