KARRIERE

Norge er ett av verdens beste land å jobbe i

Ny rapport fra World Economic Forum.

Norge er verdens sjuende beste land å jobbe i, ifølge World Economic Forum.
Norge er verdens sjuende beste land å jobbe i, ifølge World Economic Forum. Bilde: Colourbox.com
1. nov. 2013 - 10:33
Vis mer

Forskere i World Economic Forum har for første gang gjort en analyse av menneskelig kapital og hvordan denne forvaltes.

Det resulterte i Human Capital Report, hvor Norge havner på en syvendeplass.

Sveits, Finland og Singapore ligger på første-, andre- og tredjeplass.

Målet med rapporten er å danne et helhetlig og langsiktig bilde av hvordan land håndterer menneskelige ressurser i dag, og hvor godt de er rustet til det fremtidige arbeidslivet og økonomiske utfordringer.

Les også: Dette er de beste teknologiselskapene å jobbe i

Utdanning trekker ned

Landene ble først vurdert og rangert ut i fra fire underkategorier – helse, sysselsetting og menneskelig kapital, utdanning og faktorer som muliggjør det gode arbeidslivet.

Norges syvendeplass kommer som følge av en samlet vurderingen av de fire underkategoriene eller områdene som er forbundet med forvaltning av menneskelige ressurser.

Norge gjør det best i underkategorien sysselsetting og menneskelig kapital, med en femteplass.

Det som trekker Norge mest ned er utdanning. Landet er på 15.-plass når det gjelder indikatorer som handler om kvalitative og kvantitative aspekter ved utdanning og tilgang til utdanning gjennom hele livsløpet.

Finland er best i verden når det gjelder utdanning, mens Canada tar andreplassen. Singapore er på tredjeplass. Tyskland er helt nede på 19.-plass.

– Målet med undersøkelsen er å hjelpe nasjoner med å se hvor de henger etter sammenlignet med andre land, hvilke områder de må jobbe mer med og å understreke deres styrker, sier Saadia Zahidi, leder av prosjektet Human Capital.

Les også: Har ikke lærere til å tilby teknologi som valgfag

Muligheter for arbeidslivet

Det fjerde området som er med i landanalysen er faktorer som muliggjør det gode arbeidslivet.

Det kan for eksempel være juridiske retningslinjer, bruk av mobil og internett, transport og annen infrastruktur, samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringslivet, sikkerhet og rettigheter.

Norge er på åttendeplass i denne kategorien, mens Finland igjen tar førsteplassen, Sveits er på andreplass og Tyskland nummer tre.

– Vi ønsket å finne og vise frem land som var gode rollemodeller, land som investerer i helse, utdanning og talenter og skaper et produktivt miljø og økonomi. Det finnes ingen standardiserte internasjonale datasett for å måle ferdigheter, kunnskap, talent og erfaring på en gang. Vi har inkludert målinger av hvor mange som deltar i arbeidslivet, hvor høy arbeidsledigheten er, hvor attraktive landene er for talenter og hva som gjøres for å beholde talentene, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Sverige er best på helse

Når helseinvesteringer og befolkningens helse er tatt med i betraktningen, gjør USA det dårlig.

Verdens største økonomi er på fjerdeplass når det gjelder arbeidsstyrke og menneskelig kapital, men helt nede på 43.-plass på helse. Etter den samlede vurderingen er landet på 16.-plass.

Norge kan derimot skryte av nesten like god helse som arbeidsliv. Vi er på sjetteplass, med Sveits på topp, Sverige på andre- og Singapore på tredjeplass.

Les også: Utdanner seg i Norge, tar jobb et annet sted

Russland på 59 plass

En skulle tro at rike land klarer seg bedre, bruker mer penger på sine ansatte og får høye plasseringer i rapporten, men det finnes ingen sammenheng her.

– Land som investerer i menneskelig kapital er i stand til å bli mer velstående, og det skaper en positiv effekt. Men ikke alle land med gode økonomiske ressurser investerer i sine arbeidstakere på samme måte. For eksempel har land som Russland og Kuwait høye inntekter, men har ikke gjort like gode investeringer i menneskelige ressurser som andre, sier Zahidi til Wall Street Journal.

Russland og Kuwait er på henholdsvis 51.- og 59.-plass i den samlede vurderingen.

Les også: Norsk næringsliv er forskningssinker

Mer aksept for å velge annerledes

Daglig leder i Global Forums, Bjørn Christian Nørbech, jobber med og kjenner til mange som har flyttet til Norge fra andre land for å jobbe.

– Norge og norsk arbeidsliv er attraktivt for de som kjenner til landet og har det på radaren sin. Men mange jeg kjenner har flyttet hit mest på grunn av kjærligheten, og ikke nødvendigvis fordi de planla det av rasjonelle faktorer. Men når de likevel begynner å bo her opplever mange at det er lettere å kombinere karriere og familielivet her, sier Nørbech.

Ifølge Nørbech er det lov å prioritere annerledes her enn i mange andre land.

– Det er mer aksept for at begge i forholdet kan ta seg tid til barn og familie. Men igjen kan Norge være lite attraktivt for de som ikke har familie og er mer karrieresultne.

Les også: – Norske ledere er altfor myke

Må tenke mer globalt

Når det gjelder utfordringer ved norsk arbeidsliv, mener Nørbech at vi må begynne å tenke mer globalt.

– Norge kan bli sin globale rolle bevisst. Det er klart at vi har en utfordring når vi bare tenker på oss selv i et lokalt eller nasjonalt, og ikke i et globalt perspektiv. Med tanke på at norsk økonomi og arbeidsliv preges i stor grad av en global økonomi, kan det være en fordel å kunne ulike språk og kulturforståelse.

Nørbech påpeker at Universums kåringer av verdens og landenes beste arbeidsplasser er et eksempel på manglende global tankegang i Norge.

– Det er aldri noen norske selskaper som er med på listene over de internasjonale arbeidsgiverne. Norske selskaper er knapt kjent i utlandet. Det er en grunn til det, og det er noe man kan jobbe med.

Les også:

Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Her trengs det flere enn i oljebransjen

Bilmekaniker? - Velkommen til oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.