– Frykten for å «gå tom» for olje dukker opp med jamne mellomrom. Den er på sitt sterkeste i perioder med høye priser og dårlig balanse mellom tilbud og etterspørsel, skriver Peter M. Jackson.
Han er direktør for konsulentselskapet IHS Cambridge Energy Research Associates, la nylig fram rapporten «The Future of Global Oil Supply».
Rapporten spår god tilgang på olje i mange år, men at prisene kan variere en del.
Helt ulike spådommer
Konklusjonen er i strid med en rapport som UK Energy Research Centre (UKERC) nylig la fram. De har gjort en større akademisk analyse av verdens oljereserver.
UKERC sier til Teknisk Ukeblad at det å tro på en «peak oil» etter 2030 er svært optimistisk, hvis ikke usannsynlig: Les saken her
«Peak oil» er det tidspunktet da oljeproduksjonen ikke lenger kan møte etterspørselen, og dette vedvarer over tid. Siden det meste av verden er avhengig av olje, særlig til transport, kan rask nedgang i oljeproduksjonen medføre økte priser på matvarer og andre produkter og trøbbel med å frakte varer fra a til b.
– Bekymringene varierer med tilgangen
Men det er ingenting som tyder på at «peak oil» blir noe problem med det første, sier konsulentene i IHS CERA. De sier bekymringene for dette alltid øker i perioden hvor tilgangen på olje er begrenset.
– Den siste perioden med «peak oil»-bekymringer ble veldig tydelig fra 2004, da sterk oljeetterspørsel oppstod samtidig som kapasiteten var begrenset. I kontrast til dette viser IHS CERAs referansescenario for global væskeproduksjonskapasitet at det blir en vekst til 115 millioner fat per dag i 2030. Vi finner ingen bevis for en topp i produksjonen før den tid, skriver IHS CERA i rapporten.
Konsulentselskapet IHS CERA er grunnlagt av oljehistoriker Daniel Yergin, som også er styreformann. Han står bak den anerkjente boken The Prize (Svart Gull), som tar for seg hele verdens oljehistorie.
– Mer enn nok ressurser
IHS CERA understreker at hydrokarboner som råolje, kondensater, tungolje og naturgass er en begrenset ressurs. Men med dagens trender innen leting og analyser er det mer enn nok fysiske ressurser til å øke produksjonen slik at den tilfredsstiller etterspørselen fram til 2030, heter det i rapporten.
– Etter 2030 kan produksjonen slite med å møte etterspørselen, men vi vil trolig få et bumpete platå enn en dramatisk peak i produksjonen. Og hvis toppen i etterspørsel som vi nå ser fra OECD-landene er et tegn på utviklingen også i voksende økonomier, kan verdens samlede etterspørsel ta andre veier, skriver Jackson og hans team.
I rapporten antyder IHS CERA at det kan komme en peak oil før 2050.
Peak oil i 2050?
– Det er viktig å anerkjenne at oljen er en begrenset ressurs, og på ett stadium kan tilbudet bli mindre enn etterspørselen over lengre tid. Det er umulig å tidfeste denne hendelsen, men slik etterspørselen har steget det siste tiåret kan et avgjørende punkt meget vel bli nådd før midten av dette århundret, skriver selskapet.
Om dette skjer, avhenger av en rekke faktorer så som økonomisk vekst, kapasitet i oljeindustrien, om regjeringer gir industrien tilgang til nye områder, skattenivået, utviklingen av fornybar energi (særlig innen transport) og effekten den globale klimapolitikken kan få på forbruket av fossil energi.
Det er feil å tro at oljealderen vil slutte like brått som en bil stopper når den går tom for bensin, hevder selskapet.
– IHS CERA tror at dette vendepunktet vil bli begynnelsen på et varierende platå i produksjonen som kanskje varer i to tiår før en langvarig nedgang setter inn, skriver de.
Mer ukonvensjonell olje
Selskapet viser til at ukonvensjonell olje blir viktigere enn før. De mener ukonvensjonell olje alt utgjør 14 prosent av global produksjonskapasitet, og venter at dette øker til 23 prosent i 2030.
Hvor mye leting som blir gjort er et springende punkt, og selskapet sier de forsker på dette nå.
Rapporten viser at 548 gigant-oljefelter står for 61 prosent av total oljeproduksjon, og at disse feltene ikke er i nedgang totalt. 60 prosent av oljen som er mulig å gjenvinne ligger fortsatt i bakken, skriver IHS CERA.
Mange utfordringer for bransjen
Prisene for å få opp oljen har økt kraftig, viser konsulentselskapets indekser. Hvis man setter prisnivået i bransjen til 100 i år 2000, stiger dette til hele 230 alt i 2008. Siden har prisene falt noe.
Tilgangen på fagfolk er også en svært kritisk faktor, ifølge rapporten. Demografien i oljesektoren viser at en stor andel erfarne folk kommer til å gå av de neste ti årene. Industrien har satt inn tiltak, men det kan være for lite og for sent.