IT

Nordmenn bygger Europas første nøytrale mobilnett

Skal tilby dekning der andre sliter.

Klar med småceller: Fra venstre holder teknologidirektør Geir Ove Jensen i Cloudberry bedriftsmodellen av en Cisco småcelle som både leverer wifi og LTE. Adm.dir. Tom Guldberg holder fram en billig og knøttliten LTE-småcelle som vil løse dekningsproblemet hjemme hos folk. Salgsdirektør Roy Nyheim skal nå ut å tilby dekning der folk sliter. ⇥foto: Odd R. Valmot
Klar med småceller: Fra venstre holder teknologidirektør Geir Ove Jensen i Cloudberry bedriftsmodellen av en Cisco småcelle som både leverer wifi og LTE. Adm.dir. Tom Guldberg holder fram en billig og knøttliten LTE-småcelle som vil løse dekningsproblemet hjemme hos folk. Salgsdirektør Roy Nyheim skal nå ut å tilby dekning der folk sliter. ⇥foto: Odd R. Valmot Bilde: ORV
19. aug. 2014 - 07:00

Få i Norge, og for den saks skyld i Europa, har vært mer opptatt av ørsmå basestasjoner, såkalte småceller, enn Tom Guldberg.

I forrige uke ble det klart at det var selskapet han var med å starte og leder, Cloudberry, som kjøpte frekvenstillatelsen på 2x10 MHz i 2,6 GHz-­båndet fra Nextnet.

Les også: Telenor skal kvitte seg med 3G

Operatørnøytralt

Med egne frekvenser står Cloudberry helt fritt. De kan bygge ut hvor de vil og tilby tjenester til de som sliter med dekningen.

De vil samarbeide med bedrifter og andre som sliter med innendørs mobildekning og tilby den til mobiloperatører som Telenor, Netcom og andre.

Det mener de er et interessant tilbud til både mobiloperatørene og alle kundene deres. Med en operatørnøytral småcelle, som alle deler på, i stedet for at hver operatør skal bygge ut sine egne, vil det bli billigere for alle.

– Mellom 70 og 80 prosent av alle telefon­samtalene skjer fra jobben eller hjemmet. Uanset­t hvilke frekvenser vi bygger ut i de tradisjonelle mobilnettene, vil vi ikke løse dekningsproblemene innendørs. Tale er svært viktig for mobiloperatørene. Folk må kunne snakke inne også. Når vi bygger ut, kan vi både løse dekningsproblemene innendørs, som svært mange sliter med, og frigjøre kapasitet på makrocellene til teleselskapene, sier Guldberg.

Han mener avtalen de vil tilby mobiloperatørene vil være svært lønnsom for dem. Cloudberry skal ta fastpris per celle uansett trafikkvolum. Jo mer trafikk teleoperatørene flytter over, jo mer tjener de.

– Med 2x10 MHz i dette båndet kan vi produsere enormt mye trafikk. Hver celle vil ha kort rekkevidde, og det er billig å plassere ut mange. ,Vi kan gjenbruke frekvensene med kort avstand, noe som er umulig med makroceller. Med den infrastrukturen vi har bygget, kan vi betjene 1,5 millioner kunder, sier Guldberg.

Les også: Telenor og Post- og teletilsynet krangler om regningen for nye «superabonnement»

Internasjonale ambisjoner

Cloudberry ser på småceller som en ny bølge innen mobiltelefoni og har inngått en global avtale med Cisco.

– Cisco har kommet svært langt på teknologisiden, og vi skal være en spydspiss og et utstillingsvindu for dem. Vi er i gang i fire land og skal etablere oss i mange flere. Det har skjedd en revolusjon på utstyrssiden. Småceller og programvareplattformen rundt dem kan sniffe seg frem til radiomiljøet de skal fungere i og organisere seg selv slik at de fungerer best mulig. I dag er det snakk om å koble til strøm og internettforbindelse og vente et par minutter, så er dekningen på plass, sier Guldberg.

Cloudberry vil ikke fokusere på annet enn LTE (4G) og først og fremst tale. De fleste er godt dekket med data over wifi.

Utfordringen er at tale krever VoLTE (Voice over LTE), og den standarden er ikke klar ennå i de norske mobilnettverkene.

Les også: Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Telenor tester

– Vi følger med på Cloudberry og andre aktører i markedet. Vi kjenner dem godt, og det de gjør er interessant. Nå tester vi dem ut i Telenor Serbia og vil evaluere den piloten, sier teknologidirektør i Telenor Norge, Frode Støldal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han peker på at Telenor trenger både langsiktighet og forutsigbarhet, og det må være enkelt å integrere en slik samarbeidsløsning i verdikjeden deres.

– Cloudberry er ikke alene om å ha stor tro på småceller for å løse dekningsproblemer. Det har vi også. Drift av mobilnett er vår kjernekompetanse, og hvordan små og store celler skal samarbeide, vil bli svært viktig i årene fremover, sier Støldal.

Les også: – Bruker mobiljammer for å få fred på toget

Avventer

– Vi får se hva Cloudberry kommer med. Skal dette bli bra både for oss og kundene, krever småceller en svært tett integrasjon i nettverket vårt. Både vi og andre jobber med småceller, og det mest naturlige er å bygge selv, sier teknisk direktør i Netcom, Jon Christian Hillestad.

Les også:

Satellitt-bibliotek skal snart gi hele Midtøsten Wikipedia

Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G

Han reiser med 12 sim-kort i lomma  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.