Nokia har hatt det tøft i lang tid. Den gamle mobilkjempen har falt på børsen og markedsandelene har krympet. I flommen av nye spennende smarttelefoner har ikke finnene nådd opp.
Men nå begynner ting å skje. I går viste de frem nye N9 – og det var andre boller.
De fleste vil nok være enige i at dette er en av de vakreste telefonene på markedet. Kanskje den peneste, vil nok noen mene.
Men det skal mer til enn ytre skjønnhet for å vinne frem i den tøffe konkurransen om kundene. Kravstore kunder vil ha lekre operativsystemer, masse apps og funksjonalitet og ytelse.
Det mener Nokia de nå kan levere på.
MeeGo
Det mest overraskende med N9 er at dette er en telefon med operativsystemet MeeGo.
Dette var opprinnelig et samarbeid mellom Nokia og Intel og skulle etablere et helt nytt Linuxbasert system for mobiler og andre dingser. Norske QT (tidligere Trolltech som Nokia kjøpte) skulle levere utviklingsverktøyene.
Når Nokia forlot samarbeidet om MeeGo var det mange som lurte på om hva som ville skjer med QT. Når nå Nokia likevel bruker MeeGo er QT igjen en viktig brikke i Nokia.
– Dette svekker på ingen måte beslutningen vår om å bruke Windows Phone som den viktigste plattformen for smartmobiler, men vi kommer også til å ha MeeGo og Symbian. Det at vi nå har så mange apps utviklet med QT for Symbian er viktig for MeeGo. Det er svært lite merarbeid som skal til for å flytte over på en ny plattform, sier Nokias nordiske informasjonssjef Oscar Södergren.
N9
Det er vanskelig å skive om N9 uten at det skinner gjennom en betydelig begeistring.
Etter å ha prøvd prototypen på pressekonferansen kan vi fastslå at finnene fortsatt kan tingene sine. Grensesnittet var noe av det beste vi har sett og veldig produktivt. Det er raskt å manøvrere mellom de tre startskjermene som alle har sin funksjon. Tre er ingen begrensning, for hver av dem kan skrolles opp og ned.
Den første startskjermen er alle appene. Den andre er en oversikt over alt som skjer. Her ser man hva som foregår på e-post, SMS, Facebook, Twitter eller man kan legge opp sine egne preferanser.
Den tredje skjermen er Alle appene som er i drift som man kan forstørre opp og ned.
Nokia påstår at telefonen kan ha 90 apper i gang uten at det går ut over verken ytelsen eller batterilevetiden. Hvis det er i nærheten av å være sant snakker vi om et godt framskritt.
Velutstyrt
Det første som slår oss er at skjermen går nesten helt ut til kanten og at det ikke er noen knapper på fronten. Grensesnittet er designet slik at man ikke trenger en egen knapp for å komme tilbake til utgangsskjermen.
Skjermen er på 3,9 tommer og basert på AMOLED. Oppløsningen er på 480 ganger 854 punkter. Frontglasset er ripesikkert, såkalt Gorillaglass. Kassen er i veldig hard og gjennomfarget polykarbonat, uten at man får noen plastfølelse når man holder i telefonen.
Nokia kommer med modeller med 16 eller 64 GB flashminne. Som alle andre telefoner har den alt man kan ønske seg av maskinvare, men den her også NFC. Det vil si at den etter hvert kan brukes til betalingsløsninger eller å koble seg til Bluetoothenheter bare ved å holde telefonen bort til dem.
Supernavigasjon
At Nokia er gode på kart og navigering er ingen nyhet. N9 vil ha kart over hele Europa ferdiginstallert på telefonen og resten av verden kan lastes ned gratis. Navigasjonsprogramvaren er også gratis.
Slik programvare er vanligvis myntet på bilkjøring, men Nokia har også laget en fotgjengermodus. Her kan man taste inn adressen man skal til eller trykke på kartet, så kommer raskeste rute opp. Med kollektivtransport!
Nokia har laget et grensesnitt mot kollektivtransportens sanntidsinformasjon for en rekke storbyer, inklusive Oslo som forteller folk hvor de skal gå og hvilke busser, baner og trikker de skal ta.
Veien videre
Nokias nye strategi er tredelt.
På den ene siden skal de sørge for at en milliard mennesker til kommer seg på nett og hver kommer billige Symbiantelefoner inn i bildet.
Det neste området er å bli store på smarttelefoner og her er det Windows Phone som kommer til å prege det meste av modellutvalget.
Det tredje området er det de kaller det disruptive – det som skal endre framtiden. Det er her de plasserer nye N9 og her tenker de tydeligvis en masse spennende tanker både på mobiler og andre dingser som kan forstyrre de mønstrene vi har vent oss til i dag.
– Det er absolutt ingen konflikt mellom N9 og strategien videre med Windows Phone. Tvert imot tror vi at vi kan utnytte mye av det vi lærer her til å lage veldig gode windowstelefoner. Og folk trenger ikke å bekymre seg for at vi ikke kommer til å større MeeGo helhjertet. Det skal vi, sier Södergren
Bare Telenor
Nokia har valgt å inngå et eksklusivt samarbeid med Telenor om distribusjon av telefonen som kommer på markedet i september.
Prisen er ikke fastsatt, men skal vi tippe blir det i underkant av 5000 kroner.