KRAFT

Norge først ute med solgrill i Europa

Nå kan du grille koteletten med solkraft.

14. nov. 2014 - 13:27

Den får en prislapp på rundt 5000 kroner og kan bare brukes når det er sol. Til gjengjeld trenger den verken gass, kull eller annen brensel, og kan nå en temperatur på 350 grader celsius på få minutter.

I dag lanserer studenter ved NTNUs entreprenørskole "Solgrillen", en amerikansk oppfinnelse som nå videreutvikles med batteriteknologi fra NTNU.

– Teknologien er egentlig tiltenkt Etiopia og andre afrikanske land, men vi ønsker å vise nordmenn at det også er kult å lage mat på solgrillen, sier Guro Grytli Seim, daglig leder i Morpho Solar, og sivilingeniørstudent med spesialisering innen materialteknologi.

Les også: «Rumlefelt» i veien halverte antall trafikkdrepte

Rask oppvarming

Solgrillen er har en diameter 1,3 meter med en stekeplate i midten, og er laget av en høyreflektiv polymer som gjør at den skal tåle en støyt. Den svære solfangeren skal klare å omdanne 80 prosent av solenergien til termisk varme, være fire ganger mer effektiv enn tradisjonelle solcellepanel og seks ganger raskere og varme opp enn en kulegrill.

Solgrill-ideen stammer fra to gründere fra Harvard University og Massachusetts Institute of Technology (MIT) som utviklet teknologien i samarbeid med nomader og lokalbefolkning i Tibet. Her og andre steder i den tredje verden bruker befolkningen mye tre og annen biomasse til å koke og varme husene, noe som fører til omfattende klimagassutslipp og helseplager som følge av mye røyk innendørs.

Grunderne skal ha solgt tusener av solgriller til områder i Himalaya, Kina og andre steder i verden. Nå ønsker de å komme inn på det europeiske markedet. Her ser de imidlertid på manglende batteriløsning som det største hinderet for at solgrillen skal tas i bruk av flere.

Les også: Lanserer skjerm med ekstrem oppløsning

Oppstartsbedriften Morpho Solar fra NTNUs entreprenørskole lanserte i dag solgrillen på boligmessen i Trondheim Spektrum. Foto: Hans Kristian Ryttersveen
Oppstartsbedriften Morpho Solar fra NTNUs entreprenørskole lanserte i dag solgrillen på boligmessen i Trondheim Spektrum. Foto: Hans Kristian Ryttersveen

30 minutter på 220 grader

Et møte mellom NTNU-studentene og gründerne i Boston sommeren 2014 førte til at produktet nå videreutvikles med batteriteknologi fra NTNU basert på langvarig forskningssamarbeid mellom NTNU og seks afrikanske universiteter.

Selve varmelageret er basert på saltlagring, og består av en aluminiumsbeholder med nitratsalter som bruker rundt en time på å lade, og kan avgi varme like lenge.

– Når solen stråler på varmelageret smelter nitratsalter inne i en aluminiumsbeholder. Når det skyer over begynner saltet å størkne. I denne størkningsprosessen vil batteriet avgi 220 grader celsius i 30 minutter, før temperaturen gradvis faller de neste 30 minuttene, sier Seim.

Batteriløsningen vil først komme i salg i 2016.

– Hvor mange i Norge ønsker en grill som primært bare kan brukes når solen skinner?

– Solgrillen er kanskje ikke den eneste grillen du har. Men når batteriet kommer vil det være en sikker løsning, og et godt alternativ for norske husholdninger, særlig de som ønsker et utekjøkken.

Morpho Solar har fått ekslusiv rett til salg av solgrillen i Skandinavia. Fra og med i dag er den til salgs i en hyttebutikk i Trondheim.

– Trondheim er den første byen hvor solgrillen lanseres i Europa. Det er litt ironisk at det skjer nettopp her, men Trøndelag har mer sol enn folk flest tror. Dessuten har folk nå mulighet til å bli med å senke marginene når produktet selges i utviklingsland, sier før produktet lanseres i Afrika, sier Seim.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også:

Test selv: Er elektrifisering et godt klimatiltak?

IEA: Så mye kjernekraft får vi i 2040

Frykter 190.000 flere vogntog på norske veier  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.