I dag finnes det kun passivhusstandard for boliger. En standard for kontorbygg er under utvikling. Likevel har Statsbygg bestemt at ambisjonen for Nasjonalmuseet skal være passivhusstandard.
– Ja, det blir vanskelig, erkjenner prosjektdirektør Per Willy Nysæter.
Nasjonalmuseet får omfang og kompleksitet på tilnærmet samme nivå som Operaen. Bruttoareal er 54 000 kvadratmeter, og funksjonsareal er 35 000 kvadratmeter.
Statsbygg har bestemt seg for å føre opp et energi- og klimamessig signalbygg som vil bli lagt merke til.
– Vi jobber nå for å finne mål og se om det i det hele tatt er mulig, sier Nysæter.
Les også: Her er det nye Nasjonalmuseet
Verdensrekord
Det kan fort bli satt ny verdensrekord om Statsbygg når ambisjonene. Nysæter er ikke kjent med noe museumsbygg noe sted som kan kalles passivhus.
Et av problemene prosjekteringsgruppen står overfor er at klimakravene i magasinene er strenge, og energikrevende. Både fuktighet og temperatur skal holdes på rett nivå.
Kan deles opp
– På den annen side er det ikke de samme kravene til luftutskiftning i magasiner. Et alternativ kan være å ha passivhusstandard på deler av bygget, sier prosjektdirektøren.
Han får støtte fra Birgit Rusten, leder av Futurbuilt, programmet som har som mål å skape klimanøytrale bygg.
Les også: Rambøll vant Nasjonalmuseet
Må vurdere
– Nei, jeg kjenner ikke til noe museumsbygg som holder passivhusstandard. For Nasjonalmuseet vil jeg tro det er en god idé å se på potensialet og vurdere hvor langt man kan gå. Det krever nok en del skjønnsutøvelse. En løsning kan være å la deler av bygget holde passivhusstandard. Det ble gjort på det nye bygget til Metereologisk Institutt. I første etasje er det en stor datahall der det ikke er mulig å oppnå, men i annen etasje er det passivhusstandard, sier Rusten.
Vurdert etter energibruk
Allerede under juryens vurderinger av prosjektforslagene ble de ambisiøse målene lagt til grunn. De tre finalistene ble alle vurdert ut fra forventet klimagassutslipp og energibruk.
Sammen med prosjekteringsgruppen i Statsbygg er det Rambøll som sammen med arkitektene skal komme opp med de beste løsningene for et energi- og klimavennlig nytt museum.
Les også: Tysk vinner i kampen om Nasjonalmuseet
Signalbygg
Det var Statsbygg selv som kom opp med de ambisiøse energi- og klimamålene for Nasjonalmuseet. Staten er ofte kritisert for ikke å gå foran å bygge energigjerrige bygg som er bedre enn gjeldende forskrifter. Administrerende direktør Øivind Christoffersen mener denne kritikken er feilslått.
– Vi er bedt om å være på utkikk etter egnete signalbygg for å kunne stake ut en kurs og gå foran. Nasjonalmuseet er et slikt signalbygg, sier Christoffersen.
Munch-museet
– Et annet forhold er at det ofte går mye tid fra prosjektering til bygging. R6 (regjeringsbygg, red.anm.) er et slikt eksempel. Det har fått mye kritikk for ikke å være energieffektivt nok, men da vi prosjekterte det var det et meget ambisiøst prosjekt. Siden har det vært en voldsom utvikling, og det ble liggende for lenge, sier Christoffersen.
Også for det nye Munch-museet er det satt lignende ambisjoner.
BILDESERIE: Dette kan bli det nye Nasjonalmuseet