Olje-og energidepartementet har nå besluttet fordelingen av Sverdrup-feltet mellom de fem rettighetshaverne.
Departementets vedtak gir følgende deltakerandeler til rettighetshaverne i Johan Sverdrup-feltet:
- Statoil Petroleum AS: 40,0267 prosent
- Lundin Norway AS: 22,6000 prosent
- Petoro AS 17,3600 prosent
- Det norske oljeselskap ASA: 11,5733 prosent
- Maersk Oil Norway AS: 8,4400 prosent
Les også: Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell
Det norske får mindre
Det var Det norske som nektet å godta fordelingen av eierandeler da utbyggingsplanen for feltet ble levert inn til myndighetene. Selskapet mener det bør bli tatt større hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret, ikke bare volum.
De øvrige partnerne i feltetba derfor Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.
Flertallets forslag til fordeling av forekomstene ble lagt til grunn frem til departementet beslutning om fordeling.
Det norske er nå tildelt en mindre andel av feltet, enn det forslaget de nektet å godta i februar. Det opprinnelige forslaget ga Det norske en eierandel på 11,8933 prosent. Departementet har nå besluttet at de får en andel på 11,5733.
Partnerne mente følgende ressursfordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0267%, Lundin Norway 22,12%, Petoro 17,84%, Det norske oljeselskap 11,8933% og Maersk Oil 8,12%.
Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker
Vil ikke kommentere
Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Det norske ba OED åpne for å godkjenne PUD uten at unitiseringsavtalen er underskrevet. Dette ville gitt Det norske mulighet til å gå til rettsak om fordelingen av feltet, uten fare for at utbyggingen stopper opp. Dette har imidlertid OED avvist.
Det norskes kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske sier til Teknisk Ukeblad at de nå kommer til å bruke god tid på å sette seg inn i departementets vedtak før de eventuelt kommer med kommentarer.
– Dette er en stor og kompleks sak, og vi er nødt til å gjennomgå departementets vedtak. Deretter tar vi stilling til hvordan vi forholder oss til det, sier Brøske.
– Det er snakk om store verdier og det er omfattende prinsipper ute og går som også er bakgrunnen for at vi nektet å signere avtalen i februar, forklarer han.
– Men dere har ikke kommet bedre ut av det.
– Nei, det er riktig.
– Er ikke det et stort nederlag?
– Vi har argumentert ut fra en prinsipiell linje her, og er nødt til å se hvordan departementet argumenterer i sitt vedtak før vi lander på hvordan vi skal forholde oss til det.
Les også: Tusenvis har mistet jobben i oljen. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa
Lundin og Maersk får mer
Siden selskapene etter langvarige forhandlinger ikke ble enige om fordelingen av ressursene i de ulike deler av Sverdrup-feltet, besluttet Olje- og energidepartementet å foreta fordelingen.
– Ved å få avklart fordelingen vil alle rettighetshavere få like insentiver til å bygge ut og drive feltet best mulig. Derfor er det viktig å få løst fordelingsspørsmålet nå, skriver departementet.
Departementet har tatt utgangspunkt i det grundige undergrunnsarbeidet gjennomført av selskapene, og har også sett hen til en gjennomgang innhentet fra Oljedirektoratet.
– Departementet har anvendt tilstedeværende volum, korrigert for forskjeller i iboende reservoaregenskaper i sitt skjønn ved fordeling av Sverdrup-forekomsten.
I tillegg til Det norske har også Petoro fått en mindre andel enn i det opprinnelige forslaget. De har gått fra en andel på 17,84 prosent til 17,36.
Vinnerne i OED's fordeling er Lundin og Maersk som nå er tildelt en større andel av feltet.
Les også: Språkbråk på sokkelen: Måtte ty til ordbok for å forstå jobben
Kan klage
Sverdrup-feltet ligger i flere utvinningstillatelser. I henhold til petroleumsloven skal rettighetshaverne i slike tilfeller samordne sin petroleumsvirksomhet for å sikre best mulig ressursforvaltning fra forekomsten i sin helhet.
De skal også forhandle frem en fordeling av forekomsten mellom de aktuelle utvinningstillatelser.
Etter lang tids forhandling ble et endelig forslag til fordeling av forekomsten mellom utvinningstillatelsene i Johan Sverdup lagt frem 11. februar 2015 av Statoil, som tilrettelegger av selskapenes unitiseringsforhandlinger.
Forslaget ble akseptert av fire av fem rettighetshavere 12. februar.
– For å unngå at uenigheten skulle føre til utsettelse av denne viktige utbyggingen, meddelte departementet den 12. februar 2015 de berørte partene at det ville behandle utbyggingsplanen selv om unitiseringsavtalen ikke var omforent. Departementet meddelte samtidig at det ville benytte sin kompetanse etter petroleumsloven til å fordele forekomsten, skriver OED.
Dersom noen av rettighetshaverne skulle være uenig i departementets fordeling av forekomsten, kan det påklages innen tre uker.
Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig
Frist i august
Departementet har satt frist for innsending av en endelig og undertegnet unitiseringsavtale til 15. august.
Dersom fristen ikke overholdes, vil departementet fastsette unitiseringsavtalen for Johan Sverdrup-feltet.
Når alle selskapene har undertegnet avtalen, vil departementet godkjenne utbyggingsplanene for Johan Sverdrup-feltet.