– Vi er i startgropen for å starte en rettighetsallianse i Norge, slik vi har i Danmark og Sverige, forteller Willy Johansen, generalsekretær i Norsk videogramforening og daglig leder for videobransjens felleskontor til Teknisk Ukeblad.
Forbildene er svenske Rättighetsalliansen, med opphav i Antipiratbyrån og danske Rettighedsalliancen, tidligere kjent som Antipiratgruppen. Begge etterforsker kopikriminalitet.
– Det er meningen at alliansen skal drive etterforskning av krenkelser av opphavsrett. Vi håper dette skal bli en tung organisasjon med mange medlemmer som eier rettigheter, sier Johansen.
Les også: Går rettens vei for å blokkere Pirate Bay
Piratjegere med
Produsentforeningen, IFPI, forleggerforeningen og NVF er blant bransjeorganisasjonene som står bak det norske initiativet. Til å hjelpe seg har de også advokatfirmaet Simonsen.
Advokatfirmaet er nå oppført som eier av domenet rettighetsalliansen.no, der det foreløpig ikke er noe innhold.
Frem til våren 2011 hadde dette advokatfirmaet konsesjon til å loggføre informasjon om norske fildelere.
Les mer om hvordan piratjegerne i Simonsen jaktet på IP-adressene til norske fildelere.
Starter i sommer
– En rekke av oss som er på rettighetssiden jobber for å få til et samarbeid, forteller Kristenn Einarsson, administrerende direktør i Foreleggerforeningen om alliansen.
Han regner med at samarbeidet blir konkret i løpet av sommeren. Når samarbeidet er i gang, vil de invitere inn de andre rettighetshaverorganisasjonene.
– Organisasjonen skal ivareta våre rettigheter, hvordan det skal gjøres er for tidlig å si, sier han.
Samtidig legger han til at en av oppgavene vil være å bekjempe misbruk av opphavsrettigheter, som piratkopiering.
– Det vi er ute etter, er aktører som er ute etter å tjene penger på å misbruke våre rettigheter, sier han.
Les også: 102.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri
Vil kontrollere
Den nye åndsverkloven som trer i kraft 1. juli, åpner for at eiere av opphavsrettslig materiale kan samle inn og lagre IP-adresser, uten å måtte søke om konsesjon. Alt de trenger å gjøre etter at den nye loven trer i kraft, er å sende inn en melding til Datatilsynet.
Datatilsynet mener den nye loven gjør det nødvendig at rettighetshaverne organiserer seg, for at de kan bruke denne muligheten.
– Vi er spente på hvordan bransjen vil organisere seg for å gjennomføre denne behandlingen av opplysninger, sier Cecilie B. Rønnevik, fagdirektør i Datatilsynet.
Hun legger til at det verste scenarioet deres er at den enkelte opphavsmann på egen hånd begynner å samle inn personopplysninger for å avdekke misbruk av opphavsretten deres.
Hun viser til at personopplysningsregelverket er nokså komplisert og generelt, og at det er lett å trå feil.
Pr dags dato har ikke tilsynet oversikt om det er levert inn meldinger fra aktører som ønsker å kartlegge piratvirksomhet når den nye loven trer i kraft.
Årsaken er at meldinger kun meldes inn til Datatilsynet og ikke skal godkjennes. De varsler imidlertid at aktørene kan regne med kontroller.
– Det er ikke unaturlig at vi etter en tid gjennomfører kontroller hos de vi har fått meldinger fra, forteller hun
Les også:
– Ett av tre mobilselskap vil forsvinne