33 oljeselskaper har gått sammen om en felles innsamling av seismikk i Barentshavet.
Fikk oppdraget
Innsamlingene omfatter blokker som er foreslått til 23. konsesjonsrunde av Olje- og energidepartementet (OED), og vil totalt dekke et område på omkring 13.700 kvadratkilometer.
Det er nå klart at det er WesternGeco og PGS som får oppdraget med å samle inn 3D-data fra havbunnen i nord.
Statoil, som er operatør for samarbeidsprosjektet, melder at innsamlingsarbeidet vil begynne i april og vil foregå i andre og tredje kvartal i år. Påfølgende prosessering av data vil skje fram til sommeren 2015.
Les også: Oljebransjens system for info-utveksling skal fornyes
– Skal bruke bredbåndsteknologi
Målsettingen med prosjektet er å samle inn 3D-data som skal utgjøre grunnlaget for søknader til den 23. konsesjonsrunden på en ressurseffektiv måte.
– Et samordnet prosjekt gir langt lavere innsamlingskostnader og sikrer høy datakvalitet ved at en vil kunne benytte seg av selskapenes samlede faglige kompetanse innenfor geologisk forståelse og seismisk innsamling og prosessering, melder Statoil.
Datainnsamlingen vil foregå ved bruk av bredbåndsteknologi, som gjør at en kan forvente høyere oppløsning på de seismiske dataene og dermed en mer detaljert tolkning av undergrunnen.
Les også: – Bruker dobbelt så lang tid på å bore som for 20 år siden
– Bør samarbeide mer
Å operere i Barentshavet er dyrt, og kostnadsbesparelse er blant årsakene til at hele 33 oljeselskaper har valgt å gå sammen om å skyte seismikk.
Han anslår at å operere i Nordsjøen er minst 30 prosent billigere, enn tilsvarende er i Barentshavet.
Njærheim har tidligere skrytt av seismikksamarbeidet, og mener det vil være lønnsomt for selskaper i ulike lisenser å gå sammen om andre faser av operasjonene også, som leting og utbygging.
– Dersom de har samordnede letekampanjer vil de for eksempel kunne gå sammen om leie av rigger, og de vil også trenge færre båter. De kan gjøre det samme ved utbygginger, ved at de som gjør funn planlegger utbygginger sammen. Da vil de kunne øke sjansene for lønnsomhet, sa Njærheim.
Les også:
Helt ny seismikkmetode skal finne olje ingen andre finner