BYGG

– Når du kan kjøpe mat på nettet, hvorfor skal det ikke være like enkelt å skaffe seg et smarthus?

Norsk selskap lanserer smarthushandel over nett.

Brøyter ny mark: Erik Stokkeland, og medgründerne i Futurehome tror markedet vil vokse raskt i årene fremover.
Brøyter ny mark: Erik Stokkeland, og medgründerne i Futurehome tror markedet vil vokse raskt i årene fremover. Bilde: Odd Richard Valmot/skjermdump
27. aug. 2016 - 13:45

For tre år siden startet fire gründere med lang erfaring innen byggautomasjon og installasjon selskapet Futurehome i Stavanger.

De ønsket å forenkle måten man gjør hus smarte på. I dag er de 14 ansatte i Oslo og Stavanger og har knyttet til seg en lang rekke installatører. Nå har de gjort det smart å handle smarthus.

– Når du kan kjøpe mat på nettet og få den brakt hjem, hvorfor skal det ikke være like enkelt og forutsigbart å skaffe seg et smarthus, sier sjefen for Futurehome, Erik Stokkeland.

Selvbetjening

Selskapet har brukt de tre årene på å sette sammen en samling komponenter og å bygge sin egen smarthusruter. Det meste folk trenger skal kunne anskaffe og bygge en smart bolig.

Men de har ikke vært fornøyd med måten slikt utstyr selges på i dag og med prisene. Det har de gjort noe med, og mener de har tatt et veldig stort skritt fremover.

De har bygget en nettbutikk hvor folk på en enkel måte kan bygge den løsningen de trenger og som er skreddersydd for de rommene og behovene de har i huset.

Mens man klikker seg gjennom behovene får man oppgitt priser. Ikke bare på komponentene, men på komponentene ferdig installert.

– Med Smarthome Builder får folk vite akkurat hvor mye dette vil koste. Og prisene er mye lavere enn å kjøpe enkeltkomponenter og så sørge for installasjon. Alternativet er jo å installere selv, eller å forhandle med en installatør. Det siste er garantert mye dyrere enn det vi tilbyr, sier Stokkeland.

Selvbetjent: Det er ingen tvil om at Futurehome har gjort det enkelt å bygge seg et smarthus. Nettbutikken deres viser priser ferdig montert på alle komponentene du bestiller. <i>Bilde: ORV</i>
Selvbetjent: Det er ingen tvil om at Futurehome har gjort det enkelt å bygge seg et smarthus. Nettbutikken deres viser priser ferdig montert på alle komponentene du bestiller. Bilde: ORV

 

Fjernet usikkerhet

Komponentprisene har falt til et ganske lavt nivå gjennom en periode på mange år etter hvert som markedet har økt og konkurransen mellom produsentene er blitt hardere.

Det som koster mest når et hus skal «smartes opp» er å installere og konfigurere anlegget. Det er her den store forskjellen mellom de ulike løsningene ligger.

– Når folk bestiller komponenter av oss sørger vi for at alle komponentene blir konfigurert sammen og enkelt kan kobles til appen vi har utviklet for å styre smarthuset. Delene er sortert på kundens ulike rom og programvaren er satt opp fra oss. Vi kan gjøre dette veldig mye mer rasjonelt hos oss enn ute hos kundene.

– Det betyr selvfølgelig at jobben blir enklere for kundene, men den blir også svært mye enklere for installatøren. De får alt levert samlet og installasjonen går veldig mye raskere når de slipper å gjøre oppsettet selv. Det er grunnlaget for den lave prisen. I forhold til den gangen jeg jobbet med installasjon selv for noen år siden er prisene til smarthuskunder en femtedel eller lavere, sier Stokkeland.

Prispåslaget for å få komponentene ferdig installert er svært lavt, men reflekterer hvor mye enklere det er for installatørene å utføre jobben.

Dessuten har installasjonsselskapene, der Bravida er det største, sett potensialet til å få mer jobb når de kommer i kontakt med kundene.

Sparepotensial

Stokkeland har stor tro på sparepotensialet som ligger i smarthus.

