Stiftelsen Navitas og bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass går nå sammen for å undersøke hvor mye penger man kan spare på å lete mer effektivt etter utbyggingsplaner og kontrakter i norsk offshoreindustri.
Det er første gangen noe slikt kartlegges vitenskapelig og systematisk, ifølge de to initiativtakerne.
Store besparelser
– Vi vet at mange leverandører bruker mye tid på å prøve å finne ut hva som skjer hvor, når og hvem de skal kontakte. Operatørselskapene og hovedkontraktørene bruker tilsvarende mye tid på å håndtere henvendelser fra leverandører på leting, sier administrerende direktør Ingrid Sara Grimstad Amundsgård i Navitas i en pressemelding.
Navitas har allerede gjort overslag som viser at industrien kan spare flere milliarder kroner hvert år hvis operatører, hovedkontraktører og leverandører finner hverandre mer effektivt.
Viktig bransjestøtte
Derfor har de opprettet tjenesten findcontracts.no for å bøte på problemet. Både Olje- og energidepartementet, Statoil og Shell har bidratt med støtte for å få tjenesten opp og stå.
Målet er å samle informasjon fra alle operatørselskaper, hovedkontraktører og større leverandører om kontraktsmuligheter på norsk sokkel og internasjonalt. Informasjonen formidles på en systematisk, standardisert og lett søkbar måte.
Les også: Global oljeetterspørsel lavere enn først antatt
– Viktig
– Det høye kostnadsnivået på sokkelen krever at norsk offshoreindustri snur alle steiner i søken etter mer effektive arbeidsprosesser, og derfor er det viktig å kartlegge hvilket potensiale som ligger i å begrense den uproduktive sløsingen, sier Amundsgård.
– Findcontracts.no kan bidra til å redusere kostnadene på norsk sokkel gjennom økt åpenhet om kontraktsforhold. Det effektiviserer også verdikjeden og gjør at lokale ringvirkninger kan spores på en svært enkel måte, fortsetter hun.
Ferdig senere i år
Møreforskning har fått oppdraget med å kartlegge tidsbruken blant ansatte i operatørselskap, hovedkontraktører og leverandørindustrien.
Analysen presenteres innen utgangen av 2014.
Les også:
Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige
Gigantisk rivejobb i Nordsjøen
Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner