INDUSTRI

– Norge eksporterer 3 TWh vannkraft. Men vi eksporterer 30 TWh bundet i industriprodukter

Hallelujastemning på eksportkonferanse.

En nær stappfull sal hørte med begeistring på både professor Arne Jon Isachsen og de andre innleggene fra talerstolen.
En nær stappfull sal hørte med begeistring på både professor Arne Jon Isachsen og de andre innleggene fra talerstolen. Bilde: Tore Stensvold
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. apr. 2014 - 13:58
Vis mer

Det vare rene hallelujastemning og ingen synlige skår i gleden da Eksportkreditt Norge AS, GIEK Garantiinstituttet for Eksportkreditt og GIEK Kredittforsikring samlet 400 representanter fra eksport-Norge til konferanse og fingermat i Gamle Logen.

Under temaet «Eksportvekst med bærekraft» fikk flere sentrale aktører belyst hvordan norsk teknologi og produkter kan bidra til mer bærekraftig utvikling utenfor Norge.

Miljøkrav gir boost

Flere påpekte at strenge krav fra norske myndigheter har gitt midlertidig hodepine, men langsiktig glede på eksportmarkedet. Ett av kravene som har gjort vei i vellinga, var krav til reduserte utslipp av nitrogenoksider.

Kravet ble etterfulgt av tyngende NOx-avgift. Det geniale var å pløye avgiften inn i et fond som finansierer teknologi som fjerner NOx.

– NOx-fondet har bidratt til å utvikle teknologi som vi har stor nytte av internasjonalt, sa styreleder Kjersti Kleven i Maritim bransjeforening i norsk Industri.

Les også: Slik kuttet Elkem utslipp tilsvarende 150.000 dieselbiler på rekordtid

Logikk vs politikk

Kleven påpekte at klimapolitikk og klimalogikk ikke må dra i hver sin retning. Hun dro fram poenget at CO2-priser og krav ikke må slå ugunstig ut for norsk eksport.

Det beste klimatiltaket er at energiintensiv industri bevares i Norge der vannkraften er energikilde.

– Norge eksporterer 3 TWh i ren vannkraftprodusert strøm. Men vi eksporterer 30 TWh i vannkraft bundet i industriprodukter, sa Kleven til stor begeistring.

Næringsminister Monica Mæland inviterte de 12 nominerte til Eksportprisen til sitt kontor.
Næringsminister Monica Mæland inviterte de 12 nominerte til Eksportprisen til sitt kontor.

Invitasjon

Begeistring høstet også næringsminister Monica Mæland.

Ikke fordi hun sa at skattepolitikken, skattefunn, brukerstyrt innovasjonsarena og miljøteknologiordningene skal bidra til eksportsuksess, men fordi hun sendte ut en invitasjon.

– Jeg inviterer alle de 12 kandidatene til Eksportprisen til mitt kontor for å gi råd og oppskrift og ikke minst fortelle om vansker de har hatt på veien. Dette kan bidra til å hjelpe bedriftene videre og at enda flere skal lykkes, sa Mæland.

Les også: Japan har en av verdens største flåter. Nå ser de til Norge for maritim teknologi

Vannsparende kloakk

Eksportprisen til vakuumtoalettprodusenten Jets fra Hareid på Sunnmøre, er betegnende for hovedtrendene i norsk eksportsuksess: Det springer ut fra den maritime klyngen, og det er miljøutfordringer både til sjøs og på land som gir bedriften eksportsuksess.

Vakuumtoalettene bruker lite vann og energi.

Selskapet har 60 prosent av markedet på skip, og har lyktes med eksportinnovasjon det vil si å overføre produktet til nye markeder på land, spesielt i land med lite og dyrt vann.

HKH Kronprins Haakon Magnus overrekker Eksportprisen 2014 til Jets Vacuum og adm. dir. Jan Tore Leikanger.
HKH Kronprins Haakon Magnus overrekker Eksportprisen 2014 til Jets Vacuum og adm. dir. Jan Tore Leikanger.

Enklere søknadsprosess

Av de 45 milliarder kroner Eksportkreditt Norge nå har i sin portefølje, står offshore og maritim industri for 44 milliarder.

Bare en milliard kroner går til annen industri, for det meste til fornybarsektoren. I antall kredittsøknader, står imidlertid fornybar industri for 40 prosent.

– Kjennetegnet er at de stort sett søker om små beløp. Det minste vi har sett er 10 millioner kroner, sier administrerende direktør Jarle Roth i Eksportkreditt Norge til Teknisk Ukeblad.

Eksportkreditt Norge tilpasser derfor skjemaer og sine prosesser internt for at det skal bli lettere for mindre aktører å søke.

– Det skal ikke stå på oss. Vi står skulder ved skulder og kan være parat med kreditt i det øyeblikk det er behov for det, sier Roth.

Les også: Her har maritim næring mer enn triplet omsetningen på 10 år

Megatrend

Skal vi tro Alf Bjørseth, seriegründer og fornybarforkjemper «par excellence», vil Eksportkreditt Norge få mer å gjøre.

– Fornybar energi er en megatrend. Det vil vokse fordi det prismessig kan konkurrere med fossil energi. Vi har ikke behov for subsidier, sier Bjørseth med stor tyngde, men uten patos.

Han viste til sitt selskap Scatec som leverer solenergianlegg til Sør-Afrika. Kontrakten ble vunnet på kommersielle vilkår.

Han mente at solcelleindustrien for ti år siden var en typisk tenåring: Usikker og ikke i stand til å betale for seg hjemme. Nå er den voksen og tjener penger selv.

Det han ikke poengterte, var at den også har flyttet ut – i hvert fall store deler av den, blant dem hans nå voksne "baby", REC.

Ny adresse: Singapore.

Les også:

Miljøbedrifter er minst like produktive som andre bedrifter

Statoil har pengene. De trenger bare nye selskaper å investere i

Nå skal norsk innovasjon standardiseres  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.