OLJE OG GASS

Nå skal oljeselskapene lettere kunne finne fram i regelverket

Ny regeldatabase fra Norsk olje og gass.

En ny, digital database gir oljebransjen oversikt over et omfattende regelverk, samlet på et sted. Blant annet skal de kunne følge nye utbygginger  fase for fase, her illustrert med Edvard Grieg, og lett finne ut hva slags krav og frister som gjelder.
En ny, digital database gir oljebransjen oversikt over et omfattende regelverk, samlet på et sted. Blant annet skal de kunne følge nye utbygginger fase for fase, her illustrert med Edvard Grieg, og lett finne ut hva slags krav og frister som gjelder. Bilde: Lundin
Ina AndersenIna AndersenJournalist
7. okt. 2014 - 12:08

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass lanserte i dag en digital database, hvor de har samlet det omfattende regelverket som oljeselskapene må ta hensyn til når prosjekter skal utvikles og bygges ut på norsk sokkel.

Målet er at det skal bli lettere å etterleve krav fra myndighetene, og at selskapene skal kunne bruke mindre tid på å få oversikt over disse.

Dermed vil de også kunne spare penger.

Vil luke ut feil

Juridisk fagsjef Oluf Bjørndal forklarer at bakgrunnen for databasen var en dialog Norsk olje og gass har hatt med Olje- og energidepartementet.

– Departementet opplevde at ikke alle er like flinke til å følge regelverket, for eksempel når det kommer til innrapportering. Det reflekterer nok at det er flere mindre selskaper på norsk sokkel, sier Bjørndal til Teknisk Ukeblad.

Bransjeorganisasjonen tror at lett tilgang til og god oversikt over regelverket, gjør at selskapene skal kunne luke ut feilene.

– Det å etterleve myndighetenes krav er viktig for oss som organisasjon. Vi ser at de ulike delene av regelverket er spredd over veldig mange forskjellige kilder, og det har ikke vært tilgang på all denne informasjonen samlet tidligere. Det har oljeselskapene nå, gjennom denne veilederen, forklarer han.

Les også: Onsdag kommer statsbudsjettet. Oljebransjen har ett ønske

– Vil redusere advokatbruken

I tillegg til at selskapene lettere skal kunne følge regelverket, håper Norsk olje og gass på nok en positiv virkning av databasen – kostnadsbesparelser. Prosesser, planlegging og oppfølgning skal kunne gå raskere.

– Vi tror vi kan få betydelige besparelser med en slik database. For det første slipper selskapene å lete i forskjellig kildemateriale, her har de alt på et brett. Det fører til at folk jobber smartere, og at selskapene internt bruker de samme rettskildene. Det vil gi mulighet til å samordne informasjon. Ikke minst vil det kunne redusere advokattimer, og gi en mulighet til å føre de ressursene over i ingeniørtimer heller, påpeker den juridiske fagsjefen.

Foreløpig er databasen et pilotprosjekt, hvor kun de omkring 110 medlemsbedriftene har tilgang. På nyåret ønsker de å gjøre den tilgjengelig for alle.

– Det er såpass mye å hente på at også konsulenter og andre som jobber i oljeindustrien kan bruke det samme verktøyet. Vi tror at åpen tilgang kan redusere kostnadene for industrien ytterligere, understreker Bjørndal.

Les også: På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

Forenkling

Selve databasen er lagt opp så brukervennlig som mulig. Den er delt inn i de ulike fasene til en utbygging, slik at selskapene kan følge utviklingen i prosjektene.

– Det vil gi en god oversikt ,blant annet over frister, som vi er opptatt av at skal bli holdt. Systemet er lagt opp slik at det er tydelig når det påløper frister, forklarer han.

Foreløpig er det kun ressursregelverket som ligger inne. Bjørndal påpeker at de vil se på regelverkene for HMS, skatt og miljø i senere faser.

– Og vi vil følge bruken av veilederen nøye. Vi tror det er et behov ute blant oljeselskapene for noe som dette, og vi tror videre at dette er en begynnelse på noe som kan være med å forenkle det juridiske arbeidet i oljebransjen.

Det nye verktøyet har blitt utarbeidet av en arbeidsgruppe med en rekke av landets fremste jurister innen olje og gass.

Les også:

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Oljebransjen vil ikke ha nye livbåtkrav

Slik så betongveggen ut etter at trykktestingen gikk galt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.