KLIMA

– Nordmenn minst sårbare for klimaendringer

VARMERE: Det er ikke mildere vintre, men lengre og varmere somre og dermed bedre vilkår for landbruket, som gjør at Norge er lite sårbare for klimaendringer, ifølge ny rapport.
VARMERE: Det er ikke mildere vintre, men lengre og varmere somre og dermed bedre vilkår for landbruket, som gjør at Norge er lite sårbare for klimaendringer, ifølge ny rapport. Bilde: Scanpix
21. okt. 2010 - 11:26

Også de andre skandinaviske landene kommer godt ut i rangeringen. En av grunnene er at varmere vær kan være gunstig for jordbruket i nordlige strøk, i alle fall så lenge oppvarmingen ikke blir for sterk.

Situasjonen er ganske annerledes i flere utviklingsland i Asia og Afrika, som både kan vente seg mer tørke og sult de neste tiårene.

Rapporten bekrefter dermed at det først og fremst er fattige mennesker i sør som vil merke konsekvensene av klimagassene som rike land har sluppet ut i hundrevis av år.

Naturkatastrofer

Både Bangladesh, India, Madagaskar, og flere andre utviklingsland regnes som «ekstremt sårbare» i rangeringen til Maplecroft, et britisk selskap som jobber med risikovurdering.

Sør-Asia er spesielt utsatt på grunn av værforandringer som kan føre til naturkatastrofer, slik som flommen i Pakistan i sommer.

– Selv svært små endringer i temperaturen kan få store konsekvenser for miljøet, sier analytiker Anna Moss i Maplecroft.

Bangladesh kommer dårligst ut fordi landet har størst risiko både for tørke og sult. I tillegg sliter bangladesherne med utbredt fattigdom og stor avhengighet av jordbruk, som er den økonomiske sektoren som antas å bli mest påvirket av klimaendringene.

På toppen av dette regnes bangladeshiske myndigheter som særdeles lite skikket til å håndtere konsekvensene av den globale oppvarmingen.

Høye utslipp

Blant de mest sårbare landene er det bare India som selv har store utslipp av klimagasser. Høy økonomisk vekst har gjort landet til en «utslippsversting», og ifølge Maplecroft kan inderne vente seg alvorlige konsekvenser av miljøproblemet som de nå selv er med på å skape.

En av årsakene er høy befolkningstetthet, som igjen fører til stort press på naturressursene. I tillegg kommer fattigdom og en høy andel av befolkningen som er avhengig av lokalt jordbruk.

Verdens to største utslippsnasjoner, USA og Kina, kommer på henholdsvis 129. og 49. plass på listen over landene som er mest sårbare for klimaendringer.

Nederland ligger derimot på bunnen sammen med Norge og de andre nordiske landene. Samtidig som Nederland i utgangspunktet er svært utsatt for økende havnivå, har myndighetene i landet jobbet hardt for å begrense konsekvensene av at vannet stiger. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.