Nokia Siemens Networks (NSN) har prestert å presse 825 Mbit/s ut av ordinære kobberlinjer.
Det er en svimlende hastighet i forhold hva en gjennomsnitts nordmann har på sin dsl-baserte bredbåndsforbindelse hjemme.
Avstand
I laboratorium har man klart å få til ganske høye teoretiske hastigheter, men da har det vært snakk om minimale distanser.
NSNs teknologi ble testet ut på en strekning over 400 meter. På 500 meters kabellengde falt hastigheten til 750 Mbit/s.
Real life
I virkeligheten er det langt større avstander mellom sentralene og abonnentene, men Nokia Siemens Networks mener at dette kan bety hastigheter som konkurrerer med fiberteknologien.
Last mile
Med andre ord er det snakk om forlenget levetid for denne utbredte bredbåndstilknytningen dsl, som er basert på de tradisjonelle telefonlinjene.
Kobberlinjene blir et alternativ til fiber på «the last mile» fra sentralen til husveggen.
Fantomet
NSN er sparsom med en beskrivelse av nyvinningen, men oppgir at det innebærer en krets som danner en virtuell kanal i tillegg til den fysiske.
Teknologien har fått betegnelsen «Phantom dsl».
Ikke begeistret
Telenor står på kundelisten til NSN.
Her er teknologidirektør Rolv-Erik Spilling ikke i tvil om at det tradisjonelle kobbernettet har mange år igjen som lønnsom transportør av høyhastighets nett.
Likevel er han ikke overbegeistret over det leverandøren har prestert.
Flere par
– Her er det snakk om såkalt bonding av kobberkabler, der du må ha flere enn ett trådpar for å få store hastigheter. Skal vi få til dette i praksis, må vi kartlegge hvilke husstander som har tilstrekkelig med trådpar montert fra før, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling hos Telenor Norge i en kommentar til Teknisk Ukeblad.
Han understreker at en slik kartlegging ikke er en billig affære.
Kvalitet
– I tillegg må kvaliteten på linjene være gode nok, sier han.
Et fordyrende element er også at avstanden ikke må være særlig stor inn til husstanden. Det kan kreve flere fibernoder – nye fremføringspunkter med fiber nært opp til de aktuelle boligene.
– Fåfengt
– Kommersielt er det mer interessant å satse på mellom 30 og 50 Mbit/s. Mellom 700 og 800 Mbit/s vil jeg si er fåfengt å kommersialisere, sier Spilling.