Ingeniører og andre fagfolk venter nå på at de avsluttende kampene i den libyske hovedstaden Tripoli skal avta, slik at de kan gå inn og etablere telekomforbindelser med omverden.
Urolighetene har gått hardt utover telekommunikasjonen i landet, og det siste halvåret har organisasjonen Telekom uten grenser, TSF , fulgt i opprørernes fotspor.
Flyktninger
TSF startet arbeidet i regionen i februar.
Da ble det rigget til satellittelefoner i flyktningleiren på tunisisk side av grensen til Libya.
Dermed kunne de som flyktet fra krigen ha større mulighet til å holde kontakt med og finne igjen familiemedlemmer.
Hjelpeorganisasjoner
Ingeniørene setter først og fremst opp utstyr for å gjøre arbeidet enklere for de mange hjelpeorganisasjonene som opererer i landet. Bredbånd, telefon og mulighet for utskrifter står høyt på ønskelisten.
It-sponsorer
Arbeidet skjer i samarbeid med FN og er finansiert av kommersielle sponsorer innenfor it og telekom.
Blant de første oppgavene var å få i gang mobilforbindelser og fastlinjer for å sikre kommunikasjon til og fra sykehus i byene Nalut og Jadu.
I tillegg hadde hjelpearbeiderne behov for kommunikasjonslinjer for å kunne koordinere sitt arbeid.
Hub i Benghazi
Den første store jobben var i april i den strategisk viktige kystbyen Benghazi, hvor opprørerne tidlig fikk sitt sterkeste fotfeste i kampen mot landets diktatoriske leder Muammar Gaddafi.
Her satte TSF opp det de kaller en ”humanitær hub”, med satellittbasert bredbåndsforbindelse og it-utstyr til hjelpearbeiderne.
Mobilnettet slått ut
TSF karakteriserer telekomsituasjonen som kritisk flere steder.
Gsm-forbindelsen hos to mobiloperatører er satt ut av spill, slik at fem byer må dele på satellittforbindelser med ganske liten kapasitet.
Risiko
Nå er Tripoli neste stopp, men å ta seg dit er forbundet med risiko fordi det stadig pågår kamper i området, melder TSF i en pressemelding.