– Dette er utslipp som må bort dersom vi mener alvor med å kutte klimautslippene. Hvis gasskraftverket ikke legges ned, eller andre utslipp reduseres tilsvarende, frykter vi at hele klimaforliket står i fare, sier leder Lars Haltbrekken.
– Skulle aldri gitt tillatelse
Han mener gasskraftverket ikke burde ha blitt bygget før rensing var på plass.
– Naturvernforbundet kritiserte avtalen som regjeringen inngikk med Statoil fra første stund. Da som nå mente vi at det aldri skulle vært gitt tillatelse til et gasskraftverk uten rensing fra første dag, sier han.
Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg er enig.
– Det er helt hårreisende at regjeringens klimapolitikk er så tafatt at de fremdeles lar gasskraftverket leve. Det er på tide å stenge ned skiten, sier hun i en melding.
– I dag har Regjeringen brutt alle forutsetningene for konsesjonen på Mongstad. Når de nå skrinlegger alle renseplanene burde det vært opplagt for dem at konsesjonen til gasskraftverket må trekkes tilbake. Det er typisk at denne typen råtne miljønyheter blir lagt fram på fredags ettermiddag og det er direkte oppsiktsvekkende at regjeringa nå går inn for å tillate massive CO2-utslipp i flere tiår framover. Det symboliserer 8 tapte år for klima, avslutter NU-lederen.
Månelanding
Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007 utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding».
Årsaken til at Mongstad nå skrinlegges, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lenger og vanskeligere enn hva regjeringen trodde. Både kostnadene og usikkerheten er blitt høyere enn tidligere antatt.