KRAFT

– Norge griper ikke sjansen

Kjetil Malkenes Hovland
9. des. 2009 - 13:55

– Det går jammen langsomt nok i Norge, sier Christian Kjær i den europeiske vindkraftorganisasjonen Ewea til Teknisk Ukeblad.

Vi møter ham på en konferanse om fornybar energi. Rundt oss står norske leverandører og selskaper på stand for å vise at de kan bygge vindturbiner.

Men det bygges knapt en eneste turbin på norsk grunn. Det er rammebetingelsene som stopper utviklingen av fornybar energi, mener Ewea-sjefen.

– Det har ikke vært gode nok rammebetingelser. Man får en idé og begynner på den, så får man en ny idé. Men det er bedre å få noe på bordet enn å vente på det perfekte, sier Kjær.

– Skremmer vekk investorene

Vindkraftinvesteringer har 20-25 års tidshorisont, forklarer Kjær.

– Dere skremmer vekk investorene med disse stadige endringene, som skaper stor usikkerhet.

I Norge har man hittil ikke sett noe stort behov for vindmøller. Landet har overskudd på strøm de neste årene og trenger ikke vindkraften selv.

Det er mye motstand mot å selge mer strøm til Europa, av frykt for høyere strømpriser.

– Dere eksporterer da olje

– Jeg skjønner ikke at dette er så vanskelig. Jeg kan se at politikerne ikke vil bygge vindkraft fordi dere har nok kraft, men hvorfor begynte dere da med oljeproduksjon? Dere eksporterer jo oljen, sier Kjær.

– Politikerne må vel først se at det ligger penger i dette?

– I Norge har dere ekspertisen, et velutdannet arbeidsmarked og vindressurser som gjør at dere kan produsere elektrisitet billigere enn noe annet sted i Europa. Det gir dere en konkurransemessig fordel som dere bør utnytte, selv om dere ikke trenger kraften selv.

– Kan få arbeidsplasser

– Vi kan jo også bare vente på at det skjer teknologiutvikling andre steder først?

– Det spørs hvor interessert Norge er i å utvikle arbeidsplasser. Dere kan jo vente til oljen og gassen er oppbrukt og så kjøpe vindmøller i Danmark. Men hvis dere baserer dere på utenlandsk teknologi så blir det dyrere, og dere går glipp av ekspertisen. Vil dere skape arbeidsplasser og underleverandører, så må dere gjøre det samme med vindkraften som i oljen. Dere er ikke tvunget til å gjøre noe, men når oljen og gassen slipper opp, må dere produsere noe for å opprettholde det høye velferdsnivået.

Kjær spør om Norge ikke ønsker å drive med industrivirksomhet også i framtiden.

– Det man fra regjeringens side bør spørre seg om er hva 200 000-300 000 personer skal gjøre når oljen og gassen slipper opp. Det spørsmålet stiller man seg nå i Storbritannia og Skottland. Deres olje- og gassreserver faller tidligere enn Norges, og det er et meget dramatisk fall. Det er hele kystområder hvor de må avgjøre hva de skal gjøre. Enten må de flytte, eller så må de utnytte den infrastrukturen som ligger i olje- og gassektoren, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Havvind er lenge unna

– Hvor viktig er demoprosjekter for å hjelpe leverandørene med å utvikle teknologi?

– Du kan ikke ha en hjemlig industri uten å ha et hjemmemarked. Dette Hywind-prosjektet vil dere lære mye av. Når markedet for offshore flytende vind begynner å ta av, neppe på denne siden av 2020-tallet, vil dere være langt framme. Men det skaper ingen arbeidsplasser mellom nå og 2020, bortsett fra innen forskningen. Dere må utvikle vindkraften her hjemme hvis dere vil skape arbeidsplasser hos underleverandørene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.