OLJE OG GASS

Nå skal Statoil «lande på Mars» igjen

Gassen fra Johan Sverdrup skal mest sannsynlig kobles til Statpipe. Da skal det gjennomføres en såkalt hot tap, som vil si at man kobler seg til en rørledning uten at produksjonen stanses.
Gassen fra Johan Sverdrup skal mest sannsynlig kobles til Statpipe. Da skal det gjennomføres en såkalt hot tap, som vil si at man kobler seg til en rørledning uten at produksjonen stanses. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. mars 2014 - 14:19

Når Johan Sverdrup-feltet etter planen blir satt i produksjon i slutten av 2019, er det med sikte på å produsere i opp mot 50 år. Totalt vil Statoil og partnerne hente opp et sted mellom 1,8 og 2,9 milliarder oljeekvivalenter fra feltet.

I all hovedsak er det olje det er snakk om. Ifølge Statoil ligger andelen olje på 95 prosent. De resterende fem prosentene er gass.

Les også: Her er alle feltene som planlegges på norsk sokkel

Å lande på Mars

Fem prosent høres kanskje ikke mye ut, men dette tilsvarer et sted mellom 90 og 150 millioner fat oljeekvivalenter.

I november 2013 kom partnerne frem til at denne gassen skal eksporteres til Kårstø via en tilkobling til Statpipe rikgassrørledning.

– Det er ikke behov for modifikasjoner på Kårstø for mottak av gass fra Johan Sverdrup via Statpipe, ifølge Statoil.

Utbyggingsløsningen for gasseksporten er en 155 kilometer lang 18 tommers rørledning som kobles opp mot Statpipe ved hjelp av en «hot tap»-tilkobling mens Statpipe er i drift.

Hot tapping vil si at man koble seg til hvor som helst på en rørledning uten å stanse produksjonen, noe som gir stor fleksibilitet og store gevinster, ifølge Statoil.

Selskapet har vært blant pionerene på hot tapping, og da de i 2012 for første gang gjorde dette på Åsgard, beskrev prosjektleder Kjell Edvard Apeland dette slik:

– For en subseaingeniør kan dette sammenlignes med å lande på Mars.

Les også: Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Skal beskyttes med asfalt

Statoil har anslått at hot tapping kan gjøre at Statoil vil spare milliarder av kroner i fremtiden.

– Utbyggingsoperatør for gassrørledningen vil installere rørledningen og en endemanifold (PLEM). Gassco som operatør for Statpipe vil foreta selve hot-tap operasjonen med ventilarrangement på Statpipe mens denne er i drift. Det vil deretter installeres en ekspansjonssløyfe mellom Statpipe og PLEM for sammenkobling av rørsystemene, heter det i Statoils forslag til program for konsekvensutredning for gassløsningen til Johan Sverdrup.

De skisserer også opp et mulig alternativ.

– Et mulig alternativ til hot-tap tilkopling, kan være etablering av ny landfallstunnel på Kalstø, der rørledningen føres opp på land og oppkoblingen til Statpipe gjennomføres på Kalstø, skriver Statoil.

Rørledningen det er snakk om kommer til å bli designet og konstruert for en levetid på 50 år, og den skal bygges i karbonstål med aluminiumsanoder som katodisk beskyttelse. Utvendig skal den beskyttes med asfalt. Betong vil benyttes som vektmateriale.

– Rørledningen vil ha en designkapasitet for rikgass på 4 -10 millioner Sm3 pr dag, med et designtrykk på 222 bar ved 40 meter over midlere havnivå. Dette muliggjør en eventuell senere oppkobling til Åsgard Transport til Kårstø dersom Statpipe tas ut av drift 10-20 år etter oppstart av Johan Sverdrup, skriver Statoil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også: Jobbet 2-4-turnus. Fant opp unikt pumpesystem på fritiden

Mulig 3 milliarder

– Faktisk transportkapasitet i rørledningen vil avhenge av flere faktorer, blant annet eksporttrykk fra Johan Sverdrup, kapasitetsutnyttelse og trykk- og strømningsforhold i Statpipeledningen, heter det videre.

Statoil regner med at investeringene for gasseksportrørledningen vil ligget på mellom 1,9 og 3 milliarder 2013-kroner. De kommer tidligst til å gjøre innkjøp av rør i 3. kvartal 2015 – etter at utbyggingsplanen for Sverdrup har vært i Stortinget. Deretter kommer sjøbunnsintervensjonen og rørleggingen i 2018.

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Goliat skal tåle en titusenårsstorm

Da megafunnet på Sverdrup ble gjort, hadde Talisman akkurat byttet bort sin andel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.