Det høres selvmotsigende ut: Standardisering av innovasjon. Det er det ikke, ifølge Standard Norge og Innovasjon Norge.
– Det handler om å lage en felles plattform – felles begreper, rammeverk og system for hva som må med i innovasjonsprosesser. Det er ikke en oppskrift på hvordan man skal innovere, men retningslinjer for hva som må være på plass, sier Turid Buvik, seniorrådgiver IPR (immaterielle rettigheter) i Innovasjon Norge.
Sammen med Helén Johansen Blanco i Standard Norge og IPR-ekspert Magnus Hakvåg i Trondheim har Buvik skrevet en omfattende artikkel om arbeidet med den europeiske standarden CEN/TS 16555-1 Innovation Management Systems.
– Vi har nå fått en omforent forståelse av hva innovasjon er i hele Europa. Vi har felles begrep og dermed et verktøy alle kan bruke, sier Hakvåg.
Kronikk: KRONIKK: Kan innovasjon standardiseres?
Top-down vs medarbeidere
Arbeidet med innovasjonsstandarden ble satt i gang for å få fart på næringslivet i Europa.
Før jul ble den norske oversettelsen lansert. Nå er arbeidet i gang med å lage en norsktilpasset versjon.
– I Norge er innovasjonsprosesser medarbeiderdrevet, mens man i andre land har en mer ovenfra og ned-tilnærming. Derfor vil vi utarbeide en norsk versjon som tar hensyn til norske forhold, men med den europeiske i bunnen, sier prosjektleder Helén Johansen Blanco i Standard Norge.
Les også: Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris
Felles begreper
Magnus Hakvåg sammenlikner en standard for innovasjon med legoklosser og husbygging.
– Skal man bygge noe i Lego sammen med andre, er det avgjørende at vi er enige om hva legoklosser er, størrelser og tekniske spesifikasjoner. Skal man bygge et hus, er det en del funksjoner som må være med, som kjøkken, bad, trapper og vinduer, sier Hakvåg.
Buvik kaller den norske tilpassingen å «sette farge» på legoklossene. Fargen er ikke avgjørende for funksjon.
– Det viktigste er å ha en felles internasjonal forståelse av hva innovasjon er. Vi har innsett at vi ikke kan sitte i hver vår fjordarm og utvikle våre produkter. Vi er avhengig av internasjonalt samarbeid. Med felles standard for innovasjonsprosessen, kan vi redusere risikoen for bedriftene, sier Buvik.
Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen
Trenger piloter
I Sverige er åtte bedrifter i gang med pilotering av innovasjonsstandarden CEN/TS 16555-1 Innovation Management Systems. Målet er å få flere tilbakemeldinger fra ulike brukergrupper.
– Fra ulike hold har vi fått innsigelser om at standarden ikke passer for deres type virksomhet eller bedrift. Det vil vi gjerne få testet i praksis, sier Blanco.
Nordic Innovation har påtatt seg å sørge for at pilottesting blir gjort også i Norge.
En viktig del av arbeidet med innovasjonsstandarden har også vært knyttet til IPR (Intellectual Property Rights) som er omhandlet i et eget dokument og representerer ”best practice”.
– IPR-dokumentet kommer til høsten, sier Hakvåg, som også har vært i komiteen som jobbet med IPR.
Neste mål er å få en internasjonal standard, en ISO-standard.
Mer om standardisering:
Nå skal vanntåkebransjen lage felles regler