KARRIERE

NITO støtter Brox

Visepresident Trond Markussen i NITO
Visepresident Trond Markussen i NITO Bilde: NITO
Dag Yngve Dahle
15. nov. 2010 - 07:29

Professor Ottar Brox sa nylig til Teknisk Ukeblad at utdanningsnivået i Norge – Utdanningsnivået er for høyt og at det er på jobben vi blir fagfolk.

Bekrefter

Saken har skapt debatt. Brox har både fått motbør og støtte. Nå går NITO ut og gir sin støtte til Brox' synspunkter.

– NITO er helt enig i at det er gjennom utfordringer i jobben at vi blir fagfolk, og at det mens vi jobber at vi lærer mest og utvikler oss faglig. Vi støtter opp om Y-veien, hvor yrkesaktive med fagbrev kan videreutdanne seg til ingeniører, sier Trond Markussen, visepresident i NITO.

Han legger til:

– De som velger denne veien er attraktive i arbeidslivet, noe som også bekrefter hva Brox sier, sier han.

– Videregående skole er nok

Like galt

Han viser til at både NITO og NITO-studentene jobber for mer praksis i ingeniørutdanningen.

– Vi mener det fører til at studentene tidligere i utdanningsløpet ser hva ingeniørutdanningen kan brukes til. Det gir dem anledning til å koble teori og praksis, sier visepresidenten.

Han understreker at arbeidslivet trenger høyt utdannede arbeidstakere.

– Vi har behov for både dyktige fagfolk og høyt utdannende teoretikere for å drive butikken Norge. Jeg forstår Ottar Brox slik at vi ikke må la pendelen svinge for langt i den ene retningen. Det er jeg helt enig i – for mye og for lite blir like galt, sier Markussen.

– Brox tar feil

Markussen tilhører en organisasjon som stort sett organiserer folk med 3-årig ingeniørutdanning. Tekna, som stort sett organiserer folk med mastergrad, er ikke overraskende ikke enig i at utdanningsnivået er blitt for høyt.

Tilbake til 1960?

Teknas samfunnspolitiske direktør Erik Strøm bruker sterke ord:

– Ottar Brox ser ikke ut til å ha fått med seg at vi nå lever i 2010 og ikke i 1960. Skal Norge leve av eksportinntekter også i fremtiden, er kompetanse essensielt, sier Strøm.

Han fortsetter slik:

– Norge er et høykostland og kan ikke konkurrere på pris. Vi kan ikke være billigere, så derfor må vi være bedre. Det krever høy kompetanse og et høyt utdanningsnivå i befolkningen, sier han.

Minerva-skribent Jan Arild Snoen sa i forrige utgave av Teknisk Ukeblad at – Videregående skole er nok for de fleste. Tidligere utdanningsminister Kristin Clemet fulgte opp med at "det ikke er et mål i seg selv å gå lengst mulig på skolen".

Tekna har ikke sans for disse argumentene.

– Alternativet er å bygge opp skjermede sektorer og leve av oljeformuen så lenge den varer. Ifølge Dagens Næringsliv er det innen bransjer som begravelsesbyråer at vi nå finner gasellebedrifter. Men det er i lengden vanskelig å leve av å begrave hverandre, sier Strøm.

– Utdanningsnivået er for høyt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.