KRAFT

– Nettkapasiteten bør utnyttes bedre

Øyvind LieØyvind Lie
10. des. 2010 - 13:48

I dag er det fem prisområder i Norge, ett i Finland og to i Danmark, mens Sverige får fire prisområder fra november neste år. Porteføljesjef Pål Otto Eide i Hydro ønsker at prisområdene harmoniseres.

– Vi ønsker at prisområdene ses i et felles nordisk perspektiv og at de holdes mest mulig stabile, sa Eide til Teknisk Ukeblad på et seminar i regi av kraftbørsen Nord Pool tidligere i uken.

Han mener Statnett i dag har for lav terskel for å endre prisområder, og minner om at kostnadene for aktørene når endringene skjer, er betydelige. Han ønsker så få prisområder som mulig.

– Det burde være mulig å få markedet til å fungere enda bedre med større, harmoniserte prisområder, sier han.

Les også: Lik strømpris i hele Norge

– Små grep

Eide mener prisdannelsen med små grep kan gjøres mer robust. Det kan være snakk om kun noen få hundre MW underskudd på kraft i markedet som gjør at prisene blir svært høye. For å få ned prisene, etterlyser han flere produkter på spotmarkedet som gjør det mulig for kraftkjøperne å selge sin fleksibilitet tilbake til markedet.

– Vi har en god dialog med Nord Pool Spot om å se på dette, sier Eide.

Etter vinteren i fjor har Hydro kartlagt sin egen fleksibilitet slik at den kan brukes i markedet ved kortvarige utkoblinger, noe Teknisk Ukeblad omtalte forrige uke.

Les også: Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

Høyere spotkapasitet

Men også utnyttelsen av kapasiteten mellom områdene er viktig for å hindre ekstrempriser. En måte å gjøre dette på, ville være at Statnett setter en noe høyere kapasitet for spotmarkedet. Det vil si at man reduserer sikkerhetsmarginen og heller går inn med motkjøp i regulerkraftmarkedet etter at spotprisen er satt.

Motkjøp innebærer at når det oppstår flaskehalser, for eksempel fordi forbruket er høyere enn forventet, kjøper Statnett kraft på overskuddssiden av flaskehalsen og selgerkraft på underskuddssiden.

Da kan markedets behov blir tilfredsstilt, samtidig den fysiske kapasiteten i nettet utnyttes fullt ut og man unngår ekstreme priser, påpeker Eide.

Les også:

Flere anmeldingsområder

Det er også mulig å ha flere anmeldingsområder innenfor prisområdet.

– Når en kjenner den geografiske fordelingen av produksjon og forbruk, er det mulig å ha en mer detaljert beregning av tilgjengelige kapasiteter og utnytte dem enda bedre, sier Eide.

På denne måten vil det også være mulig å bruke budene i spotmarkedet til å gjøre mer optimale motkjøp og samtidig ha mer stabile priser over større områder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det handler om å få riktig utnyttelse av nettkapasiteten når man setter spotprisen, sier Eide.

Les også: Esa gransker norske prisområder

– Mange ulike synspunkter

Statnett er enig med Norsk Hydro i at prisområdene bør ses i et felles nordisk perspektiv og at fleksibilitet på forbrukssiden og effektiv utnyttelse av nettkapasiteten er viktig.

– Når det gjelder bruk av elspotområder, er det mange ulike synspunkter der for eksempel Bye-utvalget synes å representere det motsatte av hva Hydro mener. En videre utvikling av tankegangen rundt bruk av prisområder er også viktig for Statnett, sier Statnetts kommunikasjonssjef Irene Meldal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.