FME

Norge får åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi

Både Sintef, Ife og NTNU blant de utvalgte.

Energiminister Tord Lien kunngjorde i dag hvilke åtte forskningssentre som får FME-status. (Foto: Forskningsrådet)
Energiminister Tord Lien kunngjorde i dag hvilke åtte forskningssentre som får FME-status. (Foto: Forskningsrådet) Bilde: Foto: Forskningsrådet
Øyvind LieØyvind LieJournalist
26. mai 2016 - 09:51

Forskningsrådet har tildelt åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). De nye sentrene er sikret en årlig bevilgning på 15-25 millioner kroner i opptil åtte år.

Tildelingene blir kunngjort av olje- og energiminister Tord Lien på Forskningsrådets energikonferanse torsdag. Oppstart for sentrene blir i 2017.

160 millioner

De åtte nye forskningssentrene skal bidra til å redusere klimagassutslippene nasjonalt og internasjonalt, bruke energi mer effektivt og øke produksjonen av fornybar energi.

En viktig oppgave er å vise frem resultatene av forskningen og bidra til en kunnskapsbasert debatt om miljøvennlig energi, opplyser Forskningsrådet.

Totalt er det bevilget ca. 160 millioner kroner i året til de åtte forskningssentrene, til sammen 1,3 milliarder kroner.

Les også: Hyperloop skal bestå av et nytt supermateriale som er ti ganger sterkere enn stål

Ife dobler

Institutt for energiteknikk (Ife) er en av tildelingens vinnere. De både beholder FME-status på solkraft og får i tillegg FME-status for forskning på fornybar transport.

– Dette er fantastisk. Det sikrer investeringer i mange år framover, sier Ifes kommunikasjonsdirektør Viktor A. Wikstrøm til Teknisk Ukeblad.

Ife har i det siste måttet bruke store ressurser på å rydde opp gammelt atomavfall. Nå får de langt bedre rammer for mer fremtidsrettet aktivitet.

– Dette var kjempeviktig. Vi har brukt mye ressurser på ikke altfor konstruktive ting i forbindelse med opprydding av gammel historie. Dette her er fremtiden. Å få et slikt løft, betyr mye for instituttet. Noe av det positive med FMEene er samarbeidspartnerne man får i industrien. Dette åpner muligheter for norsk næringsutvikling, sier Wikstrøm.

Blant selskapene det skal samarbeides med er Elkem, Nel og ABB. Han ser også fram til samarbeidet med både Sintef, UiO, NTNU, FFi, tyske Fraunhofer og finske VVT. Til og med miljøstiftelsen Bellona, som har vært så kritisk til Ifes atomforskning, skal være med på denne satsingen.

Wikstrøm sier tildelingen gjør at instituttet nå vil ansette flere, uten at han nå kan si hvor mange.

Må levere bra

Kravet til de åtte sentrene er at de skal være satt sammen av sterke forskningsmiljøer og et stort antall brukerpartnere fra næringslivet og offentlig forvaltning.

– FME-ordningen skal styrke og videreutvikle samarbeidet mellom fremragende forskningsmiljøer, næringsliv og forvaltning innenfor miljøvennlig energi. De gode økonomiske betingelsene og varigheten til hvert enkelt senter gir økte muligheter til å få fram svært viktige resultater innenfor energi- og klimaområdet som også kan utnyttes til verdiskapning i næringslivet. I tillegg må sentrene levere vitenskapelige resultater på internasjonalt høyt nivå, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet i en pressemelding.

Sentrene er ifølge Forskningsrådet valgt ut på bakgrunn av vitenskapelig kvalitet, potensial for innovasjon og verdiskaping og i hvilken grad de oppfyller myndighetenes mål knyttet til energi og klimagassutslipp.

Les også: Tesla-gründer mener hydrogen er en svindel

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Åtte år

Sentrene er i første omgang etablert for fem år. Så vil en evaluering avgjøre om senteret videreføres i ytterligere tre år.

De åtte første FME-ene ble etablert i 2009 og er nå inne i sitt siste driftsår. Ytterligere tre samfunnsvitenskapelige FME-er ble etablert i 2011 og avsluttes i 2018.

I alt 13 norske forskningsmiljøer har i denne søknadsrunden konkurrert om å få status som FME i ordningen, som administreres av Norges forskningsråd.

Energiminister Tord Lien (Frp) mener tildelingene er svært viktige.

– Som jeg redegjort for i energimeldingen, har vi et veldig godt utgangspunkt både for å møte endringer og for å bidra til nødvendige endringer i det nasjonale og de globale energisystemene. Men dette kommer ikke av seg selv. Forskning og utvikling har vært en helt sentral del av suksessen vi har hatt. Mye tyder på at dette kommer til å bli viktig også i videreutviklingen av energisystemet vårt, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

Les også: I 12 år har Helge jobbet med denne boksen. Nå står han foran et gjennombrudd

Dette er de åtte nye forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME):

  • Norwegian CCS Research Centre, Vertsinstitusjon: Sintef Energi
  • Norwegian Research Centre for Hydropower Technology, Vertsinstitusjon: NTNU
  • Norwegian Centre for Sustainable Bio-based Fuels and Energy, Vertsinstitusjon: Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet
  • Centre for intelligent electricity distribution, Vertsinstitusjon: Sintef Energi
  • Centre for an Energy Efficient and Competitive Industry for the Future, Vertsinstitusjon: Sintef Energi
  • Research Centre for Sustainable Solar Cell Technology, Vertsinstitusjon: Ife
  • Mobility Zero Emission Energy Systems, Vertsinstitusjon: Ife
  • The Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities, Vertsinstitusjon: NTNU
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.