T2

Nordens beste vitensentre

VIND I HÅRET: Vindtunnel finnes på de fleste vitensentre. VilVite i Bergen har den morsomste utgaven. Der får du kjenne på hvordan det er å kjøre motorsykkel i 100 km/t.
VIND I HÅRET: Vindtunnel finnes på de fleste vitensentre. VilVite i Bergen har den morsomste utgaven. Der får du kjenne på hvordan det er å kjøre motorsykkel i 100 km/t. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Jörgen SkjelsbækJörgen Skjelsbæk
1. juli 2011 - 10:43
Vis mer

Vilvite-senteret, Bergen:

Energiakavarium: Her kan man finne ut hvordan bevegelsesenergien i vind, havstrømmer og bølger kan omvandles til elektrisitet.
ENERGIAKVARIUM: Her kan man finne ut hvordan bevegelsesenergien i vind, havstrømmer og bølger kan omvandles til elektrisitet. Jörgen Skjelsbæk

Et hus fylt av energi

ENERGIAKVARIUM: Her kan man finne ut hvordan bevegelsesenergien i vind, havstrømmer og bølger kan omvandles til elektrisitet. TU
Vilvite i Bergen har valgt å sette fokus på områder som man forbinder med Vestlandet: Vær, hav og energi.

Så her er det lagt vekt på for eksempel å utforske hvordan olje blir til, hvordan den pumpes opp og hvordan vind og bølger kan bli til energi, eller hvordan du lager din egen værmelding.

Utover det finnes her også mulighet til å finne ut litt om kroppen. Fram til oktober er det også en australsk utstilling om verdensrommet. Show for barna har de også, men de overbeviste ikke. Man skal ikke sitte igjen etter kjemishowet med et inntrykk av at det er de fire elementene som fortsatt utgjør grunnlaget.

Oppned: TUs utsendte prøver G-kreftene i Sentrifugalskapen.
OPPNED: TUs utsendte prøver G-kreftene i Sentrifugalskapen. Jörgen Skjelsbæk
Gøy for barn: Værstudioet lokker mange, men kan være litt komplisert for små barn.

Gøy for voksne: Å styre et tankskip eller utforske en oljeplattform på havbunn i 3D er definitivt moro også for godt voksne barn.

Virker tingene? Noen av modellene var ute av drift, og noen kule såpeboboler ble det heller ikke ved vårt besøk.

Hovedattraksjon: Det er Sentrifugalskapen som et plassert mitt i lokalet. Her gjelder det å utfordre G-kreftene ved å trampe en sykkel rundt i en loop. Dessverre blir det mest gøy for voksne siden du må være minst 155 cm.

Læring: Vilvite er ett av tre steder med muligheten til å registrere deg, lagre opptak av det du har gjort og se på dem hjemme. Det er det eneste som gir deg mer informasjon utover dine egne opptak, og som nærmest gjør det mulig for å lære seg mer etterpå enn på stedet. Imponerende.

Oppsummert: Mye er bra, som værstudioet, mens f. eks. modellen av energibruken i hjemmet er bedre presentert på andre vitensentre. Helhetsinntrykket ble faktisk bedre etterpå takket være den gode nettløsningen.

Jörgen Skjelsbæk

Vilvite-senteret, Bergen

  • Åpnet: 2007
  • Antall besøkende: 111 960 (2010)
  • Størrelse: 1700 m2
  • Aktiviteter/eksperiment: 75
  • Entre: Voksne: 145 kr, barn: 95 kr, familie 2v+2b: 400 kr
  • Tidsforbruk: ca 4 timer
  • www.vilvite.no








Vitensenteret, Trondheim:

Ujevn kamp: Menneske vs. robot slutter sjelden med hjemmeseier.
UJEVN KAMP: Menneske vs. robot slutter sjelden med hjemmeseier. Jörgen Skjelsbæk

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Kunnskapsbanken

UJEVN KAMP: Menneske vs. robot slutter sjelden med hjemmeseier. TU
Vitensenteret i Trondheim holder til i de gamle lokalene til Norges Bank. Det betyr at man ikke akkurat har et hus som er bygget for slik virksomhet. På en måte er det likevel en fordel. Vår erfaring er at flere små rom med et begrenset antall aktiviteter gjør at barna bruker lenger tid på hvert sted.

Vitensenteret retter seg først og fremst til folk i Trøndelag, og har et omfattende pedagogisk tilbud til skoler. Det gjør at det blir mer læring enn opplevelse her, med klassiske eksperimenter innen energi, kjemi og fysikk. Her finnes også en snekkerbu, et illusjonsrom med optiske effekter. Om sommeren lager man blant annet marshmallows på parabolspeil i bakgården.

