KARRIERE

Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

Innfører «free seating» de neste to årene.

Blant annet i det nye Statoil-bygget på Fornebu kan det bli «free seating» i fremtiden.
Blant annet i det nye Statoil-bygget på Fornebu kan det bli «free seating» i fremtiden. Bilde: Fredrik Drevon
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
25. okt. 2013 - 10:19

Statoil-ledelsen kutter ut faste arbeidsplasser for de ansatte og innfører «Free seating/Share desk» i hele konsernet de to neste årene. 

De ansatte ble orientert om endringene i går ettermiddag. Flere ansatte frykter nå for arbeidsmiljøet.

Konseptet går ut på at de ansatte ikke lenger skal ha en fast arbeidsplass, men at de skal finne en stol og en kontorpult der det måtte være ledig når de kommer på jobb.

Industri Energi forteller at de ikke ble orientert om at ledelsen hadde bestemt seg for å innføre prosjektet før i går ettermiddag.

Les også: Bli med inn i Statoils nye Oslo-kontor

Sparer penger

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil forteller at i dag står mange pulter ubrukt i Statoil.

– Organisatoriske endringer, effektivisering, ny fleksibilitet og mobilitet har over tid bidratt til at nær 40 prosent av kontorpultene i Statoil står ubrukt. Dagens kapasitet er 25 000 kontorplasser, mens det reelle behovet er foreløpig kartlagt til 18 000, med mulighet for ytterligere effektivisering, forteller Lindbæk.

– Ved å innføre free seating og deling av kontorpulter øker vi samhandlingen, effektiviserer arealbruken og reduserer våre kostnader, sier han.

– Dette innebærer ingen faste kontorpulter, og at den enkelte velger en arbeidsstasjon når vedkommende kommer på jobb. Ordningen baserer seg på at alle kontorpulter er ryddet når man forlater arbeidsstedet for dagen, forteller han.

Les også: Statoil krever mer effektive ingeniører

Starter i 2014

Informasjonsdirektøren forteller at innføringen av ordningen starter første kvartal 2014, og at den vil pågå gjennom 2014 og inn i 2015. Tiltaket gjennomføres i hele Statoilkonsernet globalt, og i løpet av høsten vil prosjektet ta stilling til hvilke kontorsteder som først skal innføre ordningen.

Statoil har allerede gjennomført pilotprosjekter i Stavanger og Oslo med free seating.

– Vi vil ivareta behovet for ansatte med arbeidsoppgaver som forutsetter stasjonære tekniske løsninger, spesielle skjermer, programmer og utstyr. Før implementering starter skal vil vi kartlegge kapasitetsbehovet i større detalj, hvilke soner det er naturlig å plassere avdelingene i og vurdere særskilte behov, sier Lindbæk.

Han understreker at selv om free seating nå innføres, vil alle fortsatt sitte i sone sammen med egen avdelingen eller dem man jobber tettest med.

Mange reaksjoner

Statoil har over et par år jobbet med prosjektet, men saken har først nylig vært til orientering i konsernets arbeidsmiljøutvalg, ifølge Industri og Energi Statoil.

– Vi har ingen tro på at dette vil bli noe suksess i Statoil heller, mange mener nok at den største besparelsen her ville vært å legge ned hele prosjektet, sier nestleder Per Martin Labråthen i en uttalelse på fagforeningens nettside.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har fått en god del reaksjoner fra de miljøene som blir mest berørt. Folk er bekymret for hvordan det vil være å finne en ny arbeidsplass hver dag, utdyper han til Teknisk Ukeblad.

Forringelse av arbeidsmiljøet, demotiverte medarbeidere, redusert produktivitet, fare for helseplager og økt sykefravær er blant konsekvensene fagforeningene i Statoil-systemet frykter.

Les også: Mer sykefravær i åpent landskap

Andre har gått tilbake

Labråthen mener ordningen vil være svært vanskelig å innføre for eksempel for personer som jobber med prosjekter og har behov for å legge ut store mengder dokumentasjon.

– Vi registrerer at dette er forsøkt i flere andre bedrifter, og at enkelte av disse har valgt å gå tilbake til faste plasser, sier han.

– Bryter spillereglene

Industri og Energi mener at prosessen ikke har vært i henhold til spillereglene, fordi den lenge har pågått uten involvering av fagforeningene, ifølge dem.

De krever at selskapet lager en konsekvens og risikoanalyse samt hentes erfaringer fra andre selskap, dersom de velger å gå videre med prosjektet.

– Arbeidstakermedvirkning har kommet sent inn i dette prosjektet. Derfor spør vi om tid nå, for å kunne stille de rette spørsmålene til ledelsen, forteller Labråthen.

– Stor motstand

Også i YS-forbundet Negotia forteller de om stort engasjement rundt saken både fra tillitsvalgte og ansatte som berøres.

– Jeg har gitt beskjed om at Negotia ikke støtter free seating. Bedriften velger å innføre dette til tross for stor motstand. Bedriften har glemt tillitsvalgte, verneapparatet og den enkelte ansatte, sier Kristin Øverland, hovedtillitsvalgt for YS-forbundet Negotia i Statoil.

De er bekymret for arbeidsmiljøet generelt og for arbeidstakere som trenger spesialinnstillinger på stoler og pulter. Hun stiller også spørsmål ved hvorvidt bedriften vil spare penger på at ansatte bruker arbeidstid på å finne en ledig kontorplass.

– Påtvunget

Også Nito i Statoil opplever at de blir overkjørt av ledelsen.

– Vi opplever at free seating som norm blir tvunget på oss. Ledelsen åpner selvfølgelig for tilpasning og særordninger. De skjærer likevel alle over en kam og sier det er normen, så må de andre sloss for å få anstendige arbeidsforhold. Det gjør at normale menneskelige behov for ro og tilhørighet nærmest gjøres til en sykdom, sier Jorunn Birkeland, som er nestleder for Nito i Statoil.

Statoil-ledelsen mener fagforeningene er blitt involvert.

– Ansatte er representert gjennom at verneombudene deltar i konsekvensutredningen som pågår i prosjektet. Foreningene er orientert, og slik jeg forstår det har det vært enighet i bedriftsutvalget for foreningene om at medvirkning i prosessen skjer i Arbeidsmiljøutvalget, ved verneombudene, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr i Statoil.

Les også:

Alle vil ha innovasjon, men ingen vet hvordan de skaper det

Kun tre har sluttet i Lundin de siste årene. Og en har kommet tilbake

Godt arbeidsmiljø lønner seg ikke  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.