– Allerede før Statoil og Eni offentliggjorde Skrugard-funnet kunne jeg med sikkerhet si at den nordnorske leverandørindustrien er på plass, og at den vil se helt annerledes ut bare om fem år, sier styreleder i PetroArctic, Arvid Jensen, til NTB.
Kontinuitet
Problemet fram til nå har vært at det ikke har vært kontinuitet nok i markedet til å bygge opp og bære en nordnorsk leverandørindustri. Oljeindustrien har jobbet i rykk og napp uten et eneste år med helårsboringer i nord.
Men utbyggingen av Snøhvitanlegget og overgangen til drift av LNG-anlegget på Melkøya har ifølge Jensen tilført en helt annen kontinuitet enn tidligere. Det samme har Norne-skipet, økt leteaktivitet og forberedelser til Skarv-skipet gjort for industrien i Sandnessjøen og Brønnøysund på Helgeland.
Optimisme
Under Barentskonferansen i Hammerfest ble en ny undersøkelse om nordnorsk leverandørindustri lagt fram. Den viser at 189 nordnorske bedrifter i fjor leverte varer og tjenester for 3,64 milliarder kroner til oljeindustrien.
Dette er en nedgang på 8,6 prosent fra en tilsvarende undersøkelse i 2008 da 208 bedrifter i landsdelen hadde leveranser til oljeindustrien. Men leverandørene melder nå inn en helt annen optimisme enn tidligere. Nesten åtte av ti (77 prosent) forventer at de vil øke sine leveranser i år. Blant dem som leverer til rene støtte og servicetjenester er optimismen enda større. Her tror ni av ti på større leveranser i år.
Undersøkelsen er gjennomført i et samarbeid mellom PetroArctic, Kunnskapsparken i Bodø, Honu AS og Kunnskapsparken Nord.
Tror på funn
– Vi har lenge trodd at det vil bli gjort nye funn i Barentshavet. Nå er Skrugard påvist, og vil sammen med utbyggingen av oljefeltet Goliat representere ny kontinuitet for miljøet i Hammerfest, sier Arvid Jensen.
Optimismen blir ikke mindre av at delelinjeavtalen åpner et helt nytt område inn mot Russland. Det tidligere omstridte området er på størrelse med den norske delen av Nordsjøen. Lovende strukturer er påvist av russiske geologer, men områder er lite kartlagt etter at Norge og Russland i 1975 ble enige om et moratorium som forbød leting og utvinning i omstridt område.
Industriutvikling
– Jeg har aldri hørt en så optimistisk oljedirektør som det Bente Nyland har vært under konferansen i Hammerfest. Vi står framfor et kolossalt løft hvis dette blir noe av, sier Jensen til NTB.
Under Barentskonferansen la han fram anslag fra PetroArctic for en mulig industriutvikling i Hammerfest de neste 20 årene. Med tre middels store funn, et andre utbyggingstrinn ved Hammerfest LNG, gasskraftverk og aluminiumsverk som hovedkomponenter, anslår PetroArctic at det kan investeres for 198 milliarder kroner.
Les også: Barentshavet utfordrer næringen