Nylig har det kommet inn en rekke høringsuttalelser til Petroleumstilsynets forslag til nye HMS-regler på norsk sokkel.
En av bestemmelsene som flere reagerer på er tilsynets ønske om at det skal bli slutt på låsbare lugardører på norsk sokkel.
Ulåsbare dører
«Lugarer skal utformes slik at personell ikke kan bli innestengt i en fare- og ulykkessituasjon og slik at innsatspersonell kan ta seg inn i lugaren for å søke etter savnede personer. Dører skal være ulåsbare». Slik lyder bestemmelsen myndighetene vil ha inn innretningsforskriften.
Forslagene ble sendt ut rett før sommerferien, og nylig har høringsfristen gått ut.
TU kommer tilbake til flere av forslagene i en egen sak.
Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B
Ønsker privatliv
Fagorganisasjonen Safe har forståelse for forslaget ut fra redningsbehov, men mener enkle låsemekanismer som kan dyttes opp burde tillates.
– Vi har forståelse for forslaget ut fra et redningsteknisk behov, hvis en dør er låst er naturligvis vanskeligere å redde folk bak døren. Samtidig er det behov for å ivareta folks privatlivets, folk må kunne få skifte klær uten å være redde for at døren spretter opp, sier Roy Erling Furre, andre nestleder i Safe.
– Vi har foreslått at man kan lage en sperre som ivaretar begge behov, for eksempel en lås med svak bruddstyrke, det burde vært billig og lett å montere, fortsetter han.
I høringsuttalelsen foreslår de «tekniske løsninger med lette snorer eller lignende løsninger som kan dyttes opp med et ekstra dytt».
Les også: Derfor må mobilene bo på hotell
– Unødvendig detaljstyring
Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass kaller bestemmelsen «unødvendig detaljstyring».
– Det bør være opp til operatør å bestemme hvordan effektiv evakuering og tilkomst for innsatspersonellet i boligkvarter skal utformes, skriver de i uttalelsen.
Bransjeorganisasjonen henviser til alternative løsninger. De nye boligkvarterene på Ekofisk og Eldfisk utstyrt med låsbare lugarer, men en universalnøkkel som åpner alle lugarene er plassert i gangen i hver etasje.
Les også:
Sjøfolk jobber 700 timer mer enn oljearbeidere i 2-4-ordning