INDUSTRI

Nammo promoterte klasevåpen

President i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) Jakob Kellenberger (f.v.), utenriksminister Jonas Gahr Støre, Sergio de Queiroz Duarte fra FN og Thomas Nash fra Cluster Munition Coalition (CMC) på pressekonferansen i Oslo rådhus da konvensjonen mot klasevåpen ble undertegnet i 2008.
President i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) Jakob Kellenberger (f.v.), utenriksminister Jonas Gahr Støre, Sergio de Queiroz Duarte fra FN og Thomas Nash fra Cluster Munition Coalition (CMC) på pressekonferansen i Oslo rådhus da konvensjonen mot klasevåpen ble undertegnet i 2008. Bilde: Aas, Erlend
5. okt. 2011 - 10:18

Det har gått tre år siden klaseammunisjonskonvensjonen ble signert i Norge.

Like fullt dukket den nå forbudte ammunisjonen opp igjen, i brosjyreform, da statlige Nammo nylig deltok på verdens største forsvarsmesse.

Utdatert produktark

Det var i forbindelse med Nammos deltakelse på Defence Security and Equipment International, DSEi 2011, i London i september, at klaseammunisjon ved en feiltakelse havnet i Nammos sortiment.

Nammo ble varslet av Norsk Folkehjelp.

Ifølge Nammo skyldes tabben at de har trykket opp igjen produktark som stammer fra tida før klaseammunisjonskonvensjonen kom, altså i 2008.

Produktarket viste fram teknologi for assistert ammunisjon (extended range), der én av tre applikasjoner var klaseammunisjon.

Ifølge Nammo var dette basert på at dette tidligere var et legitimt produkt, men understreker at de i dag ikke er involvert i noe klasevåpenprogram, heller ikke på komponentnivå.

15 år gammelt

Alt materiell som inneholdt klaseammunisjon ble trukket tilbake i forrige uke, så fort feilen ble avdekket.

– Referanseproduktet som var avbildet har vi ikke hatt befatning med på 15 år. At det nå dukker opp igjen er uakseptabelt og veldig, veldig beklagelig, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum til Teknisk Ukeblad.

Etter det TU kjenner til, stammer brosjyren fra det amerikanske datterselskapet Nammo Talley.

– Vi tar nå en internkontroll av alt materiale vi har for å prøve å forhindre at dette skjer igjen. Det var aldri vår hensikt å promotere klaseammunisjon. Tvert imot ønsker vi å være en industriell partner for nasjoner som trenger hjelp til demilitarisere deres lagre av klaseammunisjon.

Satser på destruksjon

Klaseammunisjonskonvensjonen forbyr all produksjon, lagring, eksport og bruk av klaseammunisjon og trådte i kraft 1. august i fjor.

I juli ble den siste norske klaseammunisjonen, 52 000 granater, sprengt i gruvene på Løkken i Sør-Trøndelag.

Som Teknisk Ukeblad skrev den gang, satser Nammo på å gjøre butikk av det internasjonale forbudet mot klasevåpen.

– Vi hadde håpet at Osloavtalen ville få fart på nasjonenes som har ansvar for å destruere det de har på lager. Men det går dessverre veldig sent. Vi tror det har mye med økonomi å gjøre. Samtidig har det kommet stadig flere forespørsler det siste året, forteller Solum.

Selskapet er i dag en av de største i Europa på demilitarisering og destruksjon av både klaseammunisjon, konvensjonell ammunisjon og eksplosiver.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nammo eies 50/50 av den norske stat og finske Patria og omsatte for cirka 3,5 milliarder kroner i fjor med et årsresultat på 280 millioner kroner.

Les mer om pågående aktivitet i Nammo i denne artikkelen:

Nammo-sjefen frykter forsvarskutt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.