IT

Nordmenn gjør trygghetsalarmen tryggere

 

Liten sak: Safemate er ikke store saken, og er lett å ha med seg rundt. FOTO: Stein J. Olsen
Liten sak: Safemate er ikke store saken, og er lett å ha med seg rundt. FOTO: Stein J. Olsen
27. jan. 2013 - 15:26
Vis mer

Trygghetsalarm er ingen ny idé. I mer enn  to tiår har vi utstyrt eldre og andre med pleie­behov med slike. De ringer opp trygghets­sentralen når du trykker på knappen – så sant du er hjemme.

Det vil norske Moreto EDB gjøre noe med. De har bygget en liten dings de har døpt Safemate som folk kan ha med seg over alt, enten de er på soverommet eller i parken.

Safemate bruker mobilnettet i stedet for fastnettet, og bringer med seg en masse ny funksjonalitet som ikke den gamle trygghetsalarmen kan konkurrere med. Nå kan brukerne bevege seg mye friere og likevel være koblet til.

Les også: Åpner for å passe på demente med GPS

Enkel i bruk

– Vi har konsentrert oss om at Safemate skal være enkel i bruk og ekstremt sikker. Med ett trykk på alarmknappen åpnes en høyttalende mobilforbindelse til den første av opptil fem definerte kontakter. Den første av dem som tar telefonen kan snakke med brukeren. Samtidig sendes brukerens posisjon til alle kontaktene via gprs eller sms slik at kontaktene kan se hvor vedkommende er. Safemate har utviklet et webgrensesnitt som fungerer i alle slags nettlesere på pc, nettbrett eller mobil. Posisjonen vises i et Google Maps-vindu, sier sjefen for Moreto EDB AS, John Gunnar Haugenes.

Når brukeren trykker på alarm­knappen, vil hjelperne både kunne se bevegelsene før alarmen går og hvor vedkommende er i sanntid. Er brukeren innendørs uten gps-dekning, brukes triangulering i mobilnettet til få finne posisjonen.

I webportalen kan hjelperne administrere bruken og sette opp hvem som skal motta alarmer. Her kan man også set­te opp et såkalt geofence. Det er en geografisk inndeling av bevegelsesområdet som automatisk utløser alarm når brukeren beveger seg inn i eller ut av området.

Les også: På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Helnorsk

Enheten er støtsikker og har svært god batteri­levetid.

– Det høyeste batteriforbruket er i en alarmsituasjon når gps-en står på hele tiden og den brukes til å snakke i, men selv da har den 24 timer­ batterilevetid, sier Haugenes.

Selv om en del av komponentene i produktet kjøpes fra Kina, er Safemate utviklet og produsert i Norge.

– Vi produserer Safemate på Hapro på Hadeland, og vi er svært godt fornøyd med kvaliteten de leverer. Produksjonen er så rasjonell at det ikke er mye grunn til å gå til Kina. Det er lite å spare på produksjonen der borte, mens for­delene ved å produsere i Norge er ganske store, forteller Haugenes.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Stor interesse

En Safemate fungerer ikke alene.

En Safemate fungerer ikke alene. Adm. direktør John Gunnar­ Haugenes i Moreto­ EDB, som produserer Safemate, har stor tro på at produktet vil slå an både i Norge og på eksportmarkedet. FOTO: Moreto EDB

I tillegg til å kjøpe inn enheten, må brukeren ha et abonnement på samme måte som enhver mobiltelefon. De som vil være knyttet opp mot den døgnbemannede hjelpetjenesten Hjelp24 kan velge ulike tilleggsabonnementer.

– Det er egentlig rart at ingen har tenkt på dette for lenge siden. Det finnes mange som gjør en del av det vi driver med, men så langt ser det ikke ut til at vi har noen direkte konkurrenter. Derfor har vi også fått et veldig stort antall henvendelser, til og med fra India har vi fått mange forespørsler. Planen vår er selvfølgelig å vokse, men vi vil konsentrere oss om det nordiske markedet først. Resten av verden vil vi dekke via agenter, sier Haugenes.

Det er ikke bare eldre og barn de ser på som mulige brukere. Haugenes tror også ungdom på byen og voksne alene på tur i skog og mark kan være et marked.

Les også: Dette er den nye norske superradaren

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.