Node-klyngen
- Norwegian Offshore & Drilling Engineering (Node) er en næringsklynge som består av 57 bedrifter på Sørlandet, der de største aktørene er National Oilwell Varco, Cameron og Aker Solutions.
- Bedriftene sysselsetter til sammen 10.000 personer og leverer alt fra komplette plattformløsninger til høyteknologisk utstyr for bruk om bord i plattformer og skip. Kundene er riggeiere, oljeselskaper og rederier nasjonalt og internasjonalt.
- Samlet sett forventer klyngen en omsetning på 45 milliarder kroner i år. Ordrereserven ligger på drøye 100 milliarder kroner.
Dette sier en smørblid Kjell Johannesen.
Han leder en næringsklynge som nå har 57 medlemsbedrifter spredd over hele Sørlandet, fra Flekkefjord i vest til Risør i øst. Fellesnevneren er at alle betjener et boremarked som bare har vokst siden klyngen ble dannet i 2005.
I fjor ble den amerikanske giganten Cameron med etter at selskapet la 1,5 milliarder kroner på bordet for boreteknologivirksomheten til TTS. Fra før er den amerikanske giganten National Oilwell Varco (Nov) i nettverket, det samme er Aker Solutions.
Og det er disse tre som utgjør det store maskineriet. En gjennomgang NHO har gjort for næringsforeningen i Kristiansand viser at de tre bedriftene sysselsatte 5000 mennesker og hadde en omsetning på 23,5 milliarder kroner i 2011.
De bidrar til nesten 9000 årsverk hos norske underleverandører, noe som betyr at Nov, Aker Solutions, Cameron og underleverandørene samlet sett betaler 7,9 milliarder kroner i skatter og avgifter. Det er nok til å betale for over 14.000 årsverk i offentlig sektor.
Rappirt: Næringsklynger fungerer
Attraktiv tankegang
Men hva i all verden er det som gjør at man har klart å bli verdensledende innenfor boreteknologi på Sørlandet?
En stor del av svaret er gründeren Bjarne Skeie, som startet flere av selskapene som senere ble kjøpt opp av de tre gigantene i nettverket. Skeie er i så måte den viktigste drivkraften for at Sørlandet nå står for en tredjedel av oljeteknologieksporten fra Norge.
Men Node-sjef Johannesen tror også at måten man tenker på her til lands er noe som tiltrekker de store selskapene.
– Vi blir mer bevisst på at det ikke bare er den teknologiske systemkompetansen som særpreger oss, det vi hører er at forståelsen vår for hele næringskjeden er viktig. Vi er gode på det teknologiske, finansielle og på ettermarkedet.
– Amerikanerne sier til oss at de ikke mestrer denne tverrfaglige systemforståelsen på teknologi og forretning. Vi får utstyret til å virke fra toppen av tårnet i plattformen og ned til havbunnen. Det er det som gjør oss unike, tror han.
Pete Miller, Nov-konsernets øverste sjef, sier til Teknisk Ukeblad at det er flere ting som gjør Norge interessant for dem.
– Nov har kjøpt flere selskaper i Norge de siste 10–15 årene, og vi ser spesielt mot Norge på grunn av teknologien og evnen til å operere store og komplekse prosjekter. Vi opererer i mer enn 60 land, men setter stor pris på det gode arbeidet våre norske kolleger gjør, sier han.
Les også: Norsk teknologi lokket russisk oljegigant til Stavanger
Nysatsing
I disse dager seiler ettermarkedet opp som det neste store forretningsområdet for Node-nettverket. Grunnen til det er enkel, ifølge Johannesen.
– Når installasjonene kommer ut på havet, er de teknologibomber. Konsekvensene av nedetid er så store at det blir svært viktig å ha folk tilgjengelig. Dette er et marked som bare kommer til å vokse for oss, sier han.
Nå har klyngen også startet et samarbeid med Universitetet i Agder for å ha nok mekanikk- og elektronikkompetanse til å drive utviklingen videre.
Det jobbes blant annet med å starte opp et sveise- og hydraulikkstudium, mens det også skal bygges et 10.000 kvadratmeter stort laboratorium der man blant annet kan drive med simulering innenfor forskjellige fagområder.
Målet er ikke bare å bli gode på olje og gass, men også gi muligheten til å gå inn i nye felt som helse, miljø og romfart.
Les også: Raskere plugging av brønner sparer oljeindustrien for hundrevis av millioner
Vokser
I «Drilling Bay», som egentlig heter Korsvikfjorden og på mange måter representerer den klassiske sørlandsidyllen, holder både Aker Solutions og Nov hus.
