KARRIERE

Nordmenn er reddest i Norden for å mislykkes som gründere

Flere i Afrika enn i Europa ønsker å starte for seg selv.

Innen 2015 vil det være 660 millioner unge mennesker på jakt etter jobb. Derfor er satsing på innovasjon vesentlig for fremtidig arbeidsliv.
Innen 2015 vil det være 660 millioner unge mennesker på jakt etter jobb. Derfor er satsing på innovasjon vesentlig for fremtidig arbeidsliv. Bilde: Colourbox
11. juni 2014 - 16:11
Vis mer

En internasjonal innovasjonsrapport viser at bare 17,3 prosent av unge europeere kan og har det som trengs for å satse på en gründerkarriere.

Bare i Asia og Sør-Asia er entreprenørskapsånden mindre enn i Europa. Der er det bare 16,8 prosent unge mennesker mellom 18 og 35 år som ser for seg en gründerkarriere.

Å starte for seg selv er derimot en mer attraktiv karrierevei blant 60 prosent unge mennesker i Afrika sør for Sahara, 40 prosent i Sør-Amerika og Karibien, 30 prosent i Midt-Østen og Nord Afrika.

Samtidig svarte 40 prosent av europeere at de har nok kunnskap og ferdigheter for å starte for seg selv.

Av de nordiske land er Norge det landet der unge mennesker vet og kan minst om å starte for seg selv. Andelen ligger på 24,1 prosent. Finland har høyest andel - 28, 1 prosent.

Les også: Dette er nøkkelen for å lykkes med innovasjon

73 millioner uten jobb

Rapporten er et samarbeid mellom Youth Business International og GEM – Global Entrepreneurship Monitor, med caser fra Accenture. I den nevnes at det er estimert 73 millioner unge arbeidsledige i verden.

– Sjansen for unge mennesker å bli arbeidsledige er tre ganger så stor enn hvis man er voksen. Endringer i demografisk profil i mange land fører også til økning i antall unge mennesker i befolkningen. Innen 2015 vil det være 660 millioner unge mennesker på jakt etter jobb, ifølge rapporten «Generation Entrepreneur?»

Ifølge rapporten at flere unge satser på å bli grundere betyr nye arbeidsplasser og nye muligheter.

– Unge mennesker skaper miljøer, fanger trender og økonomiske muligheter bedre, er aktive i områder som har høy potensiale for vekst og er generelt bedre arbeidstakere hvis de har erfaring med og forstår seg på innovasjon.

Les også: Slik får du raskere svar på epost

Barrierer

Redselen for å mislykkes er den største årsaken til for at skandinaver og europeere mellom 18-35 år i EU ikke blir gründere.

Hele 41, 9 prosent av europeere og 43,3 prosent av nordmenn mener det mot 24 prosent i Afrika sør for Sahara og 27,7 prosent i Sør-Amerika.

I Norge svarte 43,3 prosent at de er redd for å feile når de skal bli grundere, mens i Sverige er unge mennesker minst redde for det av de skandinaviske landene - tallet ligger på 35, 6 prosent.

Samtidig 61,2 prosent av unge i Europa mener at det er en god karrierevei å starte for seg selv. Omtrent det samme tallet gjelder også for de skandinaviske landene.

Andrew Devenport, leder i Youth Business International sier at rapporten viser at unge mennesker verden over har et ønske om å bli entreprenører, men mangler ressurser for å bli det.

– Det er bekymringsfullt at så mange unge mennesker ser muligheter i å starte for seg selv, mens de fleste i Europa ikke gjør det, sier Devenport.

Les også: Fem tips til deg som vil bli sjef

Slipp inn samfunnsvitere

Innovasjonsrådgiver i Innoco Chris Klemmetvold finner det problematisk at innovasjonsutdanning i Norge er for det meste åpent for teknologer eller økonomer.

– Hvorfor ikke slippe inn samfunnsvitere og andre? Det er ikke produkter, men tjenester vi skal leve av i Norge, og da må utdanningene våre reflektere det, sier Klemmetvold.

Han legger til at det er satsing på det i skolen, for eksempel gjennom organisasjonen Ungt Entreprenørskap som har mål om å øke interessen blant unge (15-18 år) for å etablere egne bedrifter.

– Vi har jo en viss satsing på entreprenørskap i skolen, men Ungt Entreprenørskap er mer opptatt av messer og utdeling av priser enn at virksomhetene som startes skal tjene penger og leve videre, sier Klemmetvold.

Han sier at ungdomsbedrifter med potensial tvinges til å legge ned eller selge fordi det står i pensum.

Les også: Fikk E i programmering. Nå lager hun IT-løsninger for byggebransjen

Avvikles etter 12 måneder

Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge sier at Ungdomsbedrift er en egen foretaksform i Brønnøysundregistrene.

Det er en forutsetning i lovverket at Ungdomsbedrift avvikles etter maksimalt 12 måneder.

– Intensjonen med Ungdomsbedrift er ikke å skape levekraftige bedrifter. Målsettingen er læring. Messer er viktige læringsarenaer der elevene får vise frem bedriftene sine og det de har skapt for næringsliv og publikum, sier Slungård.

Ifølge henne er faget en del av utdanningssystemet, og det er ikke i UEs formål eller mandag å følge opp virksomhetene utenfor skolen.

UEs tidligere undersøkelser viser at de elevene som har drevet med Ungdomsbedrift har 50 prosent høyere etableringsrate enn de øvrige i samme aldersgruppe, 24-25.

Slungård sier at Norge trenger flere unge som ser muligheter og gjør noe med det.

– UE jobber for at alle elever og studenter skal få tilbud om entreprenørskap som del av sin utdanning, sier Slungård.

Les også: Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Den yngste milliardæren

Eivind Fjeldstad, ekspert på forretningsmuligheter i Afrika er ikke overrasket over at så mange som 60 prosent fra Afrika sør for Sahara oppgir at de er positive til å starte sin egen virksomhet.

– Få andre steder har jeg kjent energien og entreprenørånden så sterkt som i afrikanske land. Det afrikanske kontinent er verdens yngste kontinent og i 2050 vil 25 prosent av verdens befolkning i arbeidsproduktiv alder være fra Afrika, sier Fjeldstad, daglig leder i Norwegian-African Business Association (NABA).

Han sier at i løpet av de neste ti årene må det skapes 120 millioner nye jobber i afrikanske land.

Ifølge Fjeldstad vil ikke det skje uten entreprenørskap og gode forbilder å se opp til, som for eksempel kontinentets yngste milliardær Ashish Thakker.

– Han startet med å selge datamaskiner til sine medelevene i Uganda da han var 15 år gammel. Sytten år senere har han bygd opp et selskap som strekker seg over en tredjedel av kontinentet. Som en del av sitt samfunnsansvar ønsker Ashish sitt selskap, Mara Group, å være en aktiv mentor for unge afrikanere som ønsker å skape sin egen jobb, sier Fjeldstad.

Les også: Toppstudentene går fra finans til teknologi

Tilgang på kapital

Fjeldstad påpeker at tilgang på kapital er den største utfordringen for unge entreprenører.

– Men som Felix Bikpo, direktør i African Guarantee Fund (AGF) sa i Kigali: ”Afrika trenger unge, modige entreprenører som Thakkar – og bankene vil gi finansiering til de som kommer med en interessant ide og som har mulighetene til å gjennomføre.”

At afrikanske finansinstitusjoner tror på entreprenørene vil være kritisk for å løse jobbutfordringen afrikanske land står overfor, mener Fjeldstad.

Les også:

– Folk med annerledes bakgrunn vil gi nye markedsmuligheter

Rekordmange ingeniører starter teknologi-bedrifter i Trondheim

Pitch en idé i heisen, vinn tur til startup-mekka  

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.