IT

Netcom bygger om alt

ØKER KAPASITETEN: Teknisk direktør Jon Christian Hillestad og dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Netcom lover et flunkende nytt multibånd mobilnett fra tidlig neste år og frem til slutten av 2012.
ØKER KAPASITETEN: Teknisk direktør Jon Christian Hillestad og dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Netcom lover et flunkende nytt multibånd mobilnett fra tidlig neste år og frem til slutten av 2012. Bilde: Odd Richard Valmot
9. nov. 2010 - 10:40

Netcom gjør som Telenor allerede er i ferd med. De bygger et nytt nettverk som kan ta både 2G-, 3G- og 4G-trafikk.

Sammen med nye frekvenser som skal tas i bruk vil det nye nettverket, som skal så ferdig om to år, få en voldsom kapasitetsøkning og vesentlig bedre dekning enn dagens nettverk.

Til sammen skal det investeres en milliard kroner i oppgraderingen.

Les også: Telenor bytter ut hele mobilnettet

Huawei:

Fortløpende

– Vi er helt i sluttfasen med å velge hvem vi skal samarbeide med om utbyggingen, som vil starte allerede i januar. Men vi har holdt på lenge med å planlegge dette og vi har forberedt kjernenettet på den nye økningen i kapasitet, sier teknisk direktør i Netcom, Jon Christian Hillestad.

Og kundene kommer til å merke endringen raskt.

– Vi vil sette de nye stasjonene i drift etter hvert som de blir ferdige. Folk vil også merke forbedringer før vi starter oppgraderingen. Nå er vi straks klar med en betydelig økning i datahastigheten i 3G-nettet. Den vil øke fra 7,2 til 14,4 og 21 Mbit/s. De fleste 3G-basestasjonene vil bli oppgradert i år og resten i løpet av første kvartal neste år. Her vil folk merke stor forskjell, sier Hillestad.

Les også: Netcom åpner 4G

Les også: Mobilnettet blir kinesisk

Frekvenser og teknologi

Det er to faktorer som driver den store endringer Netcom gjennomfører. Ny teknologi har gjort utstyret i basestasjonene mye enklere, billigere og mindre kraftkrevende. Mye av det som før var kostbar maskinvare er nå implementert i programvare. Det gjør mye enklere å drifte det nye nettet og å oppgradere det videre.

Den andre viktige faktoren er tilgang på nye frekvenser. Her er den delen av 800 MHz-båndet, som ble frigjort da man gikk fra analog til digital TV, helt sentralt.

– Ved å bruke denne frekvensen får vi en svært lang rekkevidde på det nye 4G-nettet (LTE) og kan gi svært mye av det norske landarealet slik dekning. I tillegg kommer muligheten til å ta i bruk 900 MHz, som før var forbeholdt 2G, til 3G. Her er vi allerede i gang. Til sammen betyr det at vi vil få en enorm økning av dekningsområdet på både 3G og 4G , sier Netcoms dekningssjef, Tommy Skogheim Johansen.

3G og 4G

Netcoms 3G-nett dekker i dag 80,6 prosent av befolkningen. Om to år skal dette økes til 95 prosent.

Enda mer imponerende er at hele 89 prosent av befolkningen på samme tidspunkt vil ha 4G-dekning.

Forklaringen er at 4G vil bruke 800 MHz-frekvensene og 1800 MHz i tillegg til den nye frekvensen på 2600 MHz.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Dette betyr at svært mange hytter vil få 3G-dekning på høy hastighet og mange vil også nyte godt av 4G.

Les også: Viser trådløs gigabit

Fiber og radio

Like viktig som nytt utstyr og antenner i basestasjonene er forbindelsen fra kjernenettet og ut til basestasjonene.

– Fordi vi har rullet ut 4G-nett i fire byer siden i fjor er vi allerede kommet langt med å koble stasjonene til med fiber, men alle de nye stasjonene må ha en form for høyhastighetstilkobling før vi kan realisere kapasitetsøkningen. Derfor jobber vi hardt med å knytte dem opp med fiber eller radiolinje, sier Hillestad.

Les også: Bygger mobilnett for to milliarder

Les også: Mobilsurfingen eksploderer

Bedre 2G

Til og med gode gamle 2G vil få glede av Netcoms oppgradering. I dag når nettet 99 prosent av befolkningen.

– Den nye teknologien henter noen desibel her og noen der som til sammen gjør det at signalene rekker 15 til 20 prosent lenger enn før. Vi kommer til å nå 99,7 prosent av befolkningen med 2G om to år. I tillegg får vi bedre innendørsdekning og kapasitet, sier Skogheim Johansen.

Les også: Mer LTE fra Telia Sonera

Tester fremtidens mobilkommunikasjon

Voldsom datavekst

Det er behovet for mobilt bredbånd som gjør at det trengs ny teknologi og flere frekvenser i mobilnettet.

– Vi opplever at datatrafikken dobler seg hvert år og den har for lengst passert taletrafikken i nettet. Tale kommer neppe til å vokse mye, men vi ser ingen ende på veksten i datatrafikk, sier Hillestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.