Selv om mange har programmerbare panelovner og andre varmekilder er bruken av funksjonaliteten lav. Det er for mye jobb og for vanskelig å sørge for at man henter ut potensialet.

– Skal vi få ned strømforbruket i boliger må det være enkelt å sette huset og de ulike rommene i sparemodus uten at det går ut over komforten. Det har vi sørget for gjennom å utvikle vår egen app. Her er det lett å sette opp temperaturforløpet i ulike rom og til og med å bestemme maksimalt strømforbruk. Når strømleverandørene nå tar i bruk effekttariffering er det viktig å ha kontroll med det maksimale strømforbruket. Ellers kan det bli svært kostbart, sier han.

Strømløst

Strømløs og trådløs: Den ser ut som en vanlig lysbryter, men i vippelokket sitter det en EnOcean-sender. Strømmen den trenger for å sende til releet like bak inne i boksen genereres av vippebevegelsen. Releet kan også motta styringsignaler trådløst fra ruteren som kontrolleres av appen. <i>Foto: Futurehome</i>
Strømløs og trådløs: Den ser ut som en vanlig lysbryter, men i vippelokket sitter det en EnOcean-sender. Strømmen den trenger for å sende til releet like bak inne i boksen genereres av vippebevegelsen. Releet kan også motta styringsignaler trådløst fra ruteren som kontrolleres av appen. Foto: Futurehome

Ruteren Futurehome har konstruert og komponentene de selger er basert på tre kommunikasjonsstandarder, Ethernet, Z-wave og EnOcean.

Den siste er basert på såkalt energihøsting og gjør at brytere, sensorer og andre komponenter kan kommunisere trådløst uten batterier.

De får den strømmen de trenger ved å generere den fra bevegelse, lys eller temperaturforskjeller. Det er nok til å sende styringssignaler i en bygning.

Hvis du går bort til en lysbryter og tenner lyset genereres det nok strøm i bryteren til å sende et trådløst signal på 868 MHz inn til EnOcean-releet som ligger innenfor i boksen.

– Når vi installerer en EnOcean-basert sender i en vanlig lysbryter ser den akkurat ut som den gjorde og fungerer på samme måte, men nå kan den også kontrolleres med appen. Fra mobilen går wifi-signalet til ruteren og deretter som et EnOcean-signal til lysbryteren, sier Stokkeland.

Hel og halvsmart

Stokkeland ser at en del av markedet noen velger å kalle smarthus vokser raskt.

Alarmselskaper har vært flinke til å ta i bruk apper og gjort systemene sine halvsmarte, men de har i liten grad gått inn med energistyring.

– Her er det et stort potensial. Alarmselskapene har svært høye priser og tilbyr bare en del av det vi og andre gjør. Jeg tror mange ønsker å ta i bruk mye mer smartteknologi hvis de får en rimelig og enkel løsning. Vi tror det å integrere alt i den samme appen er helt essensielt. Mange har nå tjenester fra flere systemer og tjenesteytere og etter hvert sitter de med mange ulike apper for å kontrollere alt sammen. Det blir for komplisert og det stopper en del muligheter som må kontrolleres på tvers, sier han.

Tro på markedsvekst

Stokkeland tror markedet for smarthus vil gå fra et par tusen boliger årlig til mellom 30.000 og 40.000 i løpet av de neste tre årene.

Den store forskjellen i forhold til det de fleste alarmselskapene inkluderer i prisen er at Futurehome ikke tilbyr vekterutrykning om innbruddsalarmen skulle gå.

Men det mener Stokkeland ikke er så viktig. I stedet kan systemet settes opp til å varsle beboerne, slektninger, naboer eller andre på mobilen om alarmen går.

– Dette er ofte mer effektivt og raskere enn med vektere som av og til bruker svært lang tid på å rykke ut. Samtidig tror vi det er muligheter for andre å tilby tjenester inn i slik infrastruktur. De som eier den smarte boligen selv står mye friere til å velge tjenesteleverandører og det kommer til å redusere tjenesteprisene, sier han.

Stokkeland tror Norge og Norden har store muligheter innen smarthusteknologi.

I Norge er vi kommet langt på sikkerhet og energistyring og de aller fleste har smarttelefoner og vant til hva apper kan gjøre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.