Mellom de to bedriftene ligger det en gigantbarnehage der kloke hoder daglig setter fra seg avkommet, før de går inn i sine respektive bygg for å posisjonere seg ytterligere i et marked som skriker etter boreløsninger.
På den ene siden ligger altså Nov, som kontrollerer 95 prosent av det de leverer selv, noe som gir dem full kontroll på alt fra toppen av borekronen og ned til havbunnen.
I Kristiansand sitter rundt 2000 ansatte og utvikler bore- og softwareteknologien som brukes på selskapets rigger over hele verden. Akkurat nå er rundt 200 prosjekter på gang, med riggutbygginger på gigantverft som blant annet Samsung, Hyundai og DSME.
Omsetningen i 2011 var 17 milliarder, og foreløpig ser det ikke ut til å stoppe der.
– Ingenting vokser inn i himmelen, og dette er en syklisk bransje. Det som har vist seg de siste årene er at den har vokst hele veien. Vi skal vokse mer i år og litt i neste år, men regner med at vi skal stabilisere oss etter det. Problemet er at det er et tak på hvor mange ingeniører man klarer å få tak i, sier daglig leder Tor Henning Ramfjord.
Ramfjord gikk over til det amerikanske selskapet etter at Hydralift, som ble startet av nevnte Skeie, ble kjøpt opp for 1,7 milliarder i 2002. Han sier det er en helt annen virkelighet å ha eiere som puster dem i nakken fra hovedkontoret i Houston.
– Det er tøft, for amerikanerne er hakket hvassere når det gjelder å kreve resultater. Men faktum er at vi kom inn på et vinnerlag og inn i en helt annen divisjon når de kom inn på eiersiden. Vi fikk hele verden som marked, og fikk muligheten til å levere totalpakker og sette sammen mange og store borepakker, sier han.
Les også: - Oljeindustrien har nådd toppen
Stabiliserer
Noe av det samme har naboen noen hundre meter bortenfor opplevd. På begynnelsen av 70-tallet ble det levert relativt enkelt utstyr som kraner og vinsjer herfra. Det var bedriften Maritime Hydraulics som sto for leveransene, altså enda et selskap startet av Bjarne Skeie. Aker Solutions kom inn på eiersiden på 2000-tallet og leverer i dag komplette borepakker til hele verden.
I begynnelsen leverte bedriften én til to pakker i året. Nå er det stabil leveranse på rundt åtte pakker i året, og bedriften produserer rundt 45 produkter i Kristiansand med hjelp fra sine 950 ansatte.
– Dette er en reise vi er stolte av, selv om det finnes selskaper som er større enn oss. Industrien trenger flere rigger og oppdragene blir tøffere, men vi har bygget opp kompetanse som gjør at vi klarer oss godt i dette markedet, sier Knut Mjåland, leder for avdelingen for boreprodukter og ettersalgstjenester.
For å posisjonere seg enda bedre utvikler bedriften nå et nytt softwaresystem som skal gjøre det lettere å overvåke all informasjon på riggen. Systemet har vært i en pilotfase i halvannet år, og viser så langt gode resultater.
Målet er å få et komplett system med et forståelig brukergrensesnitt som gjør det mulig å feilsøke og måle tilstanden på utstyret som leveres fra Kristiansand.
Et tresifret millionbeløp er lagt på bordet for å utvikle dette. Det er vel anvendte penger, tror Mjåland.
– I dag måles effektivitet på rigg på en relativt gammeldags måte, her har vi noe nytt som bransjen etterspør. Vi har mye å tilføre, og alle nye rigger som skal leveres framover vil ha dette systemet på plass. Vi ser derfor for oss et positivt markedsbilde. Vi kan ikke forutse potensielle kontrakter, men vi ser for oss interessante og gode arbeidsplasser her videre, sier han.
Les også: Norsk teknologi skal finne liv på Mars
Viktig samarbeid
Begge bedriftene mener det er viktig at hele boreteknologimiljøet nå drar lasset sammen i Node-klyngen.
– Node har medvirket til at vi blir mer synlige. Synligheten gir oss muligheten til å ta opp bransjeproblematikk og gjør at alle bedriftene drar nytte av hverandres erfaringer, sier Nov-sjef Ramfjord.
– Vi får nå til samarbeid med skoler for å utdanne flere ingeniører, men det har også satt oss på kartet for å få flere kloke hoder til å komme til regionen. Vi har folk som reiser fra Europa til Sørlandet for å være med på dette eventyret, og det er spennende, supplerer Mjåland i Aker Solutions.
Les også:
NASA lærer av norsk oljeindustri