KRAFT

Nordisk og fransk kraftmarked kobles sammen

MARKEDSKOBLING: Kraften har i perioder flytt i feil retning på NorNed-kabelen fordi markedene ikke er koblet sammen. Det blir det snart slutt på.
MARKEDSKOBLING: Kraften har i perioder flytt i feil retning på NorNed-kabelen fordi markedene ikke er koblet sammen. Det blir det snart slutt på. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind Lie
11. nov. 2010 - 15:22

Tirsdag denne uken ble det nordiske og tyske kraftmarkedet koblet sammen med markedene i Belgia, Nederland, Luxembourg og Frankrike.

Markedskoblingen betyr ikke at det blir felles spotpris for hele området. Det vil fremdeles være prisforskjeller mellom landene på grunn av begrenset overføringskapasitet, slik det er i dag mellom de nordiske landene og mellom ulike regioner i Norge.

Les også: – Ørskog-Fardal første skritt

Feil vei

Det nye med markedskoblingen er at den sørger for at kraftflyten mellom landene ikke går feil vei. Fram til nå har det hendt at det er blitt overført kraft fra et område med høye priser til et område med lave priser, stikk i strid med hva som er økonomisk rasjonelt.

Årsaken til at dette har skjedd, er at retningen for strømflyten fastsettes før spotprisen i de ulike markedene er regnet ut. Spotprisen publiseres rundt klokka 13 hver dag, og gir en pris for hver enkelt time i hvert enkelt prisområde det påfølgende døgnet.

Fra og med tirsdag denne uken blir prisutregningen og flytretningen på de internasjonale kraftlinjene fastsatt i én og samme operasjon. Da vil man unngå at kraften flyter i feil retning.

Det nordiske markedet, som nå også omfatter Estland, har allerede i et år vært koblet sammen på denne måten med det tyske markedet, men nå utvides altså den felles prisberegningen til Benelux-landene og Frankrike.

Les også:

Utjevne priser

Markedskoblingen er utviklet i samarbeid med de ulike landenes kraftbørser og systemoperatører, og målet er at prisene i de ulike regionene skal utvjevnes og at infrastrukturen skal utnyttes så effektivt som mulig.

Det blir også enklere for aktørene på engrosmarkedet for kraft å finne motparter i andre land, siden de ikke trenger å reservere overføringskapasitet.

Fremdeles gjenstår en viktig brikke for å koble det norske markedet fullstendig med Europa. Kraftflyten på NorNed omfattes ikke av markedskoblingen, og fastsettes fremdeles via såkalt eksplisitt auksjon hvor aktørene må reservere overføringskapasitet før spotprisen er kjent.

I 2008 gikk flyten på NorNed i feil retning i om lag 8 prosent av tiden som følge av dette, ifølge Statnett.

Les også: Supernett i Nordsjøen

NorNed i januar

Men planen er at også NorNed-kabelen skal bli en del av markedskoblingen.

– Målet er at det skal skje i løpet av januar. Vi har ikke satt noen dato ennå, det vil bli kommunisert til markedet i løpet av desember, sier handelsdirektør Hans Randen i den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot til Teknisk Ukeblad.

Les også: Vil granske Nord Pool Spot

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det nye markedsområdet er det største av sitt slag i verden. Det er på 1 816 TWh, som tilsvarer 60 prosent av kraftforbruket i Europa.

Randen sier sammenkoblingen har gått knirkefritt.

– For oss har det vært en vellykket markedskobling, alt har gått som planlagt. Dette er et viktig steg i retning av et felles europeisk kraftmarked, sier Randen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.