Til sammen er mangelen på ansatte innen ingeniør- og ikt-yrker på 9100 personer, ifølge Navs siste tall, som ble publisert i dag.
Mangelen er størst på sivilingeniører og ingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi. Den estimerte mangelen for disse næringene er 1500 personer.
Bedrifter mangler også ingeniører med kompetanse innenfor bygg, anlegg, maskin og elektronikk.
Les også: Dette er Norges drømmeyrke
Mangler fagarbeidere
Det er også stor mangel på fagarbeidere innen bygg- og anleggsarbeid. For eksempel elektrikere, tømrere og snekkere. Til sammen trengs 3900 personer.
Det samme gjelder industriarbeid. Det er behov for 4200 fagarbeidere som sveisere, anleggsmaskinoperatører og industrimekanikere. Også platearbeidere og andre håndverkere er det stort behov for.
Les også: Byggenæringen mangler fagfolk
Bare 2300 ledige
Ifølge Nav var det 2300 arbeidsledige ingeniører på landsbasis i november 2012. Sammenlignet med tallene for november 2011 er det en klar nedgang på 9 prosent.
Samtidig ble det i november 2012 lyst ut 1800 nye stillinger innenfor ingeniøryrkene.
«Dette viser at etterspørselen etter ingeniører og ikt-arbeidere er svært høy, samtidig som svært få ledige gjør dette til en yrkesgruppe arbeidsgivere ofte vil ha problemer med å rekruttere», ifølge bedriftsundersøkelsen fra Nav.
Les også: Trenger flere ingeniører, færre sivilingeniører
Trenger dyktige ingeniører
Navs ferske bedriftsundersøkelse viser at bedrifter innenfor industri, olje og bygg sliter med å rekruttere kvalifiserte ansatte. 85 prosent mener at mangel på søkere er en årsak til rekrutteringsproblemer i bedrifter de siste tre månedene.
Ansatte i næringer som petroleum og kjemisk produksjon sier at de sliter med å finne nye ansatte utelukkende fordi de ikke har gode nok søkere.
Les også: Mer skepsis til nyutdannede ingeniører
Henter fra utlandet
26 prosent av dem som har opplevd rekrutteringsproblemer har forsøkt å rekruttere i utlandet. Flest bedrifter har rekruttert fra Sverige, Polen, Spania og Danmark.
– Vi er overbevist om at ingeniørmangelen kommer til å fortsette. Det gjelder selvsagt aller mest olje- og gassnæringen. Hvis ikke vi skaffer nok arbeidskraft til Norge, ser frykter jeg at det blir mer outsourcing til andre land, sier Geir Dølvik, administrerende direktør for Experis, et selskap i Manpower Group.
Han har gode erfaringer med ingeniører fra utlandet, og sier nesten ingen har reist tilbake til hjemlandet etter å ha prøvd arbeidshverdagen i Norge.
– Vi har startet ingeniørrekrutteringen fra utlandet i 2007. Siden har vi hentet inn mellom 300 og 350 ingeniører til Norge. Enten vi leier dem ut til kundene våre, eller de blir fast ansatt i bedriftene de jobber for, sier Dølvik.
Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for
Vil ha motiverte kandidater
Divisjonsdirektør for Experis Engineering, Øyvind Ruud, sier at de har hentet inn personer fra hele verden . Totalt over 25 ulike nasjonaliteter.
– Vi stiller ofte sammen med kunden vår og intervjuer de aktuelle kandidatene. Det er Experis-kontorer over hele verden som kan bidra med lokal kunnskap til utdanningsinstitusjoner og næringslivet. De hjelper oss med å sjekke referanser og sile ut de beste kandidatene.
Ruud sier at de er også opptatt av å sjekke hvor motiverte kandidatene er for å reise til Norge. Når de nyansatte ankommer Norge, hjelper Experis dem med en del praktiske ting som for eksempel bolig og papirarbeid.
Les også: Slik beholder du ingeniører fra utlandet