Gøy for barn: Her finnes noe både for store og små, men det er nok en fordel ikke å være alt for liten.

Gøy for voksne: Vi forutsetter at de voksne har en visst interesse for realfag, og da er dette gøy, uten at noe spesielt peker seg ut.

Klassisk kunnskap:  De mektige fem; vektstangen, taljen, kilen, skruen og skråplanet i en elegant presentasjon.
KLASSISK KUNNSKAP: De mektige fem; vektstangen, taljen, kilen, skruen og skråplanet i en elegant presentasjon. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Ja, og de har mange smarte, hjemmelagde modeller.

Hovedattraksjon: Egentlig ikke, men Thomas Angells matematikkrom, oppkalt etter trondheimskjøpmannen, har noe ekstra sammenlignet med andre deler av huset. Det er stedet for å løse matematiske utfordringer.

Læring: Om du har tid og ork til å lese litt, så er de veldig gode på å forklare de ulike eksperimentene.

Oppsummert: Vitensenteret er ikke stort og spektakulært nok til å være hovedmålet for en ferietur. Men skal man forbi, er det gode muligheter for å oppdatere realfagskunnskapene, og det til halvparten av prisen en familie betaler andre steder.

Jörgen Skjelsbæk

Vitensenteret, Trondheim

  • Åpnet: 1997
  • Antall besøkende: 74 076 (2009)
  • Størrelse: 500 m2 + ytterligere 300 m2 bakgård på sommeren.
  • Aktiviteter/eksperiment: 140
  • Entre: Voksne: 80 kr, barn 50 kr, familie inntil fem pers.: 210 kr
  • Tidsforbruk: Ca. 2–3 timer
  • www.vitensenteret.com










Teknisk Museum, Oslo:

Lydlek:  Å bruke Ipaden til å lage lyder lokket mer enn det meste.
LYDLEK: Å bruke iPaden til å lage lyder lokket mer enn det meste. Jörgen Skjelsbæk

Et sikkert kort

LYDLEK: Å bruke iPaden til å lage lyder lokket mer enn det meste. TU
Akkurat som med de andre tekniske museene er det i bunn og grunn ikke Vitensenteret som er hovedoppgaven. Men i Oslo prøver man i hvert fall å gjøre det så bra som mulig.

Et annet pluss er at det finnes mye som er tilrettelagt for barn i andre deler av museet, som at de kan sjekke om de har vasket hendene skikkelig, eller prøve å koble samtaler i en gammel telefonsentral med bare øynene.

Som museum leverer man de varer som forventes av et teknisk museum, og kombinerer det med spennende tilfeldige utstillinger.

Gøy for barn: Vitensenteret er helt OK, uten å tilby noe utenom det vanlige. Men det er aktiviteteter andre steder i museet som også vekker barns nysgjerrighet. For eksempel lydutstillingen Sonic Interaction Design, der flere av verkene bruker Ipad.

Gøy for voksne: Her får man en god oversikt over norsk industrihistorie.

Spenning:  Utladningskuler er kule å ta på og ta bilde av.
SPENNING: Utladningskuler er kule å ta på og ta bilde av. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Til forskjell fra tidligere besøk så virket alle aktivitetene.

Hovedattraksjon: Vitensenteret mangler et klart midtpunkt. I museet ellers er det vel hjerneutstillingen Mind Gap.

Læring: Her finnes de vanligste tingene et vitensenter pleier å tilby, og de er helt greit forklart.

Oppsummert: Som museum og vitensenter er dette overlegent best av de tre tekniske museene. Men rendyrkede vitensentre gir mer, om det bare er det man er ute etter. Et ekstra pluss for at det finnes gode muligheter for barn til å utforske og prøve ting andre steder i museet.

Jörgen Skjelsbæk

Teknisk Museum, Oslo

  • Åpnet: 1986 (Vitensenteret)
  • Antall besøkende: 232 917 (2010)
  • Størrelse: 1400 m2 Vitensenteret
  • Aktiviteter/eksperiment: Drøyt 60 i vitensenteret, men det finnes flere på andre steder i museet.
  • Entre: Voksne 90 kr, barn 50 kr, familie 2+2: 220 kr.
  • Tidsforbruk: ca 3 timer.
  • www.tekniskmuseum.no










Experimentarium, København:

Spiller med Musklene:  Ved hjelp av plastinasjonsteknikk kan man lage fantastiske «statuer» der alt blir bevart.
SPILLER MED MUSKLENE: Ved hjelp av plastinasjonsteknikk kan man lage fantastiske "statuer" der alt blir bevart. Jörgen Skjelsbæk

Bobler over av eksperimenter

SPILLER MED MUSKLENE: Ved hjelp av plastinasjonsteknikk kan man lage fantastiske "statuer" der alt blir bevart. TU
Til forskjell fra Norge og Sverige som har vitensentre over hele landet, har danskene lagt kreftene i å lage ett stort vitensenter i København. Resultatet er vellykket.

Med over 300 eksperimenter er det mulig å utforske det meste på Experimentarium: I avdelingen «Vår utrolige klode» kan du bli utsatt for et jordskjelv på 5,5 på Richter-skalaen. I energiavdelingen kan du prøve å forsyne tv-en med nok strøm gjennom å sitte i en «sykkelsofa», eller finne ut hvor stort CO2-utslipp din matkurv forårsaker. I sanseavdelingen kan du prøve deg som bie og finne nektar.

Med så mye å velge mellom, må du regne med å holde et høyt tempo for å holde tritt med barna som springer fra et sted til et annet for å få med seg alt.

Eksperimentarium står også i en klasse for seg når det gjelder show. Barna får sitt med flotte såpebobler og kjemishow som både smeller og spruter høyt.

Gøy for barn: Uten tvil. Her er nok aktiviteter til at både hjerne og kropp, og stor som liten, får sitt.

Gøy for voksne: Det betyr at heller ikke foreldrene trenger å kjede seg.

Boblemagi:  Danskene tar deg med inn i såpe-boblenes fargerike verden.
BOBLEMAGI: Danskene tar deg med inn i såpeboblenes fargerike verden. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Ja.

Hovedattraksjon: Ingen enkeltstående høydepunkter i vitensenteret, men spesialutstillingen Body Worlds viser frem kroppen slik du aldri har sett den tidligere. Ved hjelp av såkalt plastinasjonsteknikk bevares kroppene inn i minste muskel eller blodåre. Vises frem til 8. august.

Læring: Et godt eksempel på fremgangsmåten er «sykkelsofaen», som viser hvor mye du må trampe for å generere nok energi til å få fart på tv-en og stereoen.

Oppsummert: Her får man utløp for eksperimentlysten til man ikke orker lenger. Og som sagt, showene her ga litt ekstra – om man ikke føler at det danske språk er en urimelig utfordring.

Jörgen Skjelsbæk

Experimentarium, København

  • Åpnet: 1991
  • Antall besøkende: 285 755 (2010)
  • Størrelse: 5000 m2
  • Aktiviteter/eksperiment: Drøyt 300
  • Entre: Voksne 160 DKK, barn 3–11 100 DKK
  • Tidsforbruk: 5–6 timer
  • www.eksperimentarium.dk








Danfoss Universe, Nordborg, Als:

Moro på to hjul: Å kjøre segway er det mange som har lyst til. Det betyr at faren for lang ventetid er stor midt i sommerferien.
MORO PÅ TO HJUL: Å kjøre Segway er det mange som har lyst til. Det betyr at faren for lang ventetid er stor midt i sommerferien. Jörgen Skjelsbæk

Segway to Heaven

MORO PÅ TO HJUL: Å kjøre Segway er det mange som har lyst til. Det betyr at faren for lang ventetid er stor midt i sommerferien. TU
Danfoss Universe ligger halvannen times kjøretur sør for Legoland i Danmark. Det er på en måte vitensentrenes svar på en fornøyelsespark, og er et godt alternativ å trekke opp av hatten dersom barnemas om Legoland blir for slitsomt.

Mange av aktivitetene er utendørs, så velg en dag det ikke regner. Avdelingen for Arkimedes’ skrue og andre vannkraftprinsipper blir for eksempel ikke like moro om vannet kommer fra oven. I Explorama har man alle muligheter til å sette geniknølene på prøve. Vil man få en følelse av naturkreftene, tar man turen inn i den store blå kuben. Der finnes en geysir som spruter 18 meter.

Man kan også gå gjennom en liten isbree eller oppleve et vulkanutbrudd.

Gøy for barn: Å få sitte i en ekte gravemaskin og gå løs på sandkassen går hjem hos de fleste barn. Mange fysiske aktiviteter utendørs gjør at barna har alle muligheter til å springe seg trette.

Gøy for voksne: Ja, men det gjelder å være lekelysten.

En blå verden:  Tilskuerne venter på et geysirutbrudd inni den blå kuben.
EN BLÅ VERDEN: Tilskuerne venter på et geysirutbrudd inni den blå kuben. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Ja, men utstillingen for digital teknologi (Bitland), som burde være det meste moderne, føles faktisk litt utdatert. Til tross for at du kan registrere deg, lagre dine aktiviteter og fortsette på internett hjemme.

Hovedattraksjon: Det må bli muligheten til å kjøre segway, enten på asfalt eller offroad, på det som, ifølge Danfoss, er Nord-Europas eneste segwaybane. Særlig offroadbanen kan anbefales. Må være minst 135 cm for å få kjøre.

Læring: Vektstangprinsippet er utvilsomt spektakulært forklart (se åpningssiden), men det er mange aktiviteter her som går mer på opplevelse enn læring.

Oppsummert: Danfoss Universe har mye som vekker lysten til å leke og utforske, så en dag her forsvinner raskt. Derimot synes vi ikke at ting er like godt forklart som andre steder.

Jörgen Skjelsbæk

Danfoss Universe, Nordborg, Als

  • Åpnet: 2005
  • Antall besøkende: 195 000 (2008)
  • Størrelse: 9000 m2
  • Aktiviteter/eksperiment: Drøyt 200
  • Entre: Voksne: 175 DKK, barn 4-11 år: 150 DKK.
  • Tidsforbruk: En dag.
  • www.danfossuniverse.dk








Danmarks tekniske museum, Helsingør:

Niels boHr ikke her lenger: Men en gang i tiden var dette kontrollrommet en verdensattraksjon.
NIELS BOHR IKKE HER LENGER: Men en gang i tiden var dette kontrollrommet en verdensattraksjon. Jörgen Skjelsbæk

Museum uten moro

NIELS BOHR IKKE HER LENGER: Men en gang i tiden var dette kontrollrommet en verdensattraksjon. TU
I en stor hangarlignende bygning utenfor Helsingør, nord for København ligger Danmarks tekniske museum.

Dette er ikke noe vitensenter, men akkurat det navnet forteller. Det er derfor bare med for at de tekniske museene skal kunne sammenlignes. Dessverre for danskene kommer de dårligst ut både for barn og voksne.

Det eneste vi fant direkte tilpasset barn var et lite hjørne der barna kunne lage ting med 4DFrame, som er et byggemateriale bestående av små rør og koblinger som settes sammen til ulike figurer.

Ellers er det fly og biler som preger museet, for eksempel en dansk solhybridbil og en replika av det første danske passasjererflyet FF49C. Men også en del annen dansk industri-historie som Dask, Danmarks første datamaskin, og kontrollrommet til Niels Bohrs cyklotron fra 1938.

Gøy for barn: Ikke mye, men å prøve-sitte et jetfly er aldri feil.

Gøy for voksne: Mer enn for barn.

Prototype: Toria Connector 2001 skulle ha en solcelledrevet elmotor og en dieselmotor som gikk på planteolje.
PROTOTYPE: Toria Connector 2001 skulle ha en solcelledrevet elmotor og en dieselmotor som gikk på planteolje. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Det er et museum. Man skal se på saker, ikke teste dem.

Hovedattraksjon: Utstillingen Small viser en rekke historiske miniatyrmodeller av dampmaskiner og motorer helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

Læring: Med mindre du selv tar rollen som lærer, vil ikke dette gi barna noe særlig.

Oppsummert: Uten barneaktiviteter hører museet egentlig ikke hjemme i testen. Det kommer også til kort som teknisk museum sammenlignet med de andre.

Jörgen Skjelsbæk

Danmarks tekniske museum, Helsingør

  • Åpnet: 2000 (i nåværende lokaler)
  • Antall besøkende:
  • Størrelse: 8000 m2
  • Aktiviteter/eksperiment:
  • Entre: Voksne 65 DKK, barn gratis
  • Tidsforbruk: ca 2 timer
  • www.tekniskmuseum.dk








Tom Tits Experiment, Södertälje:

Speil uten feil: Å finne veien i den fargerike speillabyrinten var en vanskelig oppgave, og slår det meste vi har sett i denne sjangeren.
SPEIL UTEN FEIL: Å finne veien i den fargerike speillabyrinten var en vanskelig oppgave, og slår det meste vi har sett i denne sjangeren. Jörgen Skjelsbæk

Helt topp på Tom Tits

SPEIL UTEN FEIL: Å finne veien i den fargerike speillabyrinten var en vanskelig oppgave, og slår det meste vi har sett i denne sjangeren. TU
Tom Tit reklamerer med at de har 610 eksperimenter, fordelt på drøyt 15 000 m2 innendørs og utendørs. Det er nesten like mye som alle de andre til sammen.

Det betyr at det finnes noe for enhver smak. Både kroppen og hjernen blir stimulert.

Tom Tits tilhører de vitensentre som ikke har lange forklaringer ved siden av aktivitetene. Men om barna spør hvordan det virker, så er det bare å slå opp i en tykk katalog med forklaringer på alle aktiviteter. Den kan lett bæres med rundt og er veldig bra.

Huset i seg selv gir en annen fordel. Når aktivitetene ikke er samlet i et stort rom, er vår erfaring at barna tar seg bedre tid til å prøve ut ting.

Billedkunst: Å slå hjul kan bli til et kunstverk om man  har et videokamera som fanger opp bevegelsene og manipulerer bildet før det blir vist på skjermen.
BILLEDKUNST: Å slå hjul kan bli til et kunstverk om man har et videokamera som fanger opp bevegelsene og manipulerer bildet før det blir vist på skjermen. Jörgen Skjelsbæk
Gøy for barn: Her finnes mer enn nok for både store og små barn.

Gøy for voksne: Du skal være bra trøtt for ikke å bli barn på nytt her.

Virker tingene? Ja, og bedre enn på de fleste av de andre stedene. For eksempel var det bare her vi klarte å lage kjempesåpebobler selv.

Hovedattraksjon: Kanskje er det den 40 meter lange sklien fra fjerde etasje til bakkeplan, kanskje er det muligheten til å sykle på line, eller å prøve vektløshet i en såkalt Spaceball. Her er det mye å velge mellom.

Læring: Når man kan forklare de ulike delene i en lastebilmotor ved hjelp av blant annet en hvitløkspresse, lekeand, vannpistol og sprayflaske har man fantasi nok til å fange barnas oppmerksomhet.

Oppsummert: Dette er det eneste stedet en dag neppe er nok for å få med seg alt. Tom Tits er størst, har mest og er kort og godt best.

Jörgen Skjelsbæk

Tom Tits Experiment, Södertälje

  • Åpnet: 1987
  • Antall besøkende: ca. 200 000
  • Størrelse: 7500 m2 innendørs, 8500 m2 utendørs
  • Aktiviteter/eksperiment: 610
  • Entre: Voksne: 195 SEK, Barn 3-17: 145 SEK, Familie 2+2: 595 SEK
  • Tidsforbruk: Minst en dag, gjerne to om man skal få med seg alt.
  • www.tomtit.se








Universeum, Göteborg:

Huskestue: Et eksempel på hjernetrim. Her skal du memorere veien, og unngå å trampe på de små monstrene.
HUSKESTUE: Et eksempel på hjernetrim. Her skal du memorere veien, og unngå å trampe på de små monstrene. Jörgen Skjelsbæk

Hjernetrim på tomgang

HUSKESTUE: Et eksempel på hjernetrim. Her skal du memorere veien, og unngå å trampe på de små monstrene. TU
Et besøk på Universeum byr på noe som kan sammenlignes med å samle Bergens turistattraksjoner i ett hus. Her får man Fløibane, akvarium og vitensenter i ett.

Taubanen tar deg til toppen av huset, så vandrer man ned gjennom naturen fra kulden på snaufjellet til den dampende regnskogen, med mulighet å se såvel vestkystfisk i sitt naturlige element som eksotiske og giftige dyr. I tillegg er det to etasjer med aktiviteter.

Den første etasjen har en krimlab med mulighet til å leke CSI-agent i lightversjon, og med en romutstilling som åpnet i juni. Denne var ikke klar da vi besøkte senteret.

Den andre etasjen består av mer kroppslige aktiviteteter og sesongens nyhet: Muligheten til å trimme hjernecellene på 30 ulike stasjoner. Etter å ha svart på noen spørsmål, får du ditt eget utvalg av stasjoner basert på akkurat dine behov for hjernetrim. Man kan også lagre sine prøver og se svarene på pc-en hjemme.

Gøy for barn: Dyr er alltid morsomt, og Krimlabben lokker nok de litt eldre barna, mens hjernetrimmen ble altfor omstendelig.

Gøy for voksne: Nja, den helt store følelsen av å bli barn på nytt inn-finner seg ikke her.

Viser tennene: Sagfisken Fröken Sågkrates vekker oppmerksomhet i akvarietunnelen.
VISER TENNENE: Sagfisken Fröken Sågkrates vekker oppmerksomhet i akvarietunnelen. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Et par av rommene på Krimlabben var ute av drift. Flere av stasjonene på hjernetrimmen virket ikke eller ga ingen mening. Til tross for iherdige forsøk på å lagre prøvene var det bare én som dukket opp på pc-en hjemme. Så det lokket ikke til videre bruk.

Hovedattraksjon: Om det er verdens giftigste slange eller det å leke detektiv, avhenger av smak og behag.

Læring: Universeum skiller seg ut gjennom å legge kruttet på noen få områder i stedet for å dekke alt. Det kunne ha vært lurt om sluttresultatet hadde vært bedre.

Oppsummert: Etter å ha vært på Universeum et par ganger tidligere, må vi si at denne gangen ble en skuffelse. Å se på dyr er jo trivelig, og det kan være lærerikt, men så mye eksperimentering blir det ikke. Og aktivitetene føltes faktisk kjedelige sammenlignet med konkurrentene.

Jörgen Skjelsbæk

Universeum, Göteborg

  • Åpnet: 2001
  • Antall besøkende: 524 000 (2009)
  • Størrelse: 7000 m2
  • Aktiviteter/ekseperimenter: Ca. 70
  • Entre: Voksne 160 SEK, barn 3–16: 99 SEK, familie 2+3: 475 SEK
  • Tidsforbruk: 3–4 timer
  • www.universeum.se










Tekniska museet, Stockholm:

Romnostalgi: Gemini er en av de legendariske romkapslene. i 1965 ble Gus Grissom og John Young de første som tok turen ut i rommet i en slik.
ROMNOSTALGI: Gemini er en av de legendariske romkapslene. I 1965 ble Gus Grissom og John Young de første som tok turen ut i rommet i en slik. Jörgen Skjelsbæk

På rømmen fra rommet

ROMNOSTALGI: Gemini er en av de legendariske romkapslene. I 1965 ble Gus Grissom og John Young de første som tok turen ut i rommet i en slik. TU
Vitensenteret til Tekniska museet i Stockholm, Teknorama, er Nordens eldste. Det bærer det som er igjen av det dessverre preg av. I dag er det en slanket versjon kalt «Teknorama på rymmen». Grunnen til at den er på rømmen er hovedutstillingen Nasa – A Human Adventure, som har tatt over større del av museet. Utstillingen lar deg møte menneskene og teknologien bak romkappløpet på 60-tallet. Og du kan se romkapslene, Apollo, Gemini og Mercury i skala 1:1.

I avdelingen «Kom.nu.då» blir det vist hvordan teknologi, samfunn og kultur har påvirket hverandre fra boktrykkerkunsten på 1400-tallet frem til dagens it-revolusjon, med den berømte Pirate Bay-serveren som et av utstillingsobjektene.

Gøy for barn: Et nedskalert vitensenter i et mørkt kjellerlokale blir ikke veldig morsomt.

Gøy for voksne: Utstillingene er gode og interessante, men man trenger kanskje en barnefri ettermiddag for å få fullt utbytte.

Kjellerhvelv: Nedslitte byggeklosser kan likevel bygge broer.
KJELLERHVELV: Nedslitte byggeklosser kan likevel bygge broer. Jörgen Skjelsbæk
Virker tingene? Ja, men de er slitte og til dels utdaterte, og har dermed en begrenset effekt på nysgjerrigheten.

Hovedattraksjon: På vitensenteret er det en flysimulator som lar deg se Stockholm ovenfra. Ellers det det selvfølgelig Nasa-utstillingen.

Læring: Begrenset. Men her finnes flere av de vanlige tingene som barn pleier å kunne teste på et vitensenter

Oppsummert: Du trenger neppe mer enn en time, siden er barna lei av «Teknorama på rymmen». For de litt eldre barna er nok de andre delene av museet vel så interessante som denne attraksjonen.

Jörgen Skjelsbæk

Tekniska museet, Stockholm

  • Åpnet: 1923-24 (Teknorama 1985)
  • Antall besøkende: 318 000 (2009)
  • Størrelse: -
  • Aktiviteter/eksperiment: Ca 40
  • Entre: Voksne 165 SEK, barn 7–18 95 SEK, familie 2+maks 5: 450 SEK
  • Tidsforbruk: ca 3 timer.
  • www.tekniskamuseet.se




Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.