Bygg står i Norge for 40 prosent av vår energibruk, det er mer enn både transport og industri bruker.
I dag startet den første forelesningen som skal lære arkitektstudentene hvordan de skal tegne og prosjektere bygg som produserer mer energi enn de bruker.
Powerhousealliansen
Initiativet kom fra Powerhousealliansen, som sammen med Lavenergiprogrammet i fjor høst sendte forslag til alle landets tre universiteter og høgskoler som utdanner arkitekter i Oslo, Bergen og Trondheim.
– Det kom sent, egentlig etter at alle forelesningsplanene var lagt, men vi klarte å få det inn, sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, AHO.
Selvaag: – Plusshus uinteressant så lenge det ikke kan masseproduseres
Konkurranse
15 studenter meldte seg på kurset, og det er Nygaard fornøyd med. Kurset skal ta en fjerdedel av et semester.
Det avsluttes med en konkurranse der studentene skal tegne en paviljong som tilfredsstiller kravene til plusshus.
Gjennom kurset skal foreleserne hentes fra alle deltakerne i Powerhousealliansen. I tillegg jobbes det med å få inn et par forelesninger om materialteknologi med hjelp fra forskningsprosjektet Zero Emission Buildings, som er et samarbeid mellom Sintef byggforsk, NTNU og en rekke næringslivsaktører.
Einar Wilhelmsen, avdelingsleder for bygg i Zero er begeistret over utviklingen.
– Vi skrev vår første rapport om plusshus i 2009, og da syntes vi at vi tok godt i. Nå foreleses det om plusshus på Arkitekthøgskolen, det er en fantastisk utvikling.
Det kommer mer
Professor Nygaard er ikke i tvil om at det blir mer.
– Ja, dette er bare starten. Undervisning om bygg som produserer mer energi enn de bruker kommer raskt til å bli en naturlig del av arkitektutdanningen.
At det foreløpig kun er i Oslo forklarer han med at initiativet kom såpass sent at det ikke var praktisk mulig for de øvrige å få det tilpasset undervisningen.
Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet, er heller ikke i tvil om at dette er kommet for å bli. Hun ser for seg at plusshus skal inn i all byggutdanning, ikke bare for arkitektene.
– Ja, dette er bare en start. Plusshus kommer i ingeniørutdanningen, på fagskolene og byggutdanningen på videregående skoler overalt, sier Hauge.
Les også: