IKT-Norge lanserte i vår ideen om å gjøre Norge til en datasupermakt gjennom å bygge nettskyer i norske fjellhaller.
Slike globale datasentere er svært energikrevende, og IKT-Norge mente at Norge kan utnytte lokal miljøvennlige strømkilder og kalde fjellhaller til å bygge opp konkurransedyktige nettskyer som kan tilbys store internasjonale IT-selskaper som for eksempel Amazon, Google og Microsoft.
Les mer: Norge skal bli datasupermakt
Hva med offentlig sektor?
– Nettskyen kan bli en viktig teknologi for å redusere kostnader og skape samarbeid på tvers av offentlige etater i Norge, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge til Teknisk Ukeblad.
I dag må offentlige etater velge mellom å kjøpe egne servere for å drifte de selv med egen og/eller innleid arbeidskraft, eller de kan sette ut driften til en driftspartner.
Med nettskyen kunne etatene sluppet investeringen, samtidig som de ikke i samme grad ville blitt låst til en driftspartner.
– Potensialet er veldig lovende. Offentlige aktører kan legge bak seg problemstillinger som eierskap til utstyret og hvor det skal stå, sier Waterhouse.
Norsk nettsky
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Norge bør bygge en egen nettsky for offentlig sektor, er Waterhouse positiv, men han tror det vil ta tid.
– Selv om land som Japan har satt i gang slike prosjekter, er det nok litt tidlig. Dette handler om å etablere et nytt tankesett og det tar erfaringsmessig tid, sier Waterhouse.
Waterhouse tror det vil skje en modning i løpet av det neste året hvor mange vil våkne opp for fordelene med teknologien.
Fleksibel og kostnadseffektiv
Nettskyen er ingen mirakelkur for offentlige etater som sliter med gamle IT-systemer, men konseptet åpner for en kombinasjon av fleksibilitet og kostnadseffektivitet som kan snu store deler av IT-bransjen opp/ned.
I stedet for store innkjøp av dyre servere som skal brukes når prosjektet er ferdig, kan serverkapasiteten gradvis skaleres opp etterhvert som løsningen tar form og blir tatt i bruk.
Dersom et prosjekt stanses eller forsinkes, er det er lettere å bytte leverandør når etaten selv sitter på tilgangen til sine servere i nettskyen, og etaten blir ikke sittende igjen med dyr ubrukt maskinvare.
– I tillegg til å tilby forenkling av teknologi og samarbeid snakker vi om store miljøgevinster. Nettsky er et vinn-vinn-prosjekt, sier Waterhouse.
Han peker på at myndighetene må se på lover og regler slik at det kan bli grunnlag for samarbeid om nettskyprosjekter.
Positiv, men avventende
Fornyingsdepartementet kom i vår med nye retningslinjer og krav til offentlige IT-prosjekter for å få mer ut av investeringene.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys gjorde det også klart at IT-prosjekter som ikke fulgte de sentrale retningslinjene ville få smake budsjettpisken.
Mange av målene med slike sentrale krav kan også oppnås gjennom bruk av nettskyen, men det er det foreløpig ingen som har gjort.
– Mange offentlige etater og virksomheter er interesserte, men ingen har startet prosjekter ennå, sier Jørund Leknes, politisk rådgiver i Fornyings- og administrasjondepartementet.
Ingen konkrete planer
Fornyingsdepartementet er positiv, men mener det er for tidlig å bli konkrete.
– Vi har jobbet sammen med IKT-Norge rundt grønn IT og vi ser på bruk av nettsky-teknologi som veldig interessant. Her er det store muligheter for å gjøre noe for miljøet og samtidig redusere kostnader, men vi er på et veldig tidlig stadium av utviklingen, sier Leknes.
Døren holdes imidlertid på gløtt for at nettskyen kan bli vurdert som et aktuelt alternativ for offentlige etater.
Kommentar: Bygg en norsk nettsky