Et møte mellom petroleumsforskere og nanoteknoligiforskere har resultert i to ambisiøse forskningsprosjekter og 14 millioner kroner i støtte. Prosjektildelingene ble annonsert av Forskningsrådet torsdag.
Forskningsrådet skriver i sin pressemelding at hvert prosentpoeng økt oljeutvinning kan bety milliarder i økte inntekter.
Les også: Edvard Grieg-plattform ikke forberedt på elektrifisering tross krav fra myndighetene
– Store potensielle muligheter
Begge prosjektene handler om å bruke nanoteknologi i reservoarer, for å få opp de store mengdene med olje som blir liggende igjen med dagens metoder. Sammen med bidrag fra oljeselskaper har prosjektene totalt et budsjett på 25 millioner kroner
I ett prosjekt vil man undersøke mulighetene for å injisere en spesiell type gel dypt inne i reservoarene for å styre vanngjennomstrømningen, mens det andre prosjektet vil bruke nanopartikler i småporer hvor olje har blitt sittende fast.
– Vi mener at det er store potensielle muligheter for nanoteknologi i oljeindustrien, og ville koble disse to fagmiljøene. Det gjorde at vi fikk to gode prosjekter, sier Aase Hundere, som er programkoordinator for NANO2021, Forskningsrådets program for nanoteknologi.
Les også: Her er verdens verste steder å drive oljevirksomhet
Gel
Sintefs prosjekt skal løse problemer knyttet til injisering av vann for å pumpe olje opp av reservoarer. Reservoarer med langvarig produksjon har ofte enkeltsoner som er så utvannet at det innsprøytede vannet ikke når frem til oljen. Løsningen kan være en gel, som består av nanopartikler og polymerer.
– Det er mye olje som ikke blir fortrengt. Vi vil prøve å utvikle gelsystemer som stenger av soner hvor det høy vanngjennomstrømning, sier prosjektleder Torleif Holt ved SINTEF Petroleumsforskning, til Teknisk Ukeblad.
Prosjektet er et samarbeid mellom Sintef, NTNU, University of Kansas og minst fire oljeselskaper som opererer på norsk sokkel. Hvilke selskaper det dreier seg om er ikke offentliggjort.
Zoom rundt på plattformen: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B
Utfordringer
Et av hovedproblemene som må løses er hvordan løsningen skal bli til gel sakte nok, fordi det kan ta lang tid før stoffene når frem dit de ønskes. Et annet kritisk punkt er at slike stoffer lett kan sette seg fast.
– Når man injiserer kjemikalier vil jo stoffene komme i kontakt med store overflater, og setter seg fast på overflaten underveis. Dette er ting angående nano-partikkler vi vet lite om foreløpig.
Holt understreker at prosjektet er i en tidlig fase.
– Dette er begynnelsen på en historie vi håper kan føre til noe, om et år eller to får vi kanskje se resultater som viser om dette er lurt.
Små porer
Det andre prosjektet dreier seg om å få olje ut av små porer i bergartene. Det NTNU-ledede prosjekter har Wintershall og Det norske som partnere, og utforsker to metoder som skal ta tak i dette problemet.
Den ene går ut på bruke såkalte Janus-partikler, der halvparten av overflaten tiltrekker seg vann (hydrofil), mens den andre tiltrekker seg olje (hydrofob). Dermed vil partiklene spinne rundt som hjul og drive oljen fremover.
Den andre metoden er å endre ladningen på overflaten av nanopartiklene. Det vil gjøre dem i stand til å gli inn mellom oljen og steinen i reservoaret, skriver Forskningsrådet.
- Dette er et prosjekt på et tidlig stadium, men ideen er veldig spennende og har et stort potensial for å øke oljeutvinningen, uttaler prosjektleder Jianying He som er førsteamanuensis ved Nanomekanisk lab ved NTNU, i forskningsrådets pressemelding.
Les også:
